Színes » Nagyvilág

Boldoggá avatták II. János Pál pápát

XVI. Benedek pápa boldoggá avatta néhai II. János Pált. A boldoggá avatási szertartáson egymillió ember vett részt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 03., 08:04
0 hozzászólás. 


Több mint egymillió ember vett részt Rómában a boldoggá avatási szertartáson - közölte az olasz főváros rendőrsége

A római Szent Péter téren zajlott II. János Pál pápa boldoggá avatási szentmiséje. A bazilika környéki utcákat már szombat este megtöltötték a zarándokok egészen az Angyalvárig. Sokan a Róma terein felállított, óriás vásznakon nézték a szentmisét.

Rekordgyorsasággal, halála után mindössze hat évvel és egy hónappal avatták boldoggá II. János Pált, aki 1978-tól 2005-ös haláláig vezette a katolikus egyházat.

„II. János Pál hat évvel ezelőtti temetésén itt, a Szent Péter téren már lehetett érezni a szentség illatát. Ez tette lehetővé a mérsékelten gyors boldoggá avatási eljárást is" - fogalmazott XVI. Benedek vasárnap arra utalva, hogy a hívők spontán akaratnyilvánítása indította el II. János Pál kanonizációját, akit már életében is szentnek tartottak, és ezt sürgették a temetésén is.

Karol Wojtyla 1978. októberében 58 évesen lett pápa. Jelmondata így szólt: totus tuos, vagyis egészen a tiéd. Fiatalon színésznek és írónak készült. A német megszállás alatt egy kőbányában dolgozott. Teológiai tanulmányait Krakkóban, a földalatti szemináriumban kezdte meg, majd pappá szentelése után Rómában tanult tovább. A II. Vatikáni Zsinat ülésein már, mint püspök vett részt. A visszaemlékezések alapján a lengyel pápa mindenkivel szót értett, derűs, sportos, aktív és közvetlen ember volt, aki síelt, és ha tehette, a hegyekben kirándult.

A fiatalok barátja volt. Üzeneteit, őszinte gesztusait felvételek őrzik, ma már a Facebookon és a Youtubeon is. A „világ plébánosaként" bejárta a világot, és ahol csak tehette, a vendéglátók nyelvén szólt. Sokat dolgozott a keresztények egységének előmozdításán, és kereste a párbeszéd lehetőségeit, 1986-ban a pápák közül elsőként látogatott a római zsinagógába.

2005-ben a temetésén sokan santo subito feliratú táblákkal vonultak fel, ami azt jelenti: gyorsan avassátok szentté. A boldoggá avatás tulajdonképpen a szentté avatás első lépcsőfoka. A boldogok, ahogy a szentek is, a katolikus egyház szerint a mennyországban vannak, képesek közbenjárni Istennél a földiekért, és életük példaként állítható a többiek elé is.

II. János Pál azért lett szent, mert a XX. század végén megtanította az embereket arra, hogy ne féljenek. Ne féljenek kereszténynek lenni, higgyenek az igazságban - mondta XVI. Benedek, aki a bíborosokkal a Szent Péter-bazilikában rótta le kegyeletét II. János Pál koporsójánál, majd az állami delegációk és a hívők állnak sorba. II. János Pál koporsója addig ott fog állni a főoltár előtt, amíg az utolsó hívő is a koporsóhoz járul.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."