Gazdaság » Piac

Eperszezon a júniusi melegben

Az eper és az idényzöldségek árai kezdtek esni, a paprikát és paradicsomot sem luxusáron mérik a piacon, mint néhány hete.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piacjun2
Sok az ember és az eper a piacon
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. június 02., 12:00
0 hozzászólás. 

Borzasztóan idegesítő, ugyanakkor nem értem, hogy miért nem lehet már egyszer s mindenkorra megszüntetni a jelenséget: a piac bejáratánál üldögélő, hangoskodó árusok miatt a zsúfolt kedd délelőttökön mindig torlódás van. Hiába jelölték ki a helyeket az aszfalton, egyeseknek nem akaródzik továbbülni két méterrel, nem mellékesen majdnem a tejtermékeket árusító üzlet ajtaját is „beülik".

Az is zavaró, hogy a palántaárusok egymás mellett olyan sűrűn állnak, hogy húsz métert is kell menni ahhoz, hogy átmenjen köztük az ember, ha éppen arra van dolga.

piacjun2a

A palánta még mindig viszi a prímet – asztalról, földről, székről, kézből, mindenhonnan árulják. A piacon egyre több a paradicsom (7-8 lej a kiló), megjelent a cseresznye (13-14 lej), s óriási az eperfelhozatal. Annyira, hogy ahol sor van, ott bizonyosan epret mérnek, a megszokottnál egy kicsit olcsóbban – ez már elég ahhoz, hogy odacsábítson jó néhány vásárlót. A sornak is megvan a vonzereje, ha valahol öt ember sorba áll, többen egyből odamennek érdeklődni – s ha már odamentek, maradnak.

Lassan benne vagyunk a nyárban, ezt jelzi a padlizsán, illetve a sárgabarack is – no meg az, hogy a helyi termelőknél már friss kaprot, egyre olcsóbb salátát is lehet kapni, két óriási salátahalmot mindössze négy lejért lehetett megvenni, s ez Farcádban termett, nem a regáti melegházban.

A zöldhagyma továbbra is tartja magát, egyre vastagabb (azért nem árt megnézni, van közöttük bürkös is), megjelentek a fehér, nagyobb, jánosnapi retkek kötései is. Rendőrök is sétálnak elég sűrűn az asztalok között, remélhetőleg a zsebesek így nem jutnak „portékához".

Ízelítő:

zöldpaszuly 9/kg

paradicsom 7-8 lej/ kg

spenót 6 lej/kg

eper 5 lej/kg

uborka 4 lej/kg

saláta 2lej/fej

zöldhagyma 1,2 - 2 lej/kg

jánosnapi retek 3 lej/kötés

cseresznye 14 lej/kg


címkék: piac eper cseresznye

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."