Színes » Konyha

Karácsonyi ízek – harmadik rész

Nagy György véleményét is kikértük a karácsonyi ételekről. A Gondűző étteremben látogatva szilveszterre is kaptunk tanácsokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

Nagy György, a Gondűző étterem tulajdonosa.
Nagy György, a Gondűző étterem tulajdonosa.
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. december 18., 12:07
0 hozzászólás. 


A karácsonyi ételeket tekintve milyenek az udvarhelyi szokások?

Figyelembe véve az udvarhelyi szokásokat elmondhatjuk, hogy hagyományőrzők a székelyudvarhelyiek, ez köszön vissza az éttermek menüsoraiból is. Az ünnepi ételek közé tartozik a töltött káposzta, diós, mákos és üres kalács. Nem szokás karácsonykor, ünnepnapokkor étterembe enni, viszont szilveszterkor annál inkább. 

Vannak olyan tippek, amivel feldobhatjuk a hagyományos töltött káposztát?

Az otthon elkészített és a friss disznóvágásból kikerült költségből készült töltött káposztánál jobbat, finomabbat jelen pillanatban a székelyembernek nem tudok ajánlani. Például Magyarországon sok halétel, a ponty népszerű ilyenkor. A halfogyasztás 35%-a a karácsonyi ünnepekkor történik. Nálunk a töltöttkáposztára lehetne ezt mondani.

Az ízvilágba nem kell belenyúlni. Megvannak azok a zöldfűszerek, amelyeket használunk (csombor, kapor). Még mindig előtérben vannak a hagyományos ételek, viszont ez így van jól.

Otthon mi lesz az ünnepi asztalon?

Még nem tudom, de mindenképp ott lesz a menüben a töltött káposzta. Persze a sültek sem maradnak el, gondolok itt például a kacsasültre.

Mit főznek szilveszterkor a bulizó embereknek?

Sok a visszajáró vendég, ők is azt kérték, hogy legyen tradicionális menü, de persze az újításokra is számítanak. Elvárják a disznósültet és a pisztrángot. Két ételösszeállítás közül választhatnak, amelyekben a sertéshús és a marhahús dominál, de rántott camambert sajtot is tálalunk.

Idén a Gondűzőben szilveszterezők két menü közül válogathatnak:

I. Rántott Camambert joghurtos salátával és áfonyalekvárral; Kemencés malacsült vörösboros párolt káposztával, burgonyával; Somlói galuska; Szerencséthozó lencseleves füstölt sajttal; Sült pisztráng petrezselymes krumplival.

II. Szilveszteri hideg falatkák (libamáj, tatár beafsteak, sajtfalatok, zöldségek); Marhaszeletek forró konyakos narancsos mártással, párolt rizzsel és burgonyával; Desszertvariáció; Korhely leves; Sült pisztráng petrezselymes krumplival.

Mindehhez korlátlan italfogyasztás dukál, röviditalok, bor, ásványvíz, kávé formájában.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."