Színes » Érdekességek

Akcióban a nagyik

Hosszabb napok, rövidebb éjszakák, meleg nyári esték, hiperaktívabb gyerekek. Itt a szünidő, zárva a napi, a bölcsi kapuja. Vakációznak a gyerekek. Ilyenkor vetjük be a nagyikat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

IMGP3767
IMGP3767
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2010. július 05., 08:02
0 hozzászólás. 

Bár amúgy is szeretnek a csemetékkel gügyögni, de nyáron egyenesen kötelező feladat számukra. Megnéztük mekkora a játszótereken az egy unokára jutó nagyik száma. Kíváncsiak voltunk mit szólnak a nyári feladathoz az idősebb gyerekfelügyelők.

Nagyszülők a játszótéren

Vagy mi mentünk rosszkor vagy a nagyik, de nem volt tömegverekedés a hintánál. Néhány kör után sikerült párral szóba állni.

IMGP3762

Mátyás Irma, az egyik nagyi egyből felpörgött, amikor rájött, hogy nem nyugdíjról, ingyenes gyógyszerről vagy az emelkedő árakról akarok kérdezni.

„Én nagyon örvendek, mert így több időt tölthetek az unokámmal" – árulta el Irma néni, akitől azt is megtudtuk, hogy mindig kijön kis unokájával a parkba amikor csak lehetősége van rá.

Irma néni többnyire a parkba jár az unokájával, vagy egyszerűen oda, ahova a szülők küldik.

Megyeri Irént unokájával a játszótéren csíptem el. Ők csak átutazóban, egész pontosan rokonlátogatóban jártak Udvarhelyen, de útjuk most is a játszótérre vezetett.

Nyáron valóban többet vagyunk együtt, de nem számottevően, ugyanis máskor is a lehető legtöbb időt töltöm az unokámmal. Kijövünk a játszótérre a parkba, hogy legyen a gyerekek közt, de visszük minden hová ahová csak lehetséges – tudtuk meg a Nagyváradról érkező nagymamától, aki hozzátette, hogy otthon sokat járnak kirándulni, flekkenezni.

IMGP3923

Következő alanyom Gyirkis Ilona. Ő egyenesen két unokával mutatkozott a téren.

„Sokkal többet vagyunk együtt, főleg most, hogy én is szabadságon vagyok. Ilyenkor reggeltől estig együtt töltjük el az időt. Sajnos amikor nekem is dolgoznom kell, olyankor megesik, hogy egy-két napig nem is találkozunk.

Keveset jövünk a játszótérre, mivel kertes házban lakunk és az udvaron van hinta, homokozó, ahol a gyerek tud játszani. Idén a közös nyaralás elmarad, én külön csoporttal megyek, a szülők éppen építkeznek így ők most nem tudnak menni."

IMGP3930

A gazdaságot is rendezni kell valakinek

Hogy a nagyikat megkérdezhessük két napig ólálkodtunk a játszóterek körül, és így is alig találtunk. Azon kevésből is néhányan majdhogynem megfutamodtak - pedig a frissen borotvált imidzsünkkel nyomultunk - nehogy válaszolni kelljen a kérdésekre.

Nos, hogy ólálkodásunknak véget vessünk, még mielőtt pedofíliát kezdene valaki ránk kiabálni, megkérdeztük a szülőket is miért nem a nagyival küldik ki a gyereket. Aborotvált képünk a szülőknél is csak félsikert aratott: a nevüket nem árulták el és tiltakoztak a fotózás ellen is.

Kérdésemre, hogy mikor vonják be a nagyikat az utónemzedék nevelésébe, elég egyöntetűen a hétvég volt megszavazva.

Ennek többnyire két oka volt. Az ősök vagy épp nincsenek gyalogtávon belül, vagy éppenséggel a hétköznapi teendők nem engedik. Mert unoka ide, unoka oda a gazdaságot is rendezni kell valakinek.

A strand is felmerült, mint lehetséges szórakozó hely a gyerekek számára. Sőt olyan is akadt, akinél még befigyel egy 5 napos vásárhelyi kiruccanás is (mázlista kölyök).

Mi a B terv?

Ha már fárad a nagyi is vagy éppen nincs kéznél, akkor B tervnek szóba jöhetnek a gyerekmegőrzők. Mi is betámadtunk és faggatóztunk. Kíváncsiak voltuk, hogyan könnyítik meg a nagyik vagy éppen szülők dolgát a gyerekek terén.

IMGP3756

A Merkúr földszintjén lévő gyerekdokkolónál csak az átlagos szolgáltatásokkal bíztattak. Lehet hozni, hagyni, vinni - persze ezért némileg a pénztárcánkba kell nyúlni. Itt is a 3 évesnél idősebbe gyereket nevelő szülők és nagyszülők a nyerők, ugyanis 3 év alatt a szülői felügyelet elengedhetetlen. Így ezt csak félmegoldásként pipálhatják ki azok, akiknél a poronty még nem rúgta el a hármat.

A szülők már inkább bólogattak a kölyökpark megoldásra, de ilyenkor nyáron ők is a játszótérre esküsznek. Hiába na, a friss levegő a gesztenyefa árnyékában az friss levegő marad.

Nem jobb a helyzet a Kölyökparkban sem. Itt ugyan nagyobb a játszófelület, amit többszöröznek a sokemeletes, labirintusos, akadályokkal teli ketrecekkel. De a szabályok itt is ugyanazok.

Nyári extra szolgáltatást egyik sem ígér. Enni, aludni egyikben sem lehet (minek is lehetne, hiszen ez nem napközi), ezért ez egy pár órás gyereknélküliséget old meg a napunkból. Ameddig a gyerek le nem unja, vagy a pénztárcánk meg nem ürül.jatszoter

Szóval a nagyi akcióban projekt nem mindenhol a legsikeresebb. Ahol a nagyi bevetésben van, ott nincs számottevő különbség a szünidő alatt vagy máskor. Amikor lehet, együtt vannak.

Ahol nagyiék még dolgoznak, ott marad a közös hétvége, meg a megosztott gyerekfelügyelet. Itt már képbe jönnek az apukák is, de erről majd máskor.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."