Színes » Érdekességek

Kitapossuk a szemét

Járjuk, tapossuk, elnyűjük. Pedig a régiek tartanának. Ne járj futni focicipőben, inkább focizz vele és fordítva. Tapasztalatok a cipőtalp alatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

2012_0302_cipok
2012_0302_cipok
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. március 02., 17:14
1 hozzászólás. 

Nemrég nagy dilemmába kerültem, amikor az egyik sportcipőm további pályafutásáról (szó szerint és átvitt értelemben is) kellett döntenem. Külsőre még tartja magát a csuka, de edzés közben már éreztem, hogy kegyetlenül fárad a lábfejem benne. Hogy nem csak én, hanem a cipőm is fárad, jelzi a kopásnak indult sarok és csámpás forma, amit mostanában kezdett felvenni.

2012_0302_cipok

Célzott felhasználásra lett véve, aminek feladatát már nem képes ellátni, így mondhatom, hogy feleslegessé vált, de külső állapotára való tekintettel még sincs szívem kidobni.

 

Meddig hordasz egy cipőt?

A rendeltetésszerű használat felénk eléggé elcsúszott értékrendet mutat – a divat diktál. Legyen menő, mutasson jól a virgácsokon, a többi nem számít. Így történhet meg, hogy egy teremtornacipőben jelenünk meg egy keresztelőn, vagy alkalmi cipőben töltjük az egész napunkat. Egy cipővel megyünk munkába, szórakozni vagy vasárnap a templomba.

 

A kertbe még jó lesz

Mindenikek ismerős a folyamat: megvesszük a cipőt és eleinte csak kivételes esetben húzzuk fel, aztán szép lassan beleköltözünk, majd ez lesz a munkába járó, aztán a kiránduló lábbeli is. Pedig nem is járunk kirándulni. Végül a kukától olyan címszó alatt mentjük meg, hogy jó lesz a kertbe járni. Igazából kertünk sincs, de legalább még kerülgethetjük egy évig a cipőt.

2012_0302_cipok

De mit rejt az átlagos cipős szekrény? Cipőkről, viselési szokásokról és nézetekről hol is lehetne jobban tájékozódni, mint egy női gardróbban. Ágnesé nem túl látványos, de mindenképp helytakarékos. Cipői sem verik Celine Dion gyűjteményét, de mindenképp számottevő a száz párhoz közelítő halom.

2012_0302_cipok

„Reggel, amikor öltözöm, már tudom, milyen cipőt veszek fel aznapra. Ezt nagyban meghatározza az adott ruha és természetesen az évszak. Egy cipőt néhányszor felveszek, aztán megunom, és egy időre félrerakom. Jöhet a következő" – meséli Ágnes.

„Nincs kedvenc cipőm, csak egyszerűen felveszek egyet, amelyiket akkor a legjobban szeretem. A cipőim nagy részét használom, de akad, ami talán nem is volt a lábamon. A legrégebbi cipőmet még érettségikor vettem. Hát az sem ma volt. Nem zárkózóm el a turkálós cipőtől sem, de a legtöbbet újon veszem, és addig járok bennük, amíg szétmennek. Ha nagyon megunom, és még jók, akkor elajándékozom. Van egy szegényebb család itt az utcában és a nőnek szoktam adni. Örvend neki" – számol be cipői életciklusáról.

2012_0302_cipok

Én jóval kevesebb cipőt tartok. Bár akad nálam is néhány pár, de leginkább csak azért, mert felhasználási területnek megfelelően szeretem az oda való cipőt húzni. Leginkább én is úgy vagyok, hogy addig járok egy cipőben, amíg kikönyököl a sliccén.

 

A lábbelihez kultúra kell

Ezt már Konrád János cipőkészítő mester hangsúlyozza, amikor műhelyében beszélgetünk.

„A régi időben más volt a kultúrája a cipőviselésnek: egy pár jó csizmáért egy tinót kellett eladni. De azzal megnősült és lehet, hogy abban el is temették az illetőt. Ez annyit jelent, hogy igényt tartok valamire, de meg is vigyázom azt. Ma már más világ van. Ma a cipőt sem párra, hanem kilóra árulják. A felhasznált anyagok is silány minőségűek. Műbőrt használnak és a talp kitöltésére karton helyett vécépapírt tesznek" – tudjuk meg az egykori szokásokat és a mostani csapdákat.

2012_0302_cipok

„Olcsó, de csak annyit is tart. Nem unja meg az ember, nincs amikor. A divat viszi el rossz irányba a cipőviselést. Értsük meg, egy magas sarkú cipőben nem lehet ingázni. Hiába látjuk, hogy kifutókon milyen cipőkben járnak, mert azzal csak annyit lehet menni. Hosszú távon nem jó" – mesél a divat káros hatásáról a mester.

2012_0302_cipok

„Sokszor hoznak nekem is kitaposott cipőt, hogy foldjam meg, mert munkába járni még jó lesz. Nem. Fordítva kell csinálni, a munkába járó cipő kell kényelmes, jó cipő legyen s a vasárnapi cipő szorítson. De ma megveszünk egy pár cipőt, s azzal megyünk ganézni, a diszkóba s a templomba is. Nem lehet, a cipőt mindig a rendeltetésének megfelelően kell használni, és ami nagyon fontos, hogy pihentetni kell. Váltogatva hordjuk a cipőinket" – lát el jó tanácsokkal.

 

Mi kell a nőnek?

A hölgyeknek megvan a módszerük arra, hogy nőiességüket fokozzák. A szakirodalom azt írja, 13 éves kortól évente egy flekket (3,5 mm) kell növelni a sarkat, 3,5-4 centiméterig. Férfiaknál ez jóval egyszerűbb, egy 2,5 centiméter magas sarok elegendő a kényelmes tartáshoz.

„Lábbeliből lehetőleg újat vegyünk és lábfazonunknak megfelelőt. Viselete legyen kényelmes és testtartásunkat előnyösen segítse" – hangsúlyozza a mester.

2012_0302_cipok

Kukába vele

Ne habozzunk kidobni egy cipőt, ha az megrogyott, elkopott vagy kivásott. A cipő cseréjét saját egészségünk rovására húzzuk-nyúzzuk. Egy elfáradt lábbeli könnyen rossz testtartáshoz, derék- és hátfájdalmakhoz, vagy akár fejfájáshoz is vezethet. A fáradó lábfejről már ne is beszéljünk" – nyugtázza.

Ne ragaszkodjunk hát az elhasznált cipőinkhez: ha valami lefutotta magát, akkor bátran dobjuk ki. Csak magunkat kíméljük meg a későbbi bosszúságtól.

Te meddig taposod?


címkék: cipo cipesz

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2012-03-03 10:16:56
Sportolni,edzésre szerintem nem érdemes ezeket az olcsó ,utánozmányokat megvásárolni.Nem olyan anyagokból készülnek,nem az a ragasztás stb. Minden ki van spórolva belőle :) Sajnos az itteni ember fizetése egy eredeti darabra rá is menne,nagyjaból ezért nem tudja megvenni.A kereskedők is behoznak mindenféle gyenge-akármilyen minőséget,mert ezt el tudják adni.A jóra (eredeti,minőségi termékre) nem nagyon biztatnak.Én már egy jó ideje nem vásárlok udvarhelyen lábbelit,főleg komlyabbat.Régebben vásároltam,sajna meg is bántam (utcai használatra,nem sportolok).A másik oka a rossz járdák,sajna ezeket nehezen birják. Eredeti Adidas birja,lehet vele télen is hóban,jégen, maximum kicsit csúszik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."