Színes » Tudomány

A zsiráfok tudnak úszni

Bár még soha senki nem látott zsiráfot úszni, kutatók matematikailag bizonyították, hogy képes rá. Igaz, digitális példányon szimulálták az úszást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

00001
00001
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. június 04., 11:19
1 hozzászólás. 


A zsiráfok tudnak úszni - bizonyították be matematikusok. Bár a legtöbb nagytestű emlős jól úszik, zsiráfot még senki sem látott úszkálni, és az a vélekedés alakult ki széles körben, hogy ez az állat képtelen rá, még vészhelyzetben is kerüli a vizet. A kanadai Royal Tyrrell Paleontológiai Múzeum és a brit Portsmouth Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a zsiráf képes lehet az úszásra. Módszerük nem az volt, hogy bedobtak egy zsiráfot a mélyvízbe, hanem digitálisan kreáltak egy példányt rendkívüli pontossággal kalkulálva tömegét, térfogatát, alakját, tüdőkapacitását. A végeredmény: egy kifejlett zsiráf 2,8 méter mély vízben már úszhat, ilyen mélységnél a felhajtó erő lebegtetheti az állatot.

zsiraf
Csakhogy ingataggá válik hosszú lábai, nyaka és rövid teste okán. Mellső lábai lehúzzák testét, és hogy feje kint maradjon a vízből, nagyon kényelmetlen szögben kell tartania. Ráadásul a zsiráfok szárazföldi járásukkor a nyakukat sajátosan le-föl mozgatják, amivel könnyítik mozgásukat, mindez azonban vízben nem működik.

Összességében a kutatók arra jutottak, hogy a zsiráf tud úszni, de nagyon rosszul, a ló sokkal jobb úszó. A kutatás gyakorlati haszontalanságára maguk a tudósok tértek ki tanulmányukban, de megjegyezték, hogy állatok számítógépes szimulációja használható érdekes kérdések megválaszolására.

Forrás: MTI, Fotó: Index

címkék: zsiraf uszas

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szba
2010-06-04 22:21:19
milyen fontos kutatások :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."