Színes » Érdekességek

Illés Tóni: Ahogy húzom a motornak, úgy húzom magamnak is

Barkas-lefulladás, Forma-1-es futam, vadmotorozás és egy nyári bagzó macska pár megzavart idillje – többek között ilyen hangokat utánoz. Nevettet, lefojt és fárad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Szines
Szines
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 18., 10:02
0 hozzászólás. 

A 27 éves Illés Tóni Magyarország egyik legnépszerűbb motorhang-utánzó művésze. Szerepelt már élőben többek között a népszerű Boros-Bochkor duó rádióműsorában, a Bumerángban is, ahol megcsillogtatta nem mindennapi tudását, de Talmácsi Gábor motorversenyző világbajnokkal is találkozott már, itt szintén az életszerű hangutánzásaival nyerte el a közönség tetszését.

Szines

 

Tóni néhány nappal ezelőtt, a Daimler MC motoros találkozóján is részt vett, ahol a színpadon mikrofonban mutathatta meg több alkalommal is tudását, utánozva a különböző márkájú és géposztályú motorkerékpárok és más járművek hangját. Tóni szívesen állt a az uh.ro mikrofonja elé is.

Honnan jött ez az ötlet, hogy motorokat utánozz és hogyan valósítottad meg?

Gyerekkoromban, amikor bicikliztem haza az iskolából – elég messze laktunk a várostól – elment mellettem egy motor, nagyon megtetszett a hangja. Úgy voltam vele, hogy ha nem is lehet ilyen motorom, hátha tudnám legalább a hangját utánozni. Elkezdtem a számmal különféle dolgokat utánozni, jött ki a levegő innen-onnan, aztán elkezdtem kombinálni. Voltak motoros cimborák, akik mondták, hogy ez erre hasonlít, az meg arra, így kialakult egy repertoár, amit tovább fejlesztettem. Meghallgattam motorokat, autókat s ami megtetszett, azt megpróbáltam megcsinálni.

Hogy gyakorolsz?

Nincs mikrofonom otthon, ez úgy működik, hogy egyszer megtanulom egy motornak a hangját, az bennem marad egész végig, csak csiszolgatni kell. Ülök a motoron, a bukósisak alatt visszahallom a saját hangomat, ahogy húzom a motornak, úgy húzom magamnak is.

Volt-e olyan, hogy berekedtél vagy elment a hangod?

Most is hallod picit... Persze, hiszen préselni kell a levegőt és volt úgy, hogy boxgálán, ringben léptem fel nagyon melegben, borzalmasan melegítettek a lámpák. Amikor szorítom kifele a levegőt, egy kicsit rosszul vagyok.

Ez egy technika? Vannak mások is, akik hasonló hangokban utaznak?

A levegővételt meg lehet tanulni. Voltak próbálkozók, idáig nem nagyon van ellenfelem. Beat-boxosokat ismerek, de az mégsem ugyanaz. Próbálkoztam, azzal én is, kisebb-nagyobb sikerrel. Tudnám csinálni, de mivel én motorhangokkal kezdtem foglalkozni, nem akarok elmenni másfele, ez így marad meg. De ismerek egy olyan embert, aki még motorhangokat utánoz, ő Lorán Barna, ismertebb nevén Trabarna. Ő stand up comedyben szerepel, elég sokan összetévesztenek kettőnket.

Nemcsak motorhangokat, hanem autó-, illetve állathangokat is utánzol.

Ezek csak úgy jöttek, megtetszettek, az ember színesíti a műsort, de azért a motorozástól nem megy el. Vannak különféle állathangok, amit nem nagyon adok elő műsorban, mert azokat csak a magam szórakoztatására találtam ki.

Mennyire fáradsz el egy 15-20 perces előadás után?

Nagyon fárasztó. Olyanhoz tudom hasonlítani, mint amikor az ember kiszexeli magát, s kifárad. Egy egész napos aktus körülbelül ehhez hasonlítható, kicsit durván fogalmazva.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."