Gazdaság » Piac

Cserepes eper, ropogós cseresznye és házi pászka

Nagyon várták a piacon az árusok a jó időt és a vásárlókat. A fényképezőgépünknek viszont nem mindenki örült.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Fotó: Balogh Réka
Fotó: Balogh Réka
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA-ADRIENNE
2016. június 14., 10:49
0 hozzászólás. 

Úgy tűnik, sokaknak szegte kedvét a rossz idő és a sok pocsolya, mert piacnap lévén reggeliben viszonylag kevesen sétálgattak az asztalsorok között.

Rögtön a piac bejáratánál kínálgatják palántáikat a faluról érkezett árusok, de kevesen érdeklődnek az idős néniknél.

piac

Pedig Margit néni szerint nála mindent meg lehet kapni és nem is ad drágán semmit, már csak azért sem, mert délután temetésre kell mennie, és addig jó lenne árulni. Jó kedvvel kínálgatta a büdöskét, a violát, a német szegfűt 50 baniért palántánként, ugyanannyiért, mint a háromféle jó fajta paradicsompalántát is. A karalábépalánta 20 baniba kerül nála, de volt káposzta- és karfiolpalánta, valamint kötésben tárkony és kapor is.

Aki idén még nem ültetett a veteményes kertjébe káposztapalántákat, az most 10 banival olcsóbban, 30 baniért juthat hozzájuk egy máréfalvi néninél. "A paradicsom árát egy kicsit tartjuk még, 1 lejbe adom a palántákat. Elég gyenge ma a piac, és a palántákkal már sokáig nem lehet kijönni" – mondja az idős néni.

piacTovább haladva a sok friss zöldség és gyümölcs mögül alig látszanak ki az árusok. Aki ma mégis kimerészkedett a piacra, annak jó lesz alaposan körülnéznie, mert igencsak változó árakkal találkozhatnak.

Epret már kevesebben árulnak, mint a múlt héten. "Nem tett jót nekik a sok eső" – mondja az egyik kofa, aki szeretne minél hamarabb túladni a szatmári epren, ezért öt lejért méri annak kilóját. A cseresznye is olcsóbb lett a múlt héthez képest. Érdekes volt látni, hogy két szinte egymás melletti asztalnál mennyire különböző árakkal találkoztunk. Egy román árus a cseresznyét 7 lejért, a közelben standoló viszonteladó pedig 10 lejért mérte az ugyanolyan kinézetű gyümölcsöt. Mégis ez utóbbinál volt nagyobb érdeklődés. A titok talán a következő feliratnak volt köszönhető: Focșani-i ropogós cseresznye.

piacAz árusok egy része szívesen fotóztatja termékeit, amikor megtudják, hogy felkerülnek az internetre. Egyik árus viszont valósággal megsértődik a gépünk láttán, sőt, cserébe mi is mosolyoghattunk az ő telefonjának. Azt is megígérte, hogy majd ő is 'népszerűsít' minket a Facebookon. A szomszédja legyint, és azt mondja, ne vegyük a szívünkre, így kelt ma reggel az úriember.

Nem is időzünk sokat a hatalmas epres standnál és a durcás tulajdonosánál, inkább kíváncsiskodunk még egy kicsit a barátságosabb idős néniknél a piac végében. Találtunk friss tojást is 80 baniért darabját, de ha megvettünk volna húszat, a néni 16 lej helyett nekünk adta volna 15 lejért. Ilyen törékeny dolgok cipelését viszont nem vállaltuk.

piacEgy hölgy viszont épp egy cserepes epret cipelt, és meg is engedte, hogy lefotózzuk. Az az igazság, hogy egy kicsit elteltünk az eperrel. Megkívántuk viszont az egrest, aminek literét 5 lejbe mérte a farcádi néni. A szomszéd néni is látva a vásárlási kedvünket kínálgatni kezdte a házi készítésű pászkát. Bár nagyokat nyeltünk, ennek már nem adtuk be a derekunkat. Már alig vártuk, hogy visszaérjünk a nagy zöld szemű zsákmánnyal a szerkesztőségbe.

Ízelítő az árakból:

zöldhagyma: 2 lej/ kötés

új krumpli: 2,5 - 3 lej/ kg

paradicsom: 6 lej

új murok: 3 lej/ kötés

zöldpaszuly: 8 lej/kg

uborka: 2 lej/kg

káposzta: 2 lej/ kg

spenót: 6 lej/kg

bontatlan borsó: 8 lej/kg

karfiol: 6 lej/kg

eper: 5-6 lej

bioeper: 5 lej/ ½ kg

cseresznye: 7-10 lej

nektarin: 7 lej/kg

barack: 7 lej/ kg

rebarbara: 2 lej /kötés

vegyes méz: 24 lej/kg

akácméz: 30 lej/kg

dióbél: 30 lej /kg

tojás: 80 bani/ darab

dália:5 lej

jégvirág: 1 lej

muskátli: 5 lej



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."