Színes » Nagyvilág

Moszkvában divatba jött a személyes bunker

Moszkvában a gazdagok körében divatba jött a föld alatti személyes bunker építése.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 16., 11:06
0 hozzászólás. 


Egy ilyen bunkerre minden további nélkül szert lehet tenni egy egészen szerénynek tűnő moszkvai irodában, amely egyébként nagyobb óvóhelyek építését is vállalja.

A bunkerekkel szemben támasztott követelményeket és minőségi, műszaki előírásokat még a szovjet időkben dolgozták ki és rögzítették hivatalosan, így a spanyolviaszt nem kellett feltalálni, csak alkalmazni a kisebb méretekre, valamint kevéske luxussal köríteni. A lényeg: 40 centiméter vastag vasbeton falak, belül autonóm szellőztető, légszűrő, fűtő, energia- és vízellátó berendezések.

Egy ilyen bunker állítólag megóvja lakóját bármiféle műszaki katasztrófa, árvíz, földrengés, gáztámadás, de még egy nukleáris robbanás következményeitől is, el lehet benne bújni a kommandósok elől. Vagyis szinte minden bajt ki lehet benne bekkelni, kivéve talán egy nagy meteorbecsapódást. Szükség esetén pedig széfnek is használható.

A bunkert kulcsra készen, a megrendelő ízlése szerint berendezve adják át. A szürke beton falakat faburkolás borítja, a konyhában van mosogató és hűtőszekrény, a fürdőszoba a legújabb divat szerinti. Kívánságra épülhet a bunkerben moziterem, könyvtár, vagy akár szauna is. A kedves vevő pénzéért bármiféle szeszélyt teljesítenek az építők: a személyes bunker ára mintegy 375 ezer lejnek megfelelő összegnél kezdődik. A cég ugyan nem adja ki megrendelőit, de annyit hajlandó elárulni, hogy közülük többen láthatók a tévében, és sokan Moszkva legdrágább negyedében, az előkelő Rubljovkán laknak.

Az új divatról beszámoló Komszomoszkaja Pravda című lap mégis talált valakit, aki bunkert építtet. Az illető Andrej Szolovjov építési vállalkozó, aki arra számít, hogy 2012-ben eljön a világvége. Nem elégedett meg a típustervekkel, hanem az interneten talált rá Jevgenyij Ubijkóra, aki saját tervei alapján épült bunkert kínált. A végzettségére nézve hadmérnök kidolgozta a világ keletkezésének elméletét is mindenféle történelmi legendára, hiedelemre és babonára alapozva, ebből pedig kiszámította, hogy az Armageddon 2012-ben következik be. Munkához látott és megtervezett egy kapszulát, amely állítása szerint úszik a vízen, éghetetlen, megóv a gombáktól és baktériumoktól akár negyven napon át. Kísérletezésre - tekintettel a közeli világvégére - nem volt idő, a prototípus előállítását Szolovjov finanszírozta, aki 80 ezer dollárt fektetett a projektbe.

A lap szerint a túlélés nyilvánvalóan trend, s ez az interneten is jól látható, bár a kevésbé módos érdeklődők csak a hajdinakását és a tiszta vizet vásárolják és raktározzák nagy mennyiségben, míg a mozgalom egészen egyszerű résztvevői megelégszenek egy gázmaszkkal, amely mindössze 74 lejnyi rubelbe kerül.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."