Színes » Érdekességek

Uralkodni veszélyesebb volt régen, mint ma fronton harcolni

Manuel Eisner, a Cambridge-i Egyetem professzora több mint 1500 európai király és királynő élettörténetét vizsgálta, és a "végeredmény" szerint legalább húsz százalékuk erőszakos halállal halt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 29., 18:11
0 hozzászólás. 


Királynak vagy királynőnek lenni kétszázszor életveszélyesebb volt, mint a világ jelenleg leggyilkosabb városában lakni, de még egy fronton szolgáló katonának is négyszer jobb ma az esélye a túlélésre, mint egy királynak volt természetes halálra - erre jutott egy brit kriminológus. Jelenleg a mexikói Cuidad Juarez városában a legmagasabb az emberölési hányad, de még ott is kétszázszor biztonságosabb az élet, mint egy uralkodóé volt Európában a középkorban.

Eisner kimutatása szerint a legtöbb meggyilkolt uralkodóval vetélytársa végzett, hogy megkaparinthassa a trónt. A "fenséges haláltoplista" második helyén a csatamezők állnak (általában szomszédos királysággal vívott háborúkban lelték halálukat királyok), míg a harmadikon a bosszúállás. A nép köréből csak kevés zsarnokölő király- vagy királynőgyilkos "került ki". Nagyon ritkán előfordult halálos baleset is, például lovagi tornán.

A királygyilkosság sokszor egész sor királygyilkosságot szült. Skóciában például 889 és 1094 között 17 uralkodóból 15-öt öltek meg (köztük a királygyilkos Macbeth királyt), Northumbriában - a hajdani Anglia kisebb királyságaiból az egyikben - 15-ből 14 uralkodó lett gyilkosság áldozata.

"Nagyon veszélyes foglalkozás volt ez, jó hír viszont, hogy mára sokkal kevésbé az" - idézte a kutatót a The Daily Telegraph című brit lap.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."