Színes » Tudomány

A világjárvány elmaradt, a botrány nem

Világméretű botrány van kibontakozóban, miután egy brit orvosi lap megírta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly júniusi bejelentése a H1N1 influenza-világjárványról megalapozatlan volt.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

h1n1ujra
h1n1ujra
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. június 11., 10:01
0 hozzászólás. 

A WHO illetékes bizottságának munkájában a vírusellenes készítményeket gyártó cégek fizetési listáin szereplő szakértők is részt vettek, a gyógyszercégek degeszre keresték magukat, a brutális influenzajárvány elmaradt.

h1n1ujra

7-10 milliárd dollár: a JP Morgan becslése szerint ennyit profitáltak a nagy gyógyszergyártó cégek 2009-ben az újinfluenza-járvány miatt kitört világméretű hisztériából. Az Európa Tanács közgyűlésének egészségüggyel foglalkozó bizottságának jelentéstervezete szerint rengeteg közpénz veszett pocsékba, miután a WHO, az uniós hivatalok és a nemzeti kormányok félrekezelték a H1N1-járványt.

A bizottsági dokumentum megállapítja: meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy a  WHO túldimenzionálta a járvány veszélyességét. A közgyűlési jóváhagyásra váró jelentést jegyző brit Paul Flynn szerint "ez a járvány valójában sosem létezett", az oltási programot pedig hatalmas léptékű placebo-gyógyászatnak nevezte.

A dokumentum rávilágít a döntéshozatal súlyos hiányosságaira is. Miként az a British Medical Journal című szaklap egy nappal az ET-jelentése előtt publikált tényfeltáró újságcikkéből kiderült, a vakcinák felhalmozásáról szóló WHO-irányelvek kidolgozásában közreműködő szakemberei korábban a gyártásban érdekelt gyógyszercégeknek dolgoztak. Az ET-jelentés ennek nyomán súlyos kritikával illeti a WHO-t és az EU egészségügyi intézményeit, amiért máig nem hajlandók hivatalosan megnevezni a járvánnyal kapcsolatos ajánlásokat kidolgozó bizottságok tagjait.

Az Európa Tanács egy másik jelentésében megállapítja, hogy januárig Franciaországban 263 halálos áldozata volt a vírusnak, miközben a szezonális influenza miatt 4-6000 ember vesztette életét. Az Egyesült Királyságban 360-an haltak meg a H1N1 vírus miatt, pedig az egészségügyi minisztérium tavaly még 65 ezerre becsülte a halottak várható számát. Januárig kevesebb mint ötezren betegedtek meg, akkor a britek 1000-re csökkentették az áldozatok számára vonatkozó becslést.

A WHO azonban nem hajlandó tudomásul venni vagy megerősíteni, hogy a járvány terjedése, veszélyessége nagyságrendekkel marad el a júniusi bejelentésben foglaltaktól. Margaret Chan, a szervezet főigazgatója a brit lapnak küldött keddi levelében kijelentette, hogy a járványriasztási szint emelésének világosan meghatározott szakmai kritériumai vannak, amiket a szándéktól függetlenül igen nehéz megváltoztatni.

Amint az év elején indított belső vizsgálat lezárul, a világszervezet az eredeti terveknek megfelelően publikálja döntéshozó testületeinek névsorait és az ülések jegyzőkönyvét - állítja levelében Chan. Szerinte ezek az információk eddig nem titkolózás, hanem a tagok védelme érdekében nem voltak nyilvánosak.

A WHO főigazgatója megalapozatlannak tartja azt a vádat, hogy a járványügyi döntések kritériumait a profitorientált gyógyszergyártók igényeihez szabták, de nem nyilatkozott a bizottsági tagok összeférhetetlenségéről.

Az ügy előzménye az az indítvány, amit 2009 decemberében Wolfgang Wodarg, az Európa tanács közgyűlésének távozó egészségügyi szakértő tagja nyújtott be "Hamis járvány - egészségügyi vészhelyzet" címmel. Wodarg már gyanította, hogy a WHO-bizottság pandémiás döntései szakmailag megalapozatlanok.

Forrás: Index.hu



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."