Színes » Tudomány

Áramot termelhet a fesztiválozók vizelete

Az emberi vizelet nem csupán az anyagcsere egyik végterméke, értékes erőforrásként is szolgálhat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. augusztus 03., 11:04
1 hozzászólás. 

Brit kutatók olyan mikrobiális üzemanyagcellát hoztak létre, amely a vizeletet baktériumkultúrák segítségével árammá alakítja. A Nyugat-angliai Egyetem kutatói évek óta vizsgálják, hogyan lehetne hulladékokból áramot előállítani. Hosszasan kísérleteztek rothadt gyümölcsökkel, levágott fűvel, kagylókkal, elpusztult legyekkel - számolt be munkájukról a kutatás vezetője, Ioannis Ieropoulos a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. A vizelet kiváló alapanyagnak bizonyult, kémiailag aktív vegyület lévén.

Ieropoulos már régebb óta dolgozik hulladékevő robotok kifejlesztésén. A legújabb verzió, az úgynevezett Ecobot III a szennyvízben található tápanyagokból szerzi az energiát. Mihelyst fogytán a készlete, felkeres egy szennyvízadagoló tartályt és kiszolgálja magát. A nyersanyagot baktériumok segítségével dolgozza fel, amelyek 24, egymáson elhelyezkedő mikrobiális üzemanyagcellában helyezkednek el.

A baktériumok elbontják a folyadékot, ezzel hidrogénatomokat állítva elő. Azok elektronjait az üzemanyagcella anódjai magukhoz vonzzák, és elektromos áram keletkezik. Időközben a hidrogénionok egy membránon keresztül a katódkamrába vándorolnak, és egyesülnek a víz oxigéntartalmával, még több vizet létrehozván így. A robot ezt a vizet "issza" meg, ellensúlyozva a párolgási veszteségeket.

A kutatók jelenleg olyan hordozható illemhely prototípusán dolgoznak, amelyet energia előállítására lehetne használni, például zenei fesztiválok vagy más szabadidős rendezvények alkalmával.

Forrás: MTI

címkék: bizarr vizelet hugy

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2010-08-03 21:14:24
:D minden kocsmaba fel kellene szerelni... :woohoo: :woohoo:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."