Színes » Tudomány

Egy párkapcsolat jövője megjósolható az érintettek beszédmódja alapján

Amerikai pszichológusok által kidolgozott új módszerrel, az érintettek beszédmódja alapján nagy biztonsággal megjósolható egy párkapcsolat jövője.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 02., 09:03
0 hozzászólás. 


A Texasi Egyetemen diákok bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy azok a párok, akiknek beszédje "szinkronban" van, négyszer nagyobb valószínűséggel szeretnének máskor is találkozni, mint azok, akik "nem egy nyelvet beszéltek". A kutatók a szavak mondatokká fűzéséhez nélkülözhetetlen funkcionális szavakra koncentráltak.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a funkcionális szavak használata pontosan tükrözi az egyén pszichológiai állapotát" - magyarázta a vizsgálatokat irányító James Pennebaker professzor.

A kutatás első fázisában 40 pár gyors, mindössze négyperces randevút bonyolított le, s beszélgetésüket rögzítették. A második fázisban már rendszeresen találkozgató párok hétköznapi beszélgetéseit és üzenetváltásait vizsgálták 10 napon át, s a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a beszédmodor és az írás stílusa jó indikátor lehet arra nézve, hogy sikeres lesz-e vagy sem egy kapcsolat.

"Minél nagyobb összhangban volt a stílusuk, annál biztosabban állítható, hogy később is randevúznak majd" - emelte ki James Pennebaker.

Azon párok 80 százaléka, kik beszédmódja hasonlatos volt, a kutatás után három hónappal is találkozgatott, míg a markánsan különböző beszédstílusú párok között ez az arány mindössze 54 százalékos volt.

Mint James Pennebaker megjegyezte, a texasi eredmények azért jelentősek, mert a funkcionális szavak állandó szereplői mindennapi beszélgetésünknek, holott az emberek többsége ezt észre sem veszi.

"Egyikünk sem figyel a funkcionális szavakra, automatikusan használjuk őket" - hangsúlyozta a professzor.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."