Színes » Tudomány

1,6 méterrel emelkedhet a tengerszint 2100-ra

1880 óta az elmúlt hat év volt a legmelegebb az arktiszi feljegyzések szerint, ennek alapján a tudósok úgy vélik, hogy a század végére akár 1,6 méterrel is emelkedhet a tengerszint.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 05., 13:04
0 hozzászólás. 


Ilyen léptékű változás fenyegetné Londont és Sanghajt, Banglades és Florida partjait, a csendes-óceáni szigeteket. A nyolc államot tömörítő Arktiszi Tanács által támogatott, oslói székhelyű Északi-sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program (AMAP) szerint a világ tengereinek szintje 0,9 és 1,6 méter között emelkedhet az évszázad végére.

Ehhez nagy mértékben hozzájárul az Északi-sark gleccsereinek és a sarki jégnek az olvadása, valamint a grönlandi jégtakaró fogyatkozása. Az emelkedés jósolt mértékét 1990-es szintekből számították a szakemberek.

A felsorolt elemek olvadása 2003 és 2008 közötti megfigyelések szerint több mint 40 százalékban vette ki részét a tengerszint évenkénti 3-3,1 milliméteres emelkedéséből - húzták alá jelentésükben a tudósok.

Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottsága (IPCC) legutóbbi - 2007-es - átfogó jelentésében még azt vetítette előre, hogy a világ tengerei 18 és 59 centiméter közötti léptékben emelkedhetnek 2100-ra. Akkor azonban nem vették számításba egy felgyorsuló sarkvidéki olvadás lehetőségét. "Aggasztó, hogy a legfrissebb eredmények sokkal magasabb tengerszintet jövendölnek, mint amit eddig vártunk" - jegyezte meg Connie Hedegaard, az Európai Bizottság éghajlatváltozás kérdéseiért felelős biztosa.

Az AMAP tanulmányának elkészítésében több száz szakértő vett részt. A szervezet szerint voltak jelei annak, hogy az olvadás felgyorsult. Az összefoglalóból kiderül, hogy a Jeges-tenger nyaranta már 30-40 év múlva - az IPCC által megjelöltnél korábban - teljesen jégmentes lehet.

A kutatók szerint bizonyíték van arra, hogy az arktiszi krioszféra - az ott található nagy tömegű hó és jégtakaró - két eleme, azaz a hó és a jég kölcsönhatásba lép az éghajlati rendszerrel, miáltal felgyorsul az olvadás.

Az Arktiszi Tanács - az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Svédország, Finnország, Dánia, Norvégia és Izland - külügyminiszterei május 12-én találkoznak Grönlandon. Az Északi-sarkvidéken a világátlagnál kétszer nagyobb az olvadás mértéke. A hőmérséklet 2080-ra 3 és 7 fokkal lehet magasabb ősszel és télen - mutattak rá a szakemberek.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."