Színes » Konyha

Füstikék: mert sajtból sosem elég

A sajt az nem olyan, hogy csak egy picit eszünk belőle. Főleg akkor nem, ha pogácsaként dudorodik a tányéron. Megmutatjuk, hogyan készítsd.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

fustikek-0310-01
Garantáltan minden nassolás sztárja lesz | Fotók: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2017. március 10., 14:30
0 hozzászólás. 

Bizonyára mindenki számára ismerős az a helyzet, amikor egy baráti összejövetelen némi poharazgatás után előkerülnek a sajtos pogácsák, és mint kiéheztetett hiénafalka, a társaság egy emberként veti rá magát a tálra, hogy aztán másodpercekkel később már a morzsákat kapargassa össze egy-egy kitartóbb résztvevő.

Ha te is ilyen hatást szeretnél elérni, akkor most eláruljuk a titkot! Ismét meglátogattuk ugyanis Mihály Ágnes konyháját: legutóbb egy sajtkenyérrel nyűgözött le minket, most arra kértük, hogy arra adjon tippet, mi hogyan tudnánk lenyűgözni a vendégeinket, meg igazából bárkit egy kis sós nassolnivalóval.

fustikek-0310-02

Nem is kellett sokat noszogatni, hiszen imádja a sajtokat, már csak azért is, mert vegetáriánus, és a sajt kiváló helyettesítő sok esetben. Talán ebből is következik, hogy életében a legtöbbször sajtos kiflit sütött – a recept hasonló a mostanihoz, bár szerinte nem épp ennyire jó.

Ennek ellenére sok bulinak szerves része volt, ismerősei valósággal követelték, hogy minden összejövetelre vigyen a kiflikből. Egyszerűen csak „kicsi kiflik” néven váltak legendássá és alapfelszereltséggé.

fustikek-0310-03

Mivel nem eszik húst, a füstölt sajt egyik kedvencévé vált – bár a húst magát nem kívánja, de jólesik egy olyan sós íz, ami nem áll messze ettől. Ugyanakkor életében az egyik legjobb kényeztetés, ha többféle sajtot, diót és vörösáfonyaszószt vagy hagymalekvárt pakolhat zabkekszre, majd egy pohár fehérborral fogyaszthatja.

De mindig ez sincs kéznél, ezért léteznek az olyan alternatívák, mint a Füstikék. Sajtos pogácsára millió recept létezik, de biztosan állíthatjuk, hogy ez a legtutibb, amit valaha próbáltunk: nem túl zsíros, de nagyon puha, kívül roppan és elképesztően füstöltsajtos.

fustikek-0310-04

A receptet egy hobbickurász-tanfolyamon tanulta, ám a frappáns nevet legjobb barátnőjének köszönheti. Nem csak kóstoltuk, de mi is elkészítettük, úgyhogy duplán is ajánlani tudjuk!

» Ágnescake az Instagramon

Füstikék

Hozzávalók egy tepsi pogácsához

- 125 gramm Keresztúri vaj
- 125 gramm liszt
- 85 gramm Keresztúri Nyikó füstölt sajt
- 75 gramm 20%-os Keresztúri tejföl
- 6 gramm só
- 1 tojás sárgája
- 5 gramm élesztő
- 1 tojás a kenéshez
- sajt a szóráshoz

fustikek-0310-05

Elkészítés

A liszt kivételével összegyúrjuk az összetevőket, majd hozzáadjuk a lisztet, alaposan összedolgozva a többi hozzávalóval. Ezután fóliával letakarva legalább két órán át pihenni hagyjuk a hűtőben.

fustikek-0310-06

Miután kivettük a hűtőből, újból átgyúrjuk a tésztát, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tésztavágóval kör alakúra szaggatjuk. A tetejét kenjük be egy felvert egész tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal.

fustikek-0310-07

Ezt követően legalább fél órát kelesztjük, meleg, párás helyen, majd 230 Celsius fokon 10-15 percet sütjük.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."