Színes » Érdekességek

Ficam, törés – mikor, miért?

Gyümölcsszedés idején, októberi hétvégéken többször előfordul, hogy sürgősségire kerül valaki végtagcsont-töréssel, bokaficammal. Pedig csak az almafát akarta megrázni. Létráról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. október 13., 09:31
0 hozzászólás. 

A mentőszolgálatot többször is riasztják hét végi balesetekhez, de ezeknek a száma nagyon változó – van, amikor egy sincs, olykor pedig 4-5 „hétvégi" törés, ficam is előfordul. Az ok általában az ekkorra időzített mezőgazdasági munkavégzés vagy kirándulás – gyakran megtörténik, hogy valaki gyümölcsszedés közben lezuhan a fáról, esetleg fának támasztott létráról, vagy építkezéshez felállított állványról leesve sérül meg.

Dr. Ambrus József, a Hargita Megyei Mentőszolgálat orvosi igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy volt olyan évük, amikor június-júliusban több ficam és törés volt Udvarhelyszéken, mint egy átlagos, jeges-havas téli hónapban. Az ok általában a figyelmetlenség, valamint hétvégi kirándulásoknál az alkohol szokott „segédeszköz" lenni: sajnos gyakran megesik, hogy alkoholos befolyásoltság alatt álló kirándulók „bátorságukra" fizetnek rá, nevezetesen lábtöréssel vagy bokaficammal, rándulással kerülnek a kórházak sürgősségi osztályára. Az elmúlt hétvégéken nem történt több ilyen jellegű baleset, mint egy átlagos őszi-nyári hétvégén – tette hozzá dr. Ambrus József.

címkék: ficam tores baleset

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."