Színes » Nagyvilág

Ashton: Az EU készen áll a líbiai hadműveletekre

Az Európai Unió (EU) rövidesen kész katonákkal, esetlegesen szárazföldi csapatokkal védelmet nyújtani a humanitárius műveleteknek a líbiai Miszrátában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 10., 15:37
1 hozzászólás. 


Erről az EU kül- és biztonságvédelmi főképviselője tájékoztatta pénteken az ENSZ-főtitkárt. Catherine Ashton levélben fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz. Az EU csak akkor küldhet katonákat a humanitárius segítség biztosítására, ha ezt az ENSZ illetékes segélyirodája (OCHA) kéri. Ashton levele "buzdítás" az ENSZ-nek, hogy igényelje az uniós védelmet - mondta egy EU-diplomata Brüsszelben.

A jövő hétre várható, hogy az OCHA hivatalosan felkéri az EU-t, hogy a líbiai lakosság érdekében vállaljon katonai szerepet. Közvetlenül az OCHA kérelmét követően a már eldöntött uniós katonai művelet formát ölthet - vélik Brüsszelben. A tagállamoknak majd nyilatkozniuk kell, milyen katonai erőt kínálnak fel. Németország például, amely nem vesz részt a NATO líbiai hadműveletében, már kinyilvánította részvételi szándékát egy humanitárius bevetésben. "Mindenki tudja, hogy valamit tenni kell" - mondta egy uniós diplomata. "Készen állunk rá" - fűzte hozzá.

Ashton egyik szóvivője pénteken azt mondta, hogy a miszrátai művelet mindenképpen a haditengerészet részvételét tartalmazza. A kérdésre, hogy szárazföldi csapatokkal is számolnak-e, azt felelte: "ez, úgy vélem, olyan művelet, amelynél valószínűleg evakuálásról lesz szó, továbbá segélyszállítmány eljuttatásáról, vagyis ez mindkét (haditengerészeti és szárazföldi) részvételt tartalmaz."

Ashton hétfőn tárgyal a kérdésről a NATO-főtitkárral is, majd az EU külügyminiszterek keddi luxemburgi találkozójának a napirendjén is szerepel. Az "Eufor Líbia" elnevezésű missziót Claudio Gaudiosi olasz ellentengernagy Rómából vezényli majd, és eddig 7,9 millió eurót irányoztak elő költségvetésére.

Eközben a heves összecsapások folytatódtak pénteken is a líbiai Miszrátában a kormányerők és a felkelők között. Helyi lakosok szerint ezen a napon öt ember halt meg. Közben Tripoliba készül a hét végén afrikai vezetők egy csoportja, köztük Jacob Zuma dél-afrikai elnök, hogy megpróbálja tűzszünetre rávenni a feleket.

A felkelők azt állítják, hogy pénteken visszaverték kormányerők egy nagy támadását kelet felől a Tripolitól 200 kilométerrel keletre található Miszrátában. Hozzátette, hogy furcsa módon ezen a napon egyáltalán nem volt emberveszteségük a fronton, az az öt ember, aki meghalt, mind polgári lakos volt, és otthonában érte a halál.

A nemzetközi vöröskereszt közölte, hogy várhatóan szombat délben kiköt a városban egy humanitárius célból oda tartó hajó, de azt nem árulta el, hogy mit szállít.

A NATO légitámadásaiban találat érte a kormányerők fegyverraktárát a fővárostól 160 kilométerrel délnyugatra lévő Zenten város közelében - közölte egy helyi lakos. Tizennégy robbanást halottak a raktár felől, amely 15 kilométerrel délkeletre van Zententől, majd látták égni azt - tette hozzá.

Forrás: MTI


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Sz János
2011-04-11 17:20:31
A Kárpát-medence betelepítése
Igen az EU elnézi! A Kárpát-medence betelepítését!
Felvásároljuk Magyarországot:http://www.youtube.com/watch?v=UPHCiGL6r-M&feature=related
Hóhéraink:http://www.youtube.com/watch?v=9NNVbp0QeMc&feature=more_related

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."