Színes » Tudomány

A légszennyeződés szívritmuszavart okozhat

Kanadai kutatók friss tanulmánya szerint a hirtelen szívhalálesetek hátterében a szennyezett városi levegő, a szmog szerepe is föltételezhető - olvasható az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratának (JACC) januári számában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 20., 11:07
0 hozzászólás. 


A rendkívül szennyezett nagyvárosi levegő sokféle légzőszervi betegségben szerepet játszik, a gyermekkori asztmától a felnőttek tüdőrákos folyamatának kifejlődéséig. Gopal Sivagangabalan és népes munkacsoportja vizsgálatával arra hívta fel a figyelmet, hogy a súlyos, gyakran életveszélyes szívritmuszavarok is létrejöhetnek a szmog következményeként.

A Torontóban dolgozó kutatók azt vizsgálták, hogy a szívritmus szabályozásának mechanizmusát milyen módon és mértékben befolyásolja a városi szmognak megfelelően szennyezett levegő belégzése. A munkacsoport 25, önként jelentkező 18-50 éves embert tartott négy alkalommal két órán át a porral-füsttel pontos mértékben szennyezett levegőjű laboratóriumban, miközben szívük működését folyamatos EKG-felvétellel figyelték.

Kiemelt figyelemmel foglalkoztak a szív ingerképző és ingervezető rendszerének bioelektromos folyamata után annak a jelenségnek az elemzésével, mely az új szívösszehúzódáshoz szükséges élettani előkészületekhez szükséges. A szív ritmusos működésének ez a fázisa igen érzékeny időszak, és a szívritmuszavarok szempontjából kritikus időt jelent.

A megfigyelések azt igazolták, hogy a szennyezett levegőben eltöltött órák alatt még az egészséges emberek szívműködésében is zavarok észlelhetők, melyek életveszélyes állapothoz is vezethetnek. A kutatók szerint ez még valószinűbbé teszi, hogy a károsodott szívű betegek esetleg súlyos tünetekkel, akár életveszélyes szívritmuszavarokkal reagálhatnak a finom porral, korommal, füsttel szennyezett nagyvárosi levegőre.

A kanadai munkacsoport hangsúlyozza: eredményeik alapján nem tisztázható, hogy a légszennyeződés mely alkotórészei okozzák a biztonságos szívműködés zavarát, és további részletes vizsgálatokat javasolnak. Ugyanakkor fölhívják a figyelmet arra, hogy a városi légszennyezés csökkentésének fontos szerepe lehet a szívritmuszavarok okozta halálesetek megelőzésében is.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."