Színes » Nagyvilág

Essen, Pécs és Isztambul – Európa 2010-es kulturális fővárosai

Jövőben rendhagyóan három város is viselheti a büszke címet, a reflektorfény pedig hosszan tartó előnyt is kovácsol számukra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Pecsett
Pecsett
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. január 01., 14:38
0 hozzászólás. 


A németországi Ruhr-vidéken található Essenben, a dél-magyarországi Pécsen, valamint a Boszporusz két partján fekvő Isztambulban 2010-re tömérdek zenei, színházi, táncművészeti, filmes és irodalmi rendezvénysorozatot szerveznek.

Essen

Essen, Zollverein

Essenben január 9-10. között ülik meg a nyitóbulit, a helyszín pedig a világörökséghez sorolt Zollverein, egy 1986-ban bezárt szénbánya és a hozzá tartozó egykori kokszolómű lesz. Pécsen 10-én kezdődik az ünnepség, itt 24 órán át folyamatosan tartanak rendezvényeket a középületekben és közterületeken. Isztambulban a hivatalos kezdést 16-ára dátumozták, de már az azt megelőző napokban is lesznek vizuális, illetve akusztikus művészeti programok.

Pecsett

Pécs

E cím elnyeréséért egyébként nagy csatát szoktak vívni a pályázó városok, hiszen növeli az idegenforgalmi érdeklődést, és a tapasztalatok szerint hatása jóval tovább tart, mint ameddig az esztendő. Az odaítélés feltételei közt nem csak az szerepel, hogy a kulturális rendezvényeknek európai dimenziót kell tükrözniük, hanem az is, hogy a programoknak tevékeny résztvevője legyen maga a helyi lakosság is.

Isztambul

Isztambul

Tavaly a nagy-britanniai Liverpool és a norvégiai Stavanger, idén az ausztriai Linz, valamint a litván főváros, Vilnius volt Európa kulturális fővárosa. 2007-ben Nagyaszeben Luxembourggal együtt kapta meg a kiváltságos címet.

Forrás:MTI



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."