Színes » Tudomány

Orvosi csoda: meggyógyult egy HIV-fertőzött férfi

Agresszív kemoterápián és egy kockázatos őssejt-transzplantáción ment keresztül az a Berlinben élő, HIV-fertőzött férfi, akit hosszadalmas kezelés után gyógyultnak minősítettek orvosai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 20., 08:37
0 hozzászólás. 


A több éven keresztül tartó, sikeres kezelést a berlini Charite Universitatsmedizin egyetem jelentette. Az Aidsmap beszámolója szerint a HIV-pozitív páciens gyógyulásához az AIDS következtében fellépő akut mieloid leukémiájának terápiáján keresztül vezetett az út. A daganatos betegséget gyógyítandó a 42 éves Timothy Ray Brown agresszív kemoterápiás és sugárkezelésen ment keresztül, amely nem csak a ráksejteket pusztította el, de immunsejtjei is jelentős mértékben károsodtak.

Ezt követően őssejt-átültetésen ment át: a kezelés kulcseleme az olyan speciális génmutációval bíró donor megtalálása volt, akinek szervezete egy speciális receptor hiánya miatt nagy részben immunis a HIV-vírussal szemben. A meglehetősen ritka mutáció a kaukázusi rassz mindössze 1 százalékában található meg. Az orvosok koncepciója arra a feltételezésre alapult, miszerint a HIV-vírusnak ellenálló őssejtekkel kezelt immunrendszer átveszi annak tulajdonságát. A jelek szerint a német orvoscsoport egyébként igen nagy kockázatú beavatkozása eredményesnek bizonyult: valóban sikerült elszaporítani a megfelelő tulajdonságokkal bíró immunsejteket a beteg szervezetében, s a kezelés után 38 hónappal nincs jele a HIV-fertőzésnek.

Az amerikai állampolgár, de Berlinben élő Brown sajtónak adott nyilatkozatai szerint igen nehéz éveken van túl. A kemoterápia és a két alkalommal végzett őssejt-beültetés rendkívüli megterhelést jelentett, a szervezete végletekig legyengült, többek közt memóriazavarok és időleges vakság is fellépett a betegnél. "Ebből az egy esetből egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy megtalálták az AIDS gyógyításának általános módszerét, mindenesetre irányt mutathat és a további kutatások alapjául szolgálhat" – hívja fel a figyelmet a berlini egyetem.

A terápiát vezető Gero Hüttler szerint a legfontosabb, hogy sikerült az AIDS gyógyíthatatlanságának a mítoszát ledönteni.

Forrás: hvg.hu


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."