Tech » Hardver

Nem adja lennebb az Apple

Öt új terméket jelentett be október 23-án a cupertinói vállalat, amely az olcsó tabletek között is drágával villant.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
lifi kikep

Fényből érkezhet az internet

A wifit a 100-szor gyorsabb lifi válthatja. A fényalapú...
nasa 4k

Péntek van és inkább dolgoznék a Nemzetközi Űrállomáson

Lassan telnek a hét utolsó munkaórái? Akkor nézze meg...
raspberry-2

Gyűrnéd a málnás miniszámítógépet?

Kicsi és főleg olcsó az új miniatűr négy magos...

ipad mini
iPad mini és Peter Schiller
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. október 24., 12:24
0 hozzászólás. 

Az Apple legújabbkori szokásához hűen és sok geek bánatára már az október 23-i bemutató előtt kiszivárgott a legtöbb újdonság. Persze nem lenne Apple az Apple, ha nem jönne valami meglepetéssel.

Átment az úthenger a hardvereken

Az első nagyobb durranás az új MacBook Pro volt, most a kisebbik, 13,3 hüvelykes verziót fejlesztették. Ez is megkapta a divatos retina plecsnit, ami 2560 x 1600 pixeles felbontást jelent. Ehhez társul a 29 százalékkal megnövelt kontrasztarány, a 75 százalékkal kisebb tükröződés és a 178 fokos betekintési szög.

Ez utóbbival a magyarországi Apple-guru, Schaffer „Angelday" Józsi szerint már apróbb problémák is járnak, hiszen nem lehet egykönnyen pornót nézni a laptopon, ha gyakorlatilag bárki bármilyen szögből láthatja.

imac-phil-schiller-02

A kisméretű notebook egyébként Intel Core i5 vagy i7 processzorral, Intel HD 4000 grafikus kártyával, legfeljebb 8 GB RAM-mal és 768 gigabájtos SSD háttértárral érkezik. Az új MacBook Pro másik előnye a mérete, ugyanis 20 százalékkal vékonyabb elődjénél – a mindössze 1,9 centi vastag laptop nem is nyom sokat, tulajdonosának csupán 1,6 kilós terhet kell cipelnie.

Hasonló az ütőkártyája az új iMac-nek is: az Apple asztali számítógépének éle 5 mm vastag. Bár hátul domborodik egy picit a képernyő, ezt az apróságot el lehet viselni, hiszen ennyi az egész számítógép. Felejtsük el a böhöm nagy számítógépházat és a kábeleket.

A kijelző ebben az esetben is gyönyörű. Két modell is létezik: a 27 hüvelykes képátlójú 2560 x 1440 pixeles, a 21,5-ös típus 1920 x 1080 pixeles felbontással büszkélkedik. Kakaó bőven van benne, négymagos i5 vagy i7 processzor, NVIDIA Kepler grafikus gyorsító, 32 GB-ig bővíthető RAM és 768 GB-os SSD háttértár képezi az erőművet.

imac-phil-schiller

Az Apple hibrid megoldást is kínál adataink tárolására: a Fusion Drive tulajdonképpen egy 128 gigás SSD és egy 500 gigás HDD kombinációja. Érdekessége, hogy a Mac OS X operációs rendszer automatikusan, a felhasználó számára észrevétlenül kezeli a kettőt, és a leggyakrabban használt programokat és dokumentumokat a gyors SSD-re, a többi állományt a nagyméretű HDD-re pakolja.

Az már szinte csak mellékes, hogy a másik asztali rendszer, a Mac Mini is frissült. Ez az iMac-kel ellentétben egy kisméretű doboz, amihez képernyőt és egyéb perifériákat csatlakoztathatunk. Az új Mac Minibe Intel Core i5 vagy i7 processzor, Intel HD 4000 grafikus vezérlő és legfeljebb 16 GB RAM választható, így ez a modell sem kell, hogy szégyellje a teljesítményét.

Tábla, de nem pala

A keddi prezentáción gyakorlatilag mindenki az iPad Mini bejelentését várta, így felettébb meglepő volt, amikor Phil Schiller, az Apple marketingért felelős alelnöke az iPad családra térve nem ezt mutatta be. Hanem még ennél is többet.

Eltérve a szokásos menetrendtől, szűk nyolc hónappal az előző modell megjelenése után megjelent a negyedik generációs iPad, amit különösebb számozás nélkül egyszerűen csak negyedik iPad néven dobnak piacra. A 9,7 hüvelykes képátlójú, 2048 x 1536 pixeles felbontású eszköz alaplapja frissült, most már az A6X-et használja, ami az ígéretek szerint kétszer olyan gyors, mint az A5.

ipad-mini-phil-schiller

A táblagép 16, 32 és 64 GB-os változatokban érkezik, támogatja a 802.11a/b/g/n típusú WiFi hálózatokat 2,4 és 5 GHz-en is, HD felbontású Facetime kamerával szerelik fel, és a 3G, valamint LTE hálózatokon is használható.

Kis csavarral, a negyedik iPad bejelentése után az iPad Mini is megérkezett. Az Apple kisebbik táblagépét azzal promózza, hogy egy kézben is tartható, bár szerintünk a 7,9 hüvelykes képátló, az 1024 x 768 pixeles felbontás, a 7,2 milliméteres vastagság és a 308 grammos tömeg jóval fontosabb tulajdonságok.

Kiürítik a pénztárcánkat

A cupertinói vállalat büszkén tartja filozófiáját, miszerint prémium kategóriás termékeket szállít. Ennek legfőbb ismérve továbbra is az ár, ami most sem alacsony egyik termék esetén sem.

A habkönnyű, 13,3 hüvelykes MacBook Pro ára 1699 dollárról (mintegy hatezer lej) indul, az új iMacért alsó hangon is 1299 dollárt kérnek (vagyis 4600 lej a kisebbik típusért), a Mac Mini 599 dollárt (2100 lejt) kóstál.

ipad-mini-phil-schiller-02

A negyedik generációs iPad-et megkapjuk 499 dollárért (hozzávetőlegesen 1800 lej), de ez csak 16 gigás és mobilhálózatokon nem működik, csak WiFi-n. Ami sokkal meglepőbb, az az iPad mini ára – a kisebbik internettábla 329 dollárba kerül. A hozzávetőlegesen 1200 lejes ár azért sincs rendben, mert a kisméretű tabletek piaca nagyon árérzékeny, ezzel az árcímkével nehéz lesz felvenni a versenyt a kétszáz dolláros, hihetetlenül népszerű Google Asus Nexus 7-tel.

Persze sokan legyintenek, hogy az Apple rajongóit nem különösebben érdekli az ár, kimondottan a prémium minőséget keresik. Ám ők már négyféle iPad közül választhatnak, nem biztos, hogy lesz helye a kisebbiknek is a táskájukban.


címkék: tech Apple iMac iPod iPad

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."