Színes » Érdekességek

Rendőri igazoltatás – jogok és kötelezettségek

Gyakrabban igazoltatnak a rendőrök esténként mostanában – számolt be néhány olvasónk. De mi a kötelessége ilyenkor az igazoltatottnak és az igazoltatónak? Utánanéztünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. november 30., 16:51
9 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi rendőrségen érdeklődve megtudtuk, hogy a rendőrök az érvényben levő, vonatkozó törvények (Románia Alkotmánya, a Büntetőtörvénykönyv, a 2002-ben megjelent 218-as, a rendőrség működését szabályozó törvény, illetve az ugyanabban az évben megjelent, 360-as, a rendőri státust szabályozó törvény, a 2005-ben megjelent 97-es, az állampolgárok nyilvántartását szabályozó Sürgősségi Kormányrendelet és a 2001-ben megjelent 677-es törvény, ami az adatfeldolgozásra vonatkozik) alapján igazoltathatnak bárkit az utcán. A személyazonosság megállapítása tulajdonképpen egy megelőző rendőri eljárás – ennek során a személyazonossági igazolványt vagy más igazoló iratot ellenőrzik le a hatóság emberei.

A törvény szerint a rendőr akkor igazoltathat, amikor bizonyos személyek megszegik a törvényes előírásokat; amikor megalapozott a gyanú, hogy a személyek törvénybe ütköző cselekedetet követtek el vagy készülnek elkövetni; amikor a személyek gyanúsan viselkednek („sunt suspecte") – viselkedés, csomagok, ruházat, tartózkodási hely alapján; amikor az igazoltatott személyek segíthetik a rendőrök munkáját; amikor a személy egy törvény által tiltott területen tartózkodik; amikor a személy tanúként szerepel egy büntetőeljárásban.

Itthon_Kozelet

A személyazonosság megállapításakor a rendőr a személyi adatokat ellenőrzi le, illetve más, hivatalos, fényképes dokumentumokat: ilyen az útlevél, a gépjárművezetői engedély, a munkahelyi igazolás, stb. A személyazonosságot korábban leellenőrzött, ismert személyek segítségével is megállapíthatja, ugyanakkor leellenőrizheti a rendőrség adatbázisában levő adatokat.

Ami a megállítás, felszólítás és a személyazonossági elkérésének módját illeti, a rendőrnek egy előírt mondatot kell elmondania, amiben szerepel a neve, rangja, illetve a rendőri egység (a település neve) megnevezése, a következőképpen: „Jó estét (vagy Jó napot!)! (név) rendőrügynök vagyok a (település neve) rendőri egységtől, kérem, hogy mutassa be személyi igazolványát!". Amennyiben a rendőr nem egyenruhában van, felszólításkor az ismertetett mondat elhangzásakor fel kell mutatnia jelvényes, fényképes igazolványát.

Amennyiben a felszólított személy nem hajlandó bemutatni igazolványát vagy nem hajlandó személyazonosságáról felvilágosítást adni, a rendőr határozott hangnemben felszólíthatja, hogy tette kihágásnak minősül, amit a törvény büntet.

Ha ezután sem hajlandó személyazonosságát igazolni, a rendőr testi motozást végezhet – amennyiben a motozás során megtalálja az igazolványt, megbüntetheti az illetőt. A törvény azt is előírja, hogy a rendőrnek csak ugyanolyan nemű személy megmotozásához van joga. Amennyiben a motozást követően sem derül ki az illető személyazonossága, az illetőt a helyi rendőrségre szállíthatják abból a célból, hogy megállapítsák kilétét – ott nyilatkozatot tesz, ezután elengedik. A rendőri igazoltatás során felvett adatok nem nyilvánosak, csak a felsorolt törvények előírásai alapján használhatók fel.

Szasza

Ami az állampolgárok kötelezettségeit illeti, mindenki köteles a személyi igazolványát magánál tartani és a rendőrség vagy a csendőrség munkatársainak kérésére bemutatni. Büntetés szabható ki azokra, akik megtagadják az igazolvány bemutatását. Ha valaki szóban sértegeti, csúnya szavakkal illeti a rendőrt, pénzbeli bírságot lehet alkalmazni ellene.

Akik ellenállnak vagy tetteikkel a rendőr (vagy más személyek) testi épségét, anyagi javainak biztonságát veszélyeztetik, a törvény értelmében megbilincselhetők. A rendőrségi szaknyelvben ezt kényszerítő eljárásnak, rendőri intézkedésnek hívják.


9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
barnox
2010-11-30 17:08:26
az udvarhelyi rendőröktől azt a bizonyos mondatot még életemben nem hallottam! a minap is késő este hazafele menet igazoltattak, mindegyikünknél volt személyi és mégis megmotoztak, holott semmit nem követtünk el, és még gyanúsan sem viselkedtünk. Általában tiszta unalmukból foglalkoznak a járókelőkkel, és nem leszólítják az illetőt hanem fütyörésznek utánuk, vagy éppen nekirontanak mint egy idegbeteg... ennyit az udvarhelyi rendőrségről
avatar
taylor
2010-11-30 18:20:19
Egy kerdes: milyen nyelven kell kerdezzen a rendor? pl. Udvarhelyen
avatar
szilyyy
2010-11-30 19:13:20
Hát igen, és ha megmerjük netalán kérdezni hogy, hogy hívják az adott rendőrt,( mert hát bemutatkozni nem szokás nálunk felé), akkor még ők vannak felháborodva hogy milyen jogon. Amit észre vettem csak becses kisvárosunkban van az hogy ok nélkül igazoltatnak a rendőr kollégák...... :!:
avatar
petraslajos
2010-11-30 20:04:11
Jó lenne ha a székely főváros rendőrei a valódi ügyekkel foglalkoznának, hadd ne soroljam mik lennének a priorítások, és az autó igazoltatásoknál nem moszkvicsokat, dáciás autóvezetőket állítanának meg hanem azokat akiket meg kell. Gyakran van arra példa, hogy néhány, törvényen kívűlinek gondoló arc 120-al ereszti a központban, a rendőrők meg hátat fordítva, úgy tesznek mintha nem látnának semmit. Ezek után milyen becsületről és tiszteletről papolnak a nyílt napokon??? Természetesen a politikai elit sem tesz ez ellen semmit. Hajrá ! Vétkesek közt cinkos aki néma!
avatar
hahaha
2010-11-30 20:14:40
En szemely szerint lattam olyat, h ejjel 4 rendor allt egy keresztezodesnel. a lenyeg, h jott egy dacias akinek egyk lampaja picit gyengebb volt, persze , h startbol felreintettek. Par percre ra jott 2 BMW es lassitas nelkul mentek at a STOP tablanal. Erre a rendoreink annyit reagaltak h felrealltak az utjukbol fel a jardara. Igy jellemeznem a rendorseget Udvarhelyen. :angry:
avatar
kszl
2010-11-30 21:48:25
Az a legnagyobb baj hogy legtobbszor ok sem azt igazoljak le akit kellene. Egy nagyon jo pelda. Latott valaki felfestve atjarot a rendorseg elott? Ha az ugynevezett also osztalybol valaki ott kellne at biztos, hogy megbuntetnek, de nekik ugy mindent szabad...
avatar
atoati
2010-11-30 22:32:33
Hat egyszer a red öreit kellene egy kis illemre tanitani a lakossaggal szemben.Dehat mi felenk ez nem szokas tehat ott nalukfele(ahonnan jottek)ott valahogy igy hangzik ...cei sapte ani de acasa :!: :( :(
avatar
Misi
2010-12-01 17:40:19
A diktatura maradványa az igazoltatás, és ha 5 ével ezelött hoztak úly törvényt az igazoltatásra, azt jelenti még mindig messze álltok a demokráciától.
Több mint 25 éve nyugaton élek, ez az idö alatt 3 alkalomal igazoltak, 2x gyorshajtásért és egyszer álltalános ellenörzés volt. A fölösleges igazoltatások nem az állampolgárok elönyére van hanem, azt mutatja milyen államban élsz, demokratikus ország vagy csak valami hasonló. Ahol a rendörség mindenbe bele üti az órát, ott valami más van a háttérben mint egyszerü köteleség. Lehet idegesitti a rendöröket a pesti dialektus, ami valojában nem áll jól a székelynek.
avatar
nagydd
2010-12-01 18:02:04
Olvasva a hozzászólásokat úgy értelmeztem hogy senki nincs megelégedve a rendőrök viselkedésével.Ezzel én is így vagyok,mindennap látom a "tehetetlenségüket" a parkolással kapcsolatban is és általában mindennel kapcsolatban .Gondoltam egy hasonló petíció,mint amilyent a recsenyédiek is készítettek talán megmozgatná ezeket a tányérsapkásokat is.De a polgármester is megnoszogathatná az apparátust.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."