Színes » Érdekességek

Töltött Káposzta Fesztivál: túl sok eszkimó, túl kevés fóka

Parkolóhelyre rendőri segédlettel, töltött káposztára protekcióval sikerült szert tenni a parajdi gasztrofeszten.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

kaposzta2509
kaposzta2509
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 26., 15:05
2 hozzászólás. 

A főzőverseny napján, szombaton terepszemléztünk a híres parajdi gasztronómiai fesztiválon. Információkra, de főként egy jó adag töltelékes káposztára éhesen, éppen ebédidőben érkeztünk a XVI. Nemzetközi Töltött Káposzta Fesztivál hagyományos helyszínére. Miután a központi parkhoz közeli utcában rendőri irányítással sikerült egy viszonylag megfelelő parkolóhelyet találni és a hatalmas tömegen is sikerült átverekednünk magunkat, megkezdtük a töltelék-vadászatot.

kaposzta2509

Az már a bejárathoz legközelebb eső, 10-es számú, debreceni Baráti Kör sátránál kiderült: kóstolóhoz jutni idén is művészet lesz. Mindent a szemnek, semmit a szájnak – vendég ide vagy oda, az éppen javában kóstolgató zöld taláros zsűrié az elsőbbség. Utána, ha eléggé szemfülesek vagyunk, talán a 30 versenyző csapat valamelyikénél sikerül hozzájutni egy tölteléknyi helyben készült specialitáshoz. Ha jut, szívesen - kaptuk a választ. Sajnos, nem jutott, hiába próbálkoztunk. Az üst üres volt, a hozzánk hasonlóan csorgó nyállal és korgó gyomorral tolongó, töltöt tkáposztára éhes tömeg másodpercek alatt „felszippantotta" az aradi Italos Iparosok, a budapesti Trolisok és Mosónők káposztáját is.

kaposzta2509

A szolnoki Favágók 13 féle káposztája négy órakor még az ítészekre várva illatozott, a székelyudvarhelyi Állati doktorok csapatánál sem jártunk szerencsével. Csalódottan, de még reménykedve terepeztünk: kattintgatott a fotós, szorgalmasan jegyzeteltük a csapatok nevét. Közben a szervezést szapultuk, azt találgatva, hogy valójában miről is szól ez a fesztivál, ha a vendégeknek csak a káposzta illatából jut bőségesen? Az igaz, ugyan, hogy a főszerkesztőnkre véletlenül rápillantott Fortuna, és sikerült egy falatnyi birkahúsos és áfonyás-mézes tölteléket bekapnia. Ha már ingyen kóstolóra nincs esély, sebaj, megvesszük pénzért felkiáltással vettük az irányt Hotel Parajd sátrához, ahol három moderált méretű töltelékhez 10 lejért és minimum 60 perces sorállással lehetett hozzájutni. Ehhez a korábbi években már megtapasztalt parajdi specialitáshoz azonban egyrészt az időnk, másrészt a türelmünk is kevés volt.

kaposzta2509Káposztához nem, infóhoz sikerült hozzájutni. A sikeres célba jutókat villámgyorsan kiszolgáló hölgytől megtudtuk: 20 ezernél több töltött káposzta rotyogott a szabadtéri tűzhelyen. Kár, hogy a valóban impozáns mennyiség a fesztiválozók számához viszonyítva nudli volt. Közben a zsűri jött ment, kóstolgatott. Gyors szerkesztőségi tanácskozást követően már-már megalkudtunk a csupán 5 lejes kolbász, mustár, kenyér menüvel, amikor felfedeztük az Erdélyi Konyha szerkesztőségének sátrát. A 16-os sátorban már rozscipóban illatozva várta az ítészeket a böjtös káposzta - de a kollegákban nem csalódtunk. Ecseteltük a helyzetet s ígérték: megmentik a fesztivál becsületét.

Az eredeti programtervhez képest kissé megkésve, úgy fél öt tájékán, megérkezett a zöld taláros ítész csapat. A zsűri jött, látott, kóstolt és ment is. Ez a türelmetlenséggel fűszerezett villámgyorsaság nekünk kedvezett ugyan, de a csapat kapitánya, aki egyébként a gasztronómiai lap főszerkesztője és egyben a főszakácsa, Jánossy Alíz kedvének szemmel láthatóan nem. A szakikat kalauzoló műsorvezető enyhe impertinenciával „erre nincs idő, sietünk, komolyan mondom, kiveszem a mikrofont a kezéből" fojtotta belé a szót. Így a gyergyószárhegyi nagymama nagyszerű, eredeti receptjének titka örökre homály maradt annak a vendégnek aki esetleg odafigyelt a bemutatkozásra. Azt csak ma tudtuk meg, hogy a híres szárhegyi, vékony levelű, lapos tetejű kerek káposztába göngyölt erdei gombás töltelék nem nyerte el a zsűri tetszését, az Erdélyi Konyha szerkesztőségének főztjét nem díjazták.

kaposzta2509

Díjaztuk viszont mi: a rozscipó és a töltelék, megérdemelt dicshimnuszok zengedezése közben, rekordidő alatt tűnt el az uh.ro csapatának korgó gyomrában. Az esti órákban sorra kerülő eredményhirdetésre nem várva, de az Erdélyi Konyhások életmentő akcióját hálásan köszönve és immár töltött káposztával is jóllakottan indultunk Vármezőre hőlégballont nézni. Illetve abban a reményben, hogy a valóban híres-neves parajdi gasztronómiai fesztivál tizenhetedik kiadásán, jövőben, már több lesz a fóka (töltött káposzta), mint az arra kiéhezett eszkimó. Pardon, vendég.

A XVI. Töltött Káposzta fesztivál leg kategóriájának nyertesei

Fődíj - a legfinomabb töltött káposzta: Felsősófalva
Legfiatalabb versenyző: Pensiunea Trifoi (Harja – 3 éves csapattag)
Legnagyobb töltelék (15 cm), legkisebb töltelék: Mosónők (Budapest)
Legeredetibb töltött káposzta: F.A.K. (Székelyudvarhely)
Legváltozatosabb felhozatal: Favágók (Szolnok)
Legszebb tálalás: Debrecen I. Baráti Társaság (Debrecen)

Az Orange különdíja a legjobb vendéglátásért: RX Team - Marosvásárhely, Hajdu Nemzedék Alapitvány (Hajdúböszörmény)

A zsűri különdíja: parajdi Sóbánya és parajdi Dévai Szent Ferenc Alapitvány

Az eseményről készült fotógalériánkat ide kattintva tekinthetik meg


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2010-09-28 14:12:12
Hogyan sikerült egy ilyen ripacsot kapni műsorvezetőnek...?

Azért Ti (UH) is megértek egy misét ... Ladányi elvtárson kívül más "vezető" nem volt ott? Mi a francért kellett megjelentettni? - ő szólt, hogy végül kapjatok kaját?

A zsűriben sem tudom mit kerestek olyanok akiknek semmi közük sem a káposztához, sem pedig a gasztronómiához!
avatar
Csedo
2010-09-28 14:41:05
Miert nem kellet volna ladanyit lefotozni ? amugy a kajat nem o intezte, hanem Emese :P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."