Színes » Érdekességek

Székelyföldiek is átélték a japán katasztrófát

Három székelykeresztúri karatés Tokiótól nem messze vészelte át a japán földrengést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

keresztur_japan
keresztur_japan
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 23., 12:40
0 hozzászólás. 

Néhány napja érkezett haza Japánból a székelykeresztúri Tokukai Fudoshin Karate klub három tagja – Fazakas István, Balázs Attila és Fodor Viola a főváros, Tokió melletti Saitama tartományban tartózkodott a március 11-i katasztrófa idején. Március 7-én a Japán Karate Szövetség meghívására (a klubot évek óta jó kapcsolat fűzi a szövetség vezetőihez) érkeztek a felkelő nap országába baráti látogatásra, tapasztalatcserére, ám a földrengés után néhány nappal - körülményes módon - sikerült szerencsésen, épen és egészségesen hazaérkezniük.

keresztur_japan

A keresztúriak japán vendéglátóikkal

„A nagy földrengés idején éppen autóban ültünk, egy stopnál álltunk. Egyszer megszólalt az utcai riasztó, az autó mozogni kezdett az úton, hiszen azon a ponton, Tokiótól északra 6,6-os volt a földrengés. Az autóból láttuk, hogy egy parkolóban az autók mozognak, csapódnak össze. Amikor lejárt, kiszálltunk a kocsiból" – emlékszik vissza a borzalmas pillanatokra Fazakas István 46 éves, 5 danos karate mester. A megpróbáltatásoknak itt még nem volt vége: habár azt a környéket nem érintette annyira a természeti katasztrófa (itt nem volt szökőár), mint az ország észak-keleti részét, naponta két-három alkalommal lehetett még igen erős rengéseket érezni.

keresztur_japan

Ebben a helyiségben minden feldőlt

„Olyan is volt, hogy éjszaka az ágyból ugrottunk ki" – mondta Fazakas, majd hozzátette: a helyzet odáig fajult, hogy nem volt már áram, nem lehetett élelmiszerhez jutni az üzletekben, s a visszautazással kapcsolatban is nagy problémák voltak. A földrengés után két-három napig morfondíroztak, hogy mi legyen, aztán eldöntötték, hogy a tervezettnél hamarabb hazautaznak. Március 23-án lett volna a visszaútjuk Japánból, de ők hamarabb, március 18-án, pénteken hazaindultak, miután nagyon körülményesen és nagyon drágán sikerült repülőjegyhez jutniuk.

„Ez a repülőjegy többe került, mint az előzetesen megváltott oda-visszaútra szóló jegy" – mondta Fazakas. Habár Románia küldött egy repülőgépet a Japánban maradt román állampolgárokért, ők erről csak utólag értesültek, de az arra szóló repülőjegy is kb. ezer euróba került. A katasztrófától függetlenül útjuk jól sikerült, hiszen Tokió-környéki dojókat (edzőtermeket) látogattak, a szövetség magas rangú vezetői fogadták őket.

keresztur_japan

Egy buddhista szentély (otera) előtt, Tokiótól északra
balról jobbra Balázs Attila (2 danos), Fodor Viola (3 danos) és Fazakas István

Mint ismert, minden idők egyik legnagyobb természeti csapása érte Japánt március 11-én – a földrengés és az azt követő szökőár következtében több ezren haltak meg, az ország észak-keleti része gyakorlatilag romokban áll, a helyzetet a fukusimai atomerőműben bekövetkezett robbanás is súlyosbította.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."