Tech » Mobil

Tényleg visszatér a Nokia 3310-es

Ha eleged van az érintőképernyőből, vagy Facebook-böjtöt tartanál, itt a megoldás: megújult a Nokia 3310-es!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

ujnokia
Új formában a legenda. Fotó:androgeek.hu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. február 28., 12:25
0 hozzászólás. 

Február 26-án, a barcelonai Mobile World Congress nevű mobilkonferencián jelentette be a Nokia, hogy piacra dobja minden idők egyik legnépszerűbb telefonjának modern változatát. Igen, a Nokia 3310-esről van szó. A 2017-es változat kicsit laposabb, kicsit színesebb, de van rajta kígyós játék, és rekord ideig bírja egy feltöltéssel.

A régi-új modellt négy színben lehet majd kapni, a klasszikus sötétkék és szürke mellett most sárga és piros változat is lesz. A formákon lágyítottak egy kicsit, a kijelző 2,4" átmérőjű, 240×320 pixeles felbontású, színes, és polarizált réteget is kapott, hogy a napfényben is jól látható legyen.

Óriási különbség a napi töltést igénylő okos készülékekhez képest, hogy az új 3310-es egy 22 órás telefonálást is megbír, illetve egy egész hónapig bírja bekapcsolva, ha nem használjuk. Tölteni egyébként Micro-USB csatlakozóval lehet.

Tiszta kilencvenes évek

A készüléket 2 megapixeles kamerával és egy LED lámpával is ellátták, 2,5G adatátvitelre képes, ami azt jelenti, hogy netezni lehet vele, de csak lassan, így jobb, ha a telefon-SMS kombóra szorítkozva éljük ki kommunikációs igényeinket. Operációs rendszere a Nokia Series 30+.

Ebben a videóban megnézheted, hogyan működik a kütyü.

A billentyűzet hagyományos, vagyis az SMS íráshoz (ismét) sok gombot kell nyomogatni – tiszta kilencvenes évek. Nem hiányzik a telefonról az FM rádió, és az MP3 zenelejátszó, a memóriája kőkemény 16 MB (igen, megabájt), de ez 32 gigáig növelhető egy microSD kártyával.

Az erős akku a hosszas zenehallgatásnak is kedvez, a gyártó szerint akár 51 óra hosszan képes a telefon MP3 formátumú hangot lejátszani, rádiózni pedig 39 órán át lehet vele egy feltöltéssel.

Természetesen nem hagyták ki a kígyós játékot, a Snake-t sem a felújított modellből, hasonlóan a telefon külsejéhez, a játék dizájnja is színesebb, és részletgazdagabb lett, de azért még retró.

A mobilt főleg a nosztalgiázóknak, és azoknak szánják, akik elszakadnának egy kicsit a digitális világtól, de telefonra azért szükségük van. De tökéletes lehet az idősebb korosztálynak, vagy a gyerekeknek, és akár fesztiváltelefonnak is. Európában 49 euróért lehet majd rendelni az új 3310-est.

Az eredeti mobilból egyébként több, mint 126 milliót adtak el, ezzel a valaha volt 11. legnépszerűbb mobilkészülék a világon.

Ez a Nokia nem az a Nokia

Vagy legalábbis nem egészen. Mint ismert a finn Nokia igencsak későn kapaszkodott fel az okostelefonok által diktált trendre, és azt sem túl jól tette. 2011-ben egyezséget kötöttek a Microsofttal, miszerint kizárólag Windows Phone operációs rendszert futtató okostelefonokat gyártanak, partnerségben a szoftveróriással. Három évvel később a Nokia márkanév is megszűnt, teljesen Microsoft arculattal érkeztek a készülékek.

A házasság nem volt túlzottan sikeres, a Windows Phone sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és, bár minőségileg sosem volt kifogásolható, szép csendesen a végét járja.

És itt jön be a képbe a 2016 május 18-án alapított finn HMD Global, melynek régi nokiás veteránok az atyjai. A cég megvásárolta a Microsoft „butatelefon" részlegét és a Nokia márkanév használati jogát egészen 2024-ig.

Terveik szerint Androidos okostelefonokra koncentrálnak, melyeket a Foxconn gyárt majd. A Nokia ugyan nem befektetője a cégnek, de a HMD irodája a Nokia székház előtt található, illetve az anyacég képviselteti magát a HMD igazgatótanácsában, ezzel is jelezve az erős kötődést.

A HMD és az újjáéledt Nokia márkanév első hírnökei közé tartozik a most taglalt és felújított Nokia 3310, ám három középkategóriás okostelefonnal is előrukkoltak a finnek: a pofonegyszerűen Nokia 3, 5 és 6 nevű készülékek 2017 második negyedévében landolnak a boltok polcain.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."