Színes » Tudomány

Stresszes vagy? A kineziológus segíthet - interjú Imecs Annával

Izomtesztelés, viselkedés-genetika, stresszoldás - csak néhány módszer az új tudomány palettájáról, a kineziológából.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

imecs_anna
imecs_anna
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. május 19., 14:02
0 hozzászólás. 


Egy ismerős ajánlotta Imecs Annát. Azt mondta érdekes dolgokkal foglalkozik és mindezt itt Székelyudvarhelyen. Egy kineziológus, aki stresszt old, segít a mindennapi problémákban, de ennél azért jóval többről van szó. Több mint ezer órás képzés tantárgyanként, ehhez még hozzáadódik az autodidakta módon elsajátított tudás és még mindig tanul. Mit jelent a kineziológia, mi fán terem a holisztikus gyógyászat, mire adhat választ, mire kínál megoldást?
imecs_anna

Imecs Anna és Daniel Whiteside, a One Brain kineziológia alapítója

Hogyan került kapcsolatba a kineziológiával?

Saját problémáimra kerestem megoldást tizenöt évvel ezelőtt és így mentem el Magyarországra. Kíváncsiságból beleugrottam az ismeretlenbe, hogy lám mi lesz és már a kezdetekben megtetszett. Néhány tanfolyam után tudatosult bennem, hogy ezzel akarok foglalkozni - először hobbi szinten, aztán szakma lett belőle.

Mit jelent a kineziológia?

Két szóból tevődik össze, kinetos, kinézis ami mozgást, és logosz, ami tudományt jelent. A kineziológia magába foglalja a holisztikus gyógyítást, a neurológiát, az agykutatások eredményeit és a viselkedés-genetikát. A holisztikus annyit tesz, hogy az egész embert vesszük figyelembe, nem csak egy tünettel vagy problémával foglalkozunk.

Kezdtek kezdetén tényleg a mozgásszervi problémák kiegyensúlyozására használták, konkrétan az izmok helyre hozatalára. Görcsös izmoknak az ellazítására vagy a gyenge izmok megerősítésére. Egy orvos emelte ki az orvostudományból és mindenki számára hozzáférhetővé tette. Ahogy ez lenni szokott egy új felfedezéshez társulnak más szakmából is szakemberek és hozzáadják saját tudásukat a saját életterületükön, munkaterületükön, így több ága alakult ki.

A közös az összesben az, hogy az izomtesztelést használják a problémák felfedezésére, a korrekciós technikák megtalálására és az eredménynek a leellenőrzésére. Ennek egyik ága a One brain, vagy Egy agy, ami úgy a testi, mind a szellemi és lelki problémák kiegyensúlyozására fókuszál.

Pontosan mit jelent a One Brain?

A két agyfélteke integrációjára utal. Ezek funkciója különböző és az összehangolt, integrált működése tudja a kiegyensúlyozott állapotot adni, azért hogy hatékonyan működjünk, dolgozzunk, viselkedjünk, jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Van egy specifikus része a One Brain módszernek, a viselkedés-genetika, vagy szerkezet-funkció. Ilyen formában semmilyen más tudomány nem foglalkozik ezzel. Terápia, ami az egyéniségünk felfedezéséről szól, vagyis az egyéniségünk térképe. Legtöbbször senkinek nincs reális önértékelése és a stressz ebből adódik az életünkben. A rossz önértékelés pedig azon alapul, hogy nem ismerjük kellőképpen magunkat. Önismeretünket mások visszajelzéséből alakítottuk ki, viszont mások visszajelzése nem mi vagyunk.

Mindenkinek van egy genetikai kódja, ami adja az egyéniségét. A mások szemlélete alapján kialakított önismeret és a genetikai kód közötti szakadék - más vagyok, mint aminek érzem magam - okozza a legtöbb stresszt. Ezért nem bízunk magunkban, mert nem hisszük el, hogy elég ügyesek, erősek, képzettek vagyunk ahhoz, hogy a helyzeteket kezelni tudjuk. Van persze fordítva is, amikor azt hisszük, hogy mindenre képesek vagyunk, de az élethelyzetek nem ezt mutatják.

Például segítséget kell kérni, ami egy nagy trauma lehet az emberek nagytöbbségénél. Mindezek összessége az, amire mondja az ember, hogy stresszes a világ. A világ nem stresszes, hanem az emberben alakul ki a stressz-reakció akkor, amikor úgy érzi, elveszíti az irányítást és tehetetlen egy adott helyzetben. Ilyenkor beindul egy élettani folyamat: különböző mirigyek hormonokat termelnek, azért hogy megoldódjon a stressz-helyzet, de mivel azt hisszük, nincs elég tudásunk, felkészültségünk a megoldásra ezért toporgunk egy helyben és bennünk marad minden, ami egy idő után valahol kikezd minket, egy szervünket, a kapcsolatunkat, az életünket.

Ennek vagyok nagy rajongója, a viselkedés-genetikának, vagy, ahogy mi hívjuk a szerkezet-funkciónak.

Valamiféle agykutatásról van szó?

Az agykutatások eredményei is részét képezik a módszernek. Teljesen sajátos, minden másfajta hagyományos vagy alternatív gyógyászattól eltér az ágazat szemlélete, akárcsak a módszer is, ahogy oldjuk a stresszt. A stressz az, ami leblokkolja a jobb agyfélteke kreativitását, így a bal agyfélteke félelmei irányítják az életünket - ez nem egy jó hír.

imecs_anna

Izomtesztelés

Hogy kell elképzelni egy ilyen kezelést?

Eljön a kliens, elmondja a problémáját, mi viszont nem problémákkal foglalkozunk, hanem az emberrel. Nagyon tág az a kör, amiben segítséget tudunk nyújtani. A problémák forrása bennünk van. A külső tényezők ezeket csak felhozzák a felszínre vagy a már bennünk ott mocorgót felerősítik. Ha megtaláljuk a forrást, azokat a negatív beidegződéseket, ami miatt úgy reagálunk az élethelyzetekre, ahogy, akkor egy más szemléletmód kialakításával kitörlődik a múlt traumáinak emléke és pozitív töltés kerül helyébe. Átalakul a felfogás, megváltozik az érzelmi állapot és másként érzünk, gondolkodunk, cselekszünk.

Lehetek gonosz? Ez nem agymosás ugye?

Nem, ez nem az. Az egész folyamatot a kliens irányítja.

Ez egy beszélgetést jelent?

Így van ez, egy beszélgetés. Megvannak a speciális technikák, megkeressük a probléma forrását, okát. Az izomtesztelés azon alapul, hogy a test és az agy kölcsönösen együtt működik: az agy adja ki a parancsot a testnek, hogy mit csináljon. Akár tudunk róla, akár nem. Ha egy nagyot kiáltok, akkor az ember összerezzen, az izmaink görcsbe rándulnak. Ha megijedünk, elernyedünk. Ha rossz hírt viszünk valakinek, akkor azt szoktuk mondani, hogy üljön le.

Ezek azok a reakciók, amiket használunk, hogy megtaláljuk a könyvtárunkban, az agyunknak a kamrájában azt a valamit, ami miatt úgy reagál a helyzetre, ahogy. A stressz például kémiai elváltozásokat tud okozni a szervezetben - olyan vegyi anyagok termelődnek bennünk, amik egy idő után felgyűlnek, ezt az orvostudomány is kezdi elismerni.

Mit jelent az izomtesztelés?

Megfogom a két karját, egy bizonyos pozícióba helyezem, hogy egy izom mozduljon meg csak, úgy ahogy megmozdítom a kart. Vagy érzek ellenállást benne vagy nem. Ez olyan, mint mikor játszunk a villanykapcsolóval - van egy pici ellenállás benne, ez érzékelhető, ez rendben van. Ha az izom elgyengült egy adott információra, például valamit mondok, akkor bizony ott valami gubanc van, valami negatívat megtaláltam.

A stressz oldás mit fed?

A probléma feltárását, a trauma átértékelését, más szemlélet kialakítását és vannak bizonyos korrekciós technikák, amelyek segítenek a szervezetben az egyensúlyt helyreállítani. Ezek mozgások, bizonyos pontok érintése, ingerlése, masszírozása.

Kik szoktak kineziológushoz járni?

Azt kell mondanom, hogy szinte bárki, aki valamilyen problémával küszködik, de legtöbbször azok jönnek, akik stresszesek, feszült, ingerült állapotban vannak, éppen nincs életkedvük, depressziósak. A tanulási nehézségek, a diszlexia korrigálására is nagyon jól működik. Aztán jönnek párkapcsolati, szexuális problémákkal, önértékelési zavarokkal, önbizalomhiánnyal. Kényszeres viselkedéssel (fóbiák, függőség, rögeszmék) is jelentkeznek. Szinte mindenkinek van egy fixe - azt szoktam mondani. Szükség van az együttműködésre, mert én adom a tudásom legjavát, de szükség van a kliens hozzáállására is. Valóban kell akarnia a pozitív változást az életében, így aránylag hamar tartós megoldásra lehet jutni.

Ezt elég egy életben egyszer elvégezni?

Nem elég: mindenkinek van egy sajátos fejlődési sebessége, ritmusa, folyamata és annak megfelelően több alkalomra van szükség. Nem tudok számot mondani, ez egyénenként változik. Van, akinél 3-4 alakalom és van, akinél 15-25, de ha 25 nem használ, akkor több sem fog.

Foglalkoznak itt a környéken Imecs Annán kívül kineziológiával?

Én tanítom ezt a módszert. Hallgatóim közül néhányan bátortalanul, de foglalkoznak vele. Tapasztalat, bátorság, önbizalom kell ahhoz, hogy teljesen új dologgal foglalkozzunk.

Egy kineziológus saját magát meg tudja gyógyítani?

Ez egy jó kérdés, nagyon sokszor felteszik. Igen is meg nem is. Vannak dolgok, amiben segítséget tudunk nyújtani saját magunknak. Más oldalról, például, amikor szemléletváltásról van szó, mivel részese vagyok a problémámnak, szükség van egy külső valakire, érzelmileg nem érintett az adott problémában, így más megvilágításban látja az életemet. Ezt mutatja meg nekem is: létezik egy ilyen is, mit szólsz hozzá?

Mit kell tudni? Vannak speciális követelmények?

Semmilyen előfeltétel nincs. Az a minimális anatómia, amit tanítanak a középiskolában elegendő ahhoz, hogy részt tudjon venni egy kezdőtanfolyamon, a többit megtanítjuk.

A kineziológiát mennyire ismeri el az orvostudomány?

Szerintem embertől, egyéniségtől függ. Vannak, akik egyetértenek, van, akik közömbös iránta és vannak, akik kinevetik. Nem kimondottan az orvostudomány szempontjából, hanem az orvos szemléletének a szempontjától függ.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."