Tech » Mobil

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha már így van, legalább legyen hasznos az eszköz – megmutatjuk, mi milyen appokat használunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
Mobilephonesmoking

Tanulj angolul egy cigi mellett, és szokj le a bagóról

Légy okosabb a telefonodnál, és ne engedd, hogy...

A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. március 14., 08:39
2 hozzászólás. 

Bár szerkesztőségünk minden tagjának van okostelefonja, és igencsak sokat használjuk is, mégsem tudtuk pontosan, kinek mik az életbevágóan fontos, vagy éppen kedvenc alkalmazásai. Gyorsan körbe is kérdezősködtünk, és most közszemlére tesszük őket, hátha más is talál köztük jófélét.

Az alkalmazások linkjei Androidos változatokra mutatnak, de szinte mindből létezik iPhone-ra is, amit egy gyors kereséssel meg lehet találni.

Andrea

» Madárhatározó

Ez a legkedvesebb telefonos applikációm. Imádom a világot hangok szerint beazonosítani, nyilván azért, mert nekem könnyebb egy embert felismerni a hangja alapján, mint neve vagy arca szerint.

app-madarhatarozo

Az egyszerre megszólaló több madárhang egy erdőben meg összezavar és megpukkadnék, ha nem tudnám valamivel felismerni. Aztán hosszú ideig azt hittem, hogy a szomszédunk tényleg ismeri a kertünkben napi szinten megjelenő új madárfajokat, mert mindig mondott valami nevet, hogy „ez pinty", aztán a madárhatározóval gyakran rajtafogtam, hogy nem, nem az.

Ez egy magyar fejlesztésű app, és könnyedén beazonosít alak, toll, élőhely és hang szerint is madarakat. Nagyon sirály.

» Sky map

Ha telefoncserére kerül sor, ez az első applikáció, ami visszakerül a telefonomra, alaptartozék. Egy planetárium programról van szó, ami amatőr csillagászok számára könnyedén feltérképezi az aktuális égi mozgásokat. Van rendes csillagnéző teleszkópom is, de gyakran annak használatához is először ezt az appot alkalmazom.

app-sky-net

Ha őszinte akarok lenni, akkor nem túl fejlesztő hatású számomra, mert addig míg nem volt ilyen appom addig fejben követtem az aktuális átvonulásokat, és külön kaland volt megfejteni egy észlelést, de amióta van ez a programom, azóta ritka hanyagul csak a telefonomra hagyatkozom.

» Perfect Ear

Mostani új kedvencem a zenei hallást és ritmusérzéket fejlesztő app. Ezen profik és kezdők is egyedül gyakorolhatnak. Lehet vele skálázni, tempótartást, ütemeket, intonációt, akkordokat gyakorolni.

app-perfekt-ful

Hátránya, hogy fülhallgató nélkül akárhol nem használható, mivel hangos egy app.


Előd

» Tinder

Ez egy társkereső applikáció, de még mielőtt megköveznétek, hogy ezt választottam, leírom, nem társkeresésre használom. Csak úgy. Mert szeretem nézegetni a szebbik nem képviselőit.

app-tinder

A Tinder úgy működik, hogy egy előre meghatározott hatótávolságon belül véletlenszerűen dobálja ki neked az ellenkező nemű felhasználókat, amiket jobbra és balra húzhatsz, attól függően, hogy érdeklődsz-e irántuk.

A jobbra húzott személy csak akkor láthatja, hogy szimpatizálsz vele, ha ő is így van ezzel. A nagyobb városokban egyéjszakás kalandok reményében használják, erre itt kevesebb a lehetőség, viszont én azért választottam a Tindert, mert a szabad perceimben szeretek csak úgy gyönyörködni a lányokban, és húzogatni őket. Mármint a Tinderen.

» Duolingo

Ha nem csak a retinánknak, hanem az agyacskánknak is kedveznénk a szabad perceinkben, akkor a Duolingo a tökéletes választás. Az alkalmazás segítségével angolul tanulhatsz, de ha már tökéletesen beszéled, akkor a spanyoltól elkezdve a héberig szinte bármit választhatsz.

app-daulingo

A Duolingonál te állítod be a saját magaddal szemben felállított napi követelményeidet, ezért, ha tudod, naponta tíz percet tudsz rászánni: ne állíts be nagy elvárásokat, mert hamar elveszítheted a motivációdat.

A Duolingo kis lépésekben hatékonyan tanít nyelvekre, és ha éppen az utcán valakire várva akad tíz perced, hasznosan töltheted el.


Katona

Be kell valljam, én a telefonnal telefonálni szoktam, sms-ezni, meg zenét hallgatni – az alkalmazásokkal nem nagyon törődöm. Az internet alap, a facebook, e-mail szintén, azonban a nettel csínján bánok, mert utálom, ha folyton merülök, ezért csak akkor kapcsolom be, ha szükségem van rá. Jó, ha vannak appok, biztosan, de soha nem értettem, hogy mindenkinek miért merül le órák alatt a telefonja. Nem is akarom megtudni.

» Shazam

Habár nagy zenelexikonnak tartom az agyam (egy részét), nyilván mindent én sem tudhatok fejből. Az viszont zavarba hozott néha, hogy hallok valami jó zenét nyilvános helyen – jó, ez sajnos ritkán van... – és nem jut eszembe a szerző és a dalcím.

app-shazam

Nosza, erre van a Shazam, pötyögés és tádáám! Megvan. Legutóbb a Palma Hills koncert után tett be valami nagyon jó muzsikát Dobai Csabika, s bármennyire is ismertem, meg bármennyire is piszkáltam az agyamat, elő kellett kapnom a Sahazamot. Hallgassátok meg: Black Rebel Motorcycle Club.

» Zseblámpa

Az öregem ilyen szempontból mindig felkészült – mindig tudja, hogy hol van a lakásukban vagy a hétvégi házban a csavarhúzó, a franciakulcs, a szeg, a bevásárlószatyor vagy este a zseblámpa.

app-flashlight

Ugyan odahaza tartok gyertyát én is, zseblámpa valahogy nincs otthon nálunk, vagy ha van is, nem mindig tudom, hogy hol van, annyira régen használtam. De az okostelefonon, azon mindig van! Szóval, amikor jön a blokkfelelős leolvasni a vízórát, kapom elő, bújok be az órához és diktálom. S ha meg elveszik a villanyt, akkor is telefon elő, fény fel. Persze, ameddig tartja az akksi...

» Google Play Zene

Persze, ez egy startból benne van a telefonban dolog, de ezt használom a legtöbbet. Régebb mp3-lejátszóm volt, most ez van, zenére és hangoskönyvre. Szoktam mondani, hogy amikor biciklin ülök, akkor is olvasok, mert van úgy, hogy egy jó regény vagy novelláskötet hangoskönyv-verziója is erősen jó a lelkemnek, nagyon szeretem.

app-google-play-music

Szóval ezért „guglipléjjzene", ami ugyan a legjobb dvd- és bakelitlemez-lejátszóktól kicsit különbözik (Fábry szerint azok még a pizzát is lejátsszák...), de nekem megfelel.

 

Robi

» Headspace

Életem nagy drámája, hogy az átlaghoz képest lassú vagyok - miattam eszik meg a nyuszikát, mert későn röhögök a zsiráf viccén - és nincs pénzem kokainra, hogy felpörögjek.

app-headspace

És ezen időnként rettenetesen felhúzom magam. Ilyenkor jön jól a Headspace: 10 percre bedugom az agyamba, és a végén olyan cuki vagyok, mint egy ma született kezesbárány. Vagyis annyira épp nem, de sokat segít abban, hogy jókat röhögjek magamon, s én hiszek abban, hogy röhögj magadon, s az Isten is megsegít.

» Strava

Eredetileg a Nike+-szal kezdtem el futni. És még akkor is kitartottam mellette, amikor Birtalan Csanád is átváltott Stravara.

app-strava

De szerencsétlenségemre 2016 nyarán a Nike+-ot sikerült annyira használhatatlanra fejleszteniük, hogy már sok futás sem segített abban, hogy megbocsássak nekik.

És hogy miért futok? Tudod van a stessz, olyankor jön a cuki kortizol hormon, és szól, hogy ölj vagy fuss. És bár ölni nem tűnik annyira macerásnak, mint futni - legalábbis az Amerikai pszicho szerint - de azt a törvény sajnos bünteti. Míg a futást még nem. Bár a múlt éjjel már leigazoltattak. Szóval ami késik az nem múlik.

» Wunderlist

Mondtam már, hogy lassú vagyok. És sajnos a memóriám se túl jó.

app-wunderlist

Ezért imádom a Wunderlistet. Ide beírunk mindent, aztán eldöntjük, hogy fontos-e, s ha nagyon nem tudjuk megúszni, akkor még egy határidőt is hozzárendelhetünk. És megoszthatjuk Szaszával. Aki aztán nem olvassa el. Mer ő más feladatkezelő programot használ. De attól még annyira cuuuki.


Szasza

» Margó.fm

Emlékszel, mekkora élmény volt, mikor kiskorodban a szüleid mesét olvastak fel neked, és arra aludtál el? No, hát megvan ennek a felnőttkori megfelelője is, és Margó.fm-nek hívják.

app-margofm

A magyar alkalmazás nem egyéb, mint egy időszakosan frissülő hangtár, amiben számos novella, regényrészlet vagy éppen vers található meg, olyan szerzőktől, mint Dragomán György, Kun Árpád vagy Jókai Anna. Mindezek nagyon kellemes hangokon szólalnak meg, az élmény garantált. Hallgass, olvasó!

» TuneIn Radio

Bár klasszikus, kereskedelmi vagy közszolgálati rádiót gyakorlatilag soha sem hallgatok, azért gyakran van igényem arra, hogy ne a saját zenéimet hallgassam, hanem belőjek egy stílust, aztán hadd jöjjön a kontent.

app-tunein

A TuneIn erre kiváló, hiszen ezrével találunk benne tematikus zenei, vagy épp weben is hallgatható klasszikus rádióállomásokat. Netet nem sokat fogyaszt, hiszen nincs videó, mint a YouTube-on, így bátran elmerülhetünk kedvenc műfajainkban.

» Napirajz

Amikor először találkoztam Merényi Dániel munkásságával, és megismertem a Napirajz nevű képregényt, még csak egy szűk rajongótábora volt a hihetetlenül elborult humorral szerkesztett rajzoknak.

app-napirajz

Azóta nemcsak honlapján jelennek meg a rajzok, hanem az Indexen is naponta kapunk új adagot, és most már telefonunkon is kérhetünk egy véletlenszerű rajzot, vagy keresgélhetünk a tetemes méretűre nőtt gyűjteményben. Kezdőknek ajánlott elolvasni ezt az eligazítást. És vigyázat, a stílus nagyon szókimondó, nem mindenkinek fog tetszeni.

 

Ufó

» Call Recorder

Évekig kínlódtam, hogy a telefonos beszélgetéseimet felvegyem diktafonnal. Egy ideig kihangosítottam a telefont, aztán kitaláltam, hogy ha felrakom a fejlámpám a fejemre, akkor annak a pántjával úgy odaszorítom a diktafont, hogy akkor is fel tudom venni a beszélgetést, ha a telefon a fülemnél van.

app-automatic-call-recorder

Amióta a Call Recordert felinstalláltam, viccesnek tűnik minden, ami addig volt. Az app minden beszélgetést felvesz, nem csak azokat, amikre szükségem van. Tökéletes minőségben! Ami kell, lementem, a többit pár mozdulattal törlöm. Azoknak, akik nem tiszta szándékkal hívnak fel, üzenem: mindent rögzítek!

» Business Calendar

A határidőnaplóm okostelefonra költöztetése nehezen ment, mert olyan nehezen kezelhetőek és rémesen átláthatatlanok voltak azok az alkalmazások, amiket kipróbáltam, hogy nem volt nagy öröm használni őket.

app-business-calendar

Ekkor javasolta Robi a sok Business Calendar közül ezt: amint kipróbáltam, úgy éreztem, ez szerelem első látásra. Nem tudom, hány éve volt ez, de azóta is használom. Mikor ránézek a havi nézetre, egyből érzem, hogy mikor vagyok szabad és mikor foglalt. Ez az, te!

» Saját térképek (Google My Maps)

Órákig keresgéltem egy olyan program után, amivel bejelölhetem a térképen azokat a fákat, amiket a domboldalban beoltok szanaszét. Ezt az appot találtam.

google-my-maps

Nem vagyok megelégedve vele, bármikor szívesen lecserélném egy értelmesebben kezelhető térképkészítő alkalmazásra, csak az elmúlt időben nem volt időm keresgélni a neten ez ügyben. Ha kedves olvasónknak van valami jó ötlete, ne sajnálja tőlem!

 

Veronika

Ebben az okos világban elég buta telefonom van, amin azt értem, hogy már legalább 3 éves, kicsi és lassú. Ebből kifolyólag alig van applikáció rajta az alapcsomagon túl.

» Magyar-angol szótár és fordító

Ezt néhány nappal ezelőtt letöröltem ugyan tárhelyhiány miatt, de egy időben nagyon nagy hasznát vettem.

app-szotar-vera

Az alkalmazás ingyenes verzióját használtam, ennek annyi volt a hátránya, hogy online módban reklámozott néha, de nem vészes gyakorisággal. Egy gombnyomással lehetett váltani a fordítás irányát, vagyis magyarról angolra vagy angolról magyarra. Emellett nem csak szótöveket, hanem a kifejezéseket, szófordulatokat is ismeri, és Google beszédfelismerő is bele van ágyazva.

» WhatsApp

Szerintem nagyon jó csevegő alkalmazás, kár, hogy az ismerőseim között nem annyira elterjedt.

app-whatsap

Átlátható, praktikus, könnyű kezelni. Szöveges üzenetet, képet, egyéb fájlokat lehet küldeni, és persze hívni, illetve egyetlen gombnyomással hangüzenetet küldeni a kontaktoknak. Csoportos beszélgetésre szerintem kiváló. És cukik benne az emojik.

» Total Recall

Elég sokat kísérleteztem a különböző hívásrögzítő alkalmazásokkal. A sok rossz közül eddig ez tűnik a legjobbnak, de közel sem tökéletes.

app-total-recall

Volt már olyan például, hogy hiányzott egy felvett és lementett beszélgetés eleje. Ezt leszámítva azért szeretem, mert a telefonon is visszahallgatható a felvétel, de mailben, vagy Dropboxban is meg lehet osztani, beállítható a hangfájl formátuma, és azonosítja az ismeretlen telefonszámokat. A hívás végén pedig megkérdezi, hogy törölni, vagy menteni akarod a felvételt. Akkor kell résen lenni.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2017-03-14 09:48:16
Alkalmazas Ufo-nak.
Ufo-nak uzenem, hogy probalja ki a Locus Map nevu alkalmazast, offline terkepekkel is mukodik es ezerszer tobbet tud es jobban kezreallo, mint a Google My Maps. :)
avatar
zufoka
2017-03-14 21:53:42
re: Alkalmazas Ufo-nak.
Kösz szépen! Kipróbálom.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."