Színes » Konyha

Ezt nyald, ha nem bírod már hőséggel

Kitört a nyár és a harmincfokos hőségben valami hidegre és édesre fájt a fogunk. Mélyhűtöttük kívánságunkat, és fagyit gyártottunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

rebarbara és szederfagyi-7062
Finom,pikáns és elkészíteni sm ördöngös. Rebarbara-szeder fagyikombináció.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. április 29., 12:02
0 hozzászólás. 

Az egész fagyi-házilag akció úgy kezdődött, hogy vásároltunk egy dobozos jégkrémet. Nyaltuk-faltuk, de valahogy nem volt igazi a középkategóriás és műanyag ízű bolti gyártmány.

„Gyerünk a Bethlen utcai fagyizóba, mondják, ott árulják a legfinomabb nyalnivalót a városban!" Valóban nem csalás, nem ámítás, finom és krémes, ahogy azt egy fagylalttól elvárja az ember ízlelőbimbója. A választék is bőséges, ezért a pult előtt pár percig hezitáltunk, végül sikerült eldönteni, hogy kinek mit mérjenek.

fagyi-7049

Végül az epres, citromos, zöldalmás, erdei gyümölcsös, kókuszos és csokoládés gombóc volt a nyerő. 12 lejt fizettünk, de nem sajnáltuk, mert minden nyalintás megérte az árát.

Annál is inkább, mert a választásom annak az eperfagylaltnak az ízét juttatta eszembe, amit még megboldogult nagymamám készített otthon. Mert a finom fagyiért nem muszáj a boltba menni, mi is elkészíthetjük a nyár slágerét.

Az otthon készült fagyi nem drága és nem is kell okleveles cukrászok legyünk ahhoz, hogy olyan jeges finomságot varázsoljunk, amibe ha belekanalaz a család, biztos nem fagy a mosoly az arcára, inkább megnyalja a szája szélét.

Rebarbara gyömbérrel

Ha már saját gyártmány, akkor legyen valami nyárias, különleges, olyan, amilyent nem nyalni a fagyizókban, és amit még sosem kóstoltunk. Ez a gondolat vezérelt el a kert sarkában viruló hatalmas rebarbara bokorhoz, amelynek savanyú szárából eddig csak kompótot és levest készítettünk, fagylaltot még soha. Az igazán a szezonhoz passzoló, gyömbérrel bolondított fagylalt receptjét itt találtuk.

Hozzávalók: 2 dl. cukrozatlan sűrített tej, 2-3 db., kb. 20-25 centiméteres rebarbara szár, 2 ek. juharszirup vagy méz, 1 ek. porcukor vagy édesítő por, 2 dl. habtejszín vagy egy zacskós tejszínhabpor, 1 ek. reszelt gyömbér

Elkészítés: A rebarbarát megmossuk és egyforma, kisebb darabokra vágjuk. Mivel ilyenkor még nagyon zsenge, nem kell meghámozni. A sűrített tejet egy lábosba önjük, hozzáadjuk a mézet, a gyömbért, a porcukrot és a gyümölcsdarabokat.

fagyi-7056

Lassú tűzön, gyakran kevergetve pépesre főzzük a rebarbarát. Ne ijedjünk meg, a gyümölcs savassága miatt a tej kicsapódik, de ha ügyesen kavargatjuk, nem marad „bogos" a massza. A rebarbara kb. 10 perc alatt megfő. Amikor elkészül a sűrű pép, vegyük le a tűzről, és még forrón, botmixerrel krémesítsük, majd hűtsük ki.

Készítsük el a tejszínhabot – a habtejszínt verjük fel, ha porból készítjük, akkor a zacskón levő használati utasítás szerint járjunk el. A tejszínhabot keverjük a hideg rebarbara krémhez. Az illatos keverékbe kóstoljunk bele , ha nem elég édes, akkor adjunk még hozzá mézet, szirupot vagy porcukrot.

fagyi-7055

A kész masszát tehetjük is a fagylaltgépbe. Ha nincs ilyen a háznál, akkor egy jól záródó edénybe töltsük bele, és tegyük a fagyasztóba. Azért, hogy a fagylaltunk ne legyen jeges, egy óra múlva vegyük ki, kavarjuk meg villával vagy botmixerrel.

A fagylalt kb. 3-4 óra alatt készül el. Isteni finom, krémes, édes és savanykás egyszerre, a gyömbértől pikáns. Tálalhatjuk rebarbara és eperdarabokkal megtűzdelve, de jól harmonizál vele a rebarbara- vagy eperszirup is.

Szederből fagyasztva

A rebarbara fagylalt sikerén felbuzdulva elkészítettünk egy másikat is. Bár nincs még itt a szeder szezonja, nekünk volt mélyhűtött tavalyról, ebből készült a vasárnapi desszert. Ezt a fagylalt receptet eperből is elkészíthetjük. Az epernek hamarosan itt az ideje, de ha nagyon kívánjuk, akkor a szupermarketben már 5 lejért megvehetjük.

fagyi-7049

Hozzávalók: 300 gr. szeder (vagy eper) és pár szem a díszítéshez, 2-3 evőkanál cukor vagy édesítőpor, kis doboz tejföl, kis doboz natúr joghurt (150 gramm), fél citrom reszelt héja és leve, 2 dl. habtejszín vagy egy csomag tejszínhabpor

Elkészítés: a mélyfagyasztott szedret kimérjük, majd a cukorral, a citromhéjjal és lével meg a tejföllel együtt leturmixoljuk. A tejszínhabot elkészítjük és a szedres masszához keverjük.

fagyi-7059

Kifagyaszthatjuk gépben, ha nincs, akkor ugyanúgy járunk el, mint a rebarbara fagylaltnál. Szederrel díszítve tálaljuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."