Színes » Érdekességek

Az Alpok gleccsereinek több mint 70 százaléka eltűnhet 2100-ra

A globális felmelegedés várhatóan az Alpok és Új-Zéland gleccsereit érinti majd a legsúlyosabban, ezeknek több mint 70 százaléka eltűnhet az évszázad végére - figyelmeztetnek kutatók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 11., 09:08
1 hozzászólás. 


Ennél viszonylag kisebb mértékű, mintegy 10 százalékos lehet a hegyi gleccserek és jégsapkák olvadása Ázsia magashegységeiben és Grönlandon, a globális átlag pedig 15-27 százalék körül alakulhat - közölte a The Guardian brit napilap internetes kiadása (guardian.co.uk) a Nature Geoscience című tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent cikk alapján.

A vancouveri Brit Columbiai Egyetem kutatói szerint a hegyi gleccserek olvadása több térségben is jelentős regionális vízhiányhoz vezethet - így például Nepál fővárosában, Katmanduban, valamint a bolíviai La Pazban, melyek ivó- és öntözővíz-ellátása nagyban a gleccsereken nyugszik -, továbbá a tengerszint emelkedésébe is belejátszik majd, 2100-ig mintegy 8,7-16,2 centiméteres mértékben.

"Az igazán meglepő az, hogy a kis hegyi gleccserek és jégsapkák olvadása akár 16 centivel hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez. És még ez is csak alsó becslés, hiszen nem vettük figyelembe a leszakadó jégtáblák hatását" - magyarázta Valentina Radic professzor, a tanulmány társszerzője. (A hegyi gleccserek és jégsapkák kevesebb mint 1 százalékát teszik ki a teljes gleccserjégben tárolt földi vízmennyiségnek.)

A tengerszint emelkedése összességében ennél várhatóan jóval nagyobb mértékű lesz, hiszen a hatalmas grönlandi és az antarktiszi jégmezők olvadása, valamint az óceán hőtágulása is hozzájárul ahhoz. Murray Simpson, az Oxfordi Egyetem környezettudományi központjának vezető kutatója szerint "2007 óta minden tanulmány világosan mutatja, hogy a tengerszint emelkedése a század végéig összességében 1-2 méter körül lesz".

A kutatók azt is kimutatták, hogy az elmúlt ötven évben arányaiban még nagyobb volt a hegyi gleccserek hatása a tengerszint emelkedésére: a teljes jégolvadás hatásának mintegy felét tették ki.

Valentina Radic és kollégája, Regine Hock 2638 jégsapka és 120 229 hegyi gleccser klímaváltozásra adott potenciális reakcióját vizsgálta tíz klímamodell alapján. Ezeket a modelleket az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentéséhez dolgozta ki többek között az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) és a brit meteorológiai szolgálat (UK Met Office).

Forrás: MTI


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jackfive
2011-01-11 11:13:31
Kevin Costner segithet, mint Waterworld-os hos..!!:P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."