Tech » Mobil

HTC Radar: elegancia prémium vázban

Túl hipszter az ájfón? Nem kell az Androidos hackelés? Van harmadik is. Windows fut a HTC fémes üdvöskéjén: ide nem kell Ctrl-Alt-Del.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

Kezünkben a HTC Radar
A harmadik út a kütyüsöknek: teljesen más a mobilos Windows, mint az asztali
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. április 24., 11:54
0 hozzászólás. 

Ha van olyan területe az életnek, ahol a szűklátókörűség és a lassú fejlődés elképzelhetetlen, akkor az az IT és a mobilkommunikáció. Ez igaz a gyártókra is (lásd a Symbian tündöklése és halála), de a fogyasztókra is: az okostelefonok robbanásszerű elterjedése alapjaiban változtatta meg a felhasználói szokásokat és a piacot.

Tech_HTCRadar

Eddig két jelentős szereplőről beszélhettünk: az iOS platform az iPhone töretlen népszerűségének köszönhetően jutott el sokmillió emberhez, és bár gyakran túlárazottnak tartják, a felhasználói felület egyszerűsége a világ egyik legismertebb márkájává tette az iPhone-t. Az Android piacra lépésével az okostelefonok megszűntek drága, exkluzív készüléknek lenni: párszázlejes kategóriában vehetünk érintőkijelzős telefont a Google operációs rendszerével.

És itt jön a képbe a Windows. A Microsoft kivágta az ablakon a főként üzleti készülékekre írt Windows Mobile-t, és nulláról írt okostelefonokra egy modern operációs rendszert. Így született meg 2010-ben a Windows Phone, amit most

elegáns köntösben tálal a HTC.

 

A HTC Radar kompakt, fehér dobozban érkezett hozzánk a Notebook GSM-től, melyből fiókként csúsztathatjuk ki a készüléket és tartozékait rejtő részt. A fóliába csomagolt telefon alatt találunk egy hálózati töltőfejet, egy microUSB kábelt, ami adatkapcsolaton kívül tölt is, valamint egy fülhallgatót és temérdek mennyiségű papírt.

Tech_HTCRadar

Ha sikeresen átrágtuk magunkat a kellékeken, érdemes közelebbről is szemügyre venni a készüléket. Elöl egy gyönyörű, 3,8 hüvelykes, 480x800 pixeles felbontású kapacitív érintőkijelző néz velünk szembe. Érzékenysége kiváló, akárcsak a fényereje, bár ragyogó napsütésben akadhatnak gondok az olvasásával. Ez a méret már bőven alkalmas szövegbevitelre is, bár a vaskosabb ujjúaknak nem lesz könnyű dolguk.

Fölötte húzódik a hangszóró, ami mögött egy fény- és egy távolságérzékelő, valamint egy LED is megbújik – ez diszkrét villogással jelzi, ha elmulasztottunk egy eseményt. A HTC logó mellé a VGA felbontású előlapi kamerát rejtették a tervezők.

Tech_HTCRadar

Alul a Windows Phone készülékek három érintőgombja található: a 'vissza' értelemszerűen az előző képernyőre vagy alkalmazásra ugrik, hosszan nyomva a nyitott alkalmazások között választhatunk. A középső, Windows ikonnal díszített gomb mindig a főképernyőre repít, hosszan nyomva a beszédfelismerő indul el, már ha olyan nyelven használjuk a telefont, ami támogatja ezt a funkciót – a magyar nem ilyen. A jobboldali gombot megnyomva a Bing kereső mobilos változata indul el.

A készülék bal oldalán egy microUSB aljzat árválkodik, míg a jobb oldalon a hangerőszabályzó gombpárost és a kamera exponáló gombját találjuk. Alul semmi érdemleges nincs, míg a Radar tetején egy szabványos 3,5 milliméteres fülhallgató-csatlakozóval és a ki/bekpacsoló gombbal nézhetünk farkasszemet.

Tech_HTCRadar

A telefon hátlapját egy fémes rész uralja – kellemesen hűvös, minőségi anyagból készült darab, nagyon jó a fogása is. Csupán alul és felül találunk egy-egy gumírozott műanyag betétet. A felsőbe az 5 megapixeles hátoldali kamerát, a villanót és a kihangosító hangszóróját helyezték el, míg az alsó rész lepattintható, ez alá kell betolni a SIM kártyát.

 

Zárt és betonstabil a rendszer

A tajvani mérnökök a Qualcomm MSM8255 Snapdragon lapkakészletére építették a jövevényt, melynek lelke egy 1 GHz-es Scorpion processzor – ennek munkáját egy Adreno 205 típusú grafikus mag is segíti. Tárhelyből 8 gigabájtot kapunk és ezzel be is kell érnünk, a Radar nem bővíthető.

RAM-ból 512 megabájtot sikerült a telefonba préselni, ami első hallásra kevésnek tűnhet, de az operációs rendszer jellegéből adódóan nem lesznek sebességproblémáink. A Microsoft elképzelése szerint Windows Phone csakis felsőkategóriás készülékekre kerülhet, a HTC Radar pedig simán eleget tesz ennek.

Tech_HTCRadar

Az Androidnál sokkal zártabb a rendszer, amelyet csak minimálisan lehet testreszabni, de cserébe betonstabil, röccenésmentesen futó szoftverrel száguldozhatunk. A készülék minden, elé gördített akadályt vett, pedig intenzíven kihasználtuk. Akadást, várakozási időt, vagy bármilyen hibát egy pillanatig sem érzékeltünk, az összes – egyébként igencsak látványos – animáció teljesen folyamatos.

Az operációs rendszerből a legújabb, Mango névre keresztelt változatot kapjuk. Bár ezt sokáig 7.5-ös verziószámmal emlegették, a valódi sorszám a 7.1-es. Külön felhasználói felületet nem ad a gyártó, a Microsoft ezt tiltja. Ezzel biztosítja, hogy minden Windows Phone készüléken közel azonos legyen a felhasználói élmény.

 

Csempékről indul a banzáj

Bekapcsoláskor nem igazi kezdőképernyőt látunk: a Windows Phone két alapértelmezett képernyője közül az egyik egy gyorsindító pult, amin úgynevezett élő csempék sorakoznak. Ezekkel kedvenc programjainkat érhetjük el, legtöbb pedig annak függvényében változtatja kinézetét, hogy milyen friss információt közöl velünk. Itt találjuk a tárcsázót, ami híváslistaként is működik, egy koppintással válthatunk a kettő között.

Tech_HTCRadar

A Kapcsolatoknál érjük el a névjegyeket, az Újdonságok résznél a különböző közösségi hálózati frissítéseiket. Az Üzeneteknél értelemszerűen az SMS-eket olvashatjuk, míg az email fiókjaink külön csempéket kaphatnak a képernyőn, de össze is tudjuk vonni őket szükség esetén.

A Naptár a legfrissebb teendőinket listázza, többek között képes a Google Naptárral is együttműködni. Helyet kaptak a játékok is, és Internet Explorerrel böngészünk. Ez a régebbi, asztali számítógépekre készült változataival ellentétben kitűnően működik, gyors és folyamatos böngészést biztosít.

Tech_HTCRadar

A Képeknél a telefon kamerájával készült fotókat nézegethetjük, míg a zenék és videók lejátszását a Zune intézi. Itt van még a Piactér is, ahonnan jó néhány alkalmazást beszerezhetünk. Az Én csempét megérintve saját profilunkat szerkeszthetjük, illetve frissíthetjük állapotunkat a különböző közösségi hálózatokon.

Tech_HTCRadar

A HTC is ellátott néhány alkalmazással: a HTC Watch sajnos nem működik nálunk, a Fotó korrekcióval fényképeinken hajthatunk végre módosításokat, a Notes-ban pedig jegyzeteket írhatunk egy virtuális táblára.

Jobbra húzva a képernyőt az alkalmazáslistába jutunk: itt minden mást megtalálunk, ami nincs meg az élő csempék között: Számológépet, Beállításokat, Riasztásokat, egy Elemlámpát és az Office-t, ami a Microsoft Office legtöbb formátumát kezeli. .doc-ot és .xls-t szerkeszthetünk, az OneNote-tal feljegyzéseket hozhatunk létre.

 

Lencsék fotóbuziknak és önimádóknak

Fényképeket az 5 megapixeles hátlapi kamerával készíthetünk, de bármikor átválthatunk az előlapi VGA-kamerára, amivel kiélhetjük nárcisztikus hajlamainkat, és fotózhatjuk saját magunkat. És persze videótelefonálhatunk vele. Az elkészült képek átlagos minőségűek, helyenként kissé sötétek és mosottak. Többet vártunk volna. Jó fényviszonyok között elboldogulunk, a hibák nem drasztikusak, és későbbi szoftverfrissítéssel orvosolhatóak. Videót HD minőségben, 720p felbontásban rögzíthetünk.

A kamera szoftvere rengeteg beállítási lehetőséget nyújt: különböző képhatásokat kapcsolhatunk be, állíthatjuk a fényerőt, a kontrasztot, a fehéregyensúlyt, a telítettséget, az élességet és az ISO érzékenységet is. A kamera felismeri az arcokat, a mérési módok állíthatók. Az elkészült képeket azonnal megoszthatjuk Facebookon vagy valamelyik másik közösségi hálózaton, esetleg emailben, üzenetben.

A zene- és videólejátszásért a Zune felel, ami kiválóan végzi a munkáját. Nézegethetünk albumborítókat, míg az átlagosnál jobb hangminőséget biztosító hangszórón vagy fülesen hallgatjuk a zenét. A hangszínszabályzó és az FM rádió indításához csatlakoztatnunk kell a fülest.

 

Ömlik az adat minden sávon

A GSM vevő négysávos, van 3G, a HSDPA szabványt használva akár 14,4 megabiten tölthetünk le, 5,76-on felfele. További vezetékes technológiákat is támogat a készülék, úgymint a három fő WiFi szabvány (802.11 b/g/n), illetve a 2.1-es verziószámú, sztereó Bluetooth.

Vezetékes kapcsolathoz ott a microUSB csatlakozó, amin keresztül az aksi is tölthető. Ezt érdemes naponta megejteni, nálam körülbelül 24 órát bírta az akkumulátor egyetlen töltéssel, ami nem meglepő, szinte folyamatosan nyúztam valamit rajta.

Tech_HTCRadar

Az Android-fanok készíthetik a köveket, de HTC Radar nem azoknak szól, akik naponta szeretik lecserélni a teljes operációs rendszert, és minden új applikációt kipróbálnának. A Windows Phone zárt rendszer, nem hívja párbajra a kreativitásunkat, de a zártsággal stabilitás és hibamentesség is jár. Kiváló, fémes készülékház fokozza a felhasználói élményt. A telefon mérete sokak szerint optimális, ennél nagyobbat már tepsinek éreznénk.

Ha nem akarunk minden áron a telefon lelkében vájkálni, csak használni szeretnénk, akkor érdemes megfontolni a HTC Radart. Bevezetése óta az ára is csökkent, most épp 1300 lejt kérnek érte, ami abszolút korrekt. Ha okostelefont szeretnénk venni, mindenképp kerüljön be a Radar is a pakliba.

A HTC Radart a Notebook GSM-től kaptuk tesztelésre.

 

A készülék megvásárolható:
Székelyudvarhely, Kossuth Lajos u. 14
On-line a www.notebookgsm.ro címen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."