Tech » Web

Így keress a pápán is csomót

Pénzért tippelhetsz a katolikus egyház új vezetőjére. Eláruljuk, miért félnek a magyar bíborostól, és elítéli-e az egyház a fogadást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Búcsút int a pápai széknek XVI. Benedek
Búcsút int a pápa, fogadunk, hogy hamarosan száll a fehér füst?
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. február 12., 18:13
0 hozzászólás. 

Akinek kedvence a pénzről szól az egész világ mantra, most nekiláthat ismételgetni. Mindössze néhány órával azután, hogy XVI. Benedek pápa bejelentette lemondását, az összes jelentősebb online fogadóiroda megindította a tippelést a következő pápa személyére.

Így hozhat pénzt az új pápa

Az interneten futótűzként terjed az oddschecker linkje, az oldal valószínűleg nem ismeretlen a sportfogadás kedvelői előtt. Lényege, hogy egy helyen láthatjuk, mennyit fizetnek az egyes fogadóirodák a különböző tétekre.

A táblázat elsőre bonyolultnak tűnhet, de értelmezése egyszerű. Az első oszlopban látható az összes lehetséges jelölt a pápai címre, majd következnek az egyes fogadóirodák szorzói – már amennyiben lehet fogadni az adott jelöltre, ugyanis nem mindegyik iroda listáján szerepel az összes név.

A pápajelöltek esélyei

Amennyiben egyszerű számot látunk egy jelölt neve mellett, az egyszerű szorzót jelent, vagyis a tétünket ennyiszer kapjuk vissza, ha jól tippeltünk. Ha például az adott fogadóiroda 3-as szorzót mutat egy jelöltre, akkor 10 dolláros fogadás esetén 30-at nyerhetünk.

A törttel jelölt szorzók picit másképp működnek, azt mutatják, hogy minden megtett dollár után mennyit kapunk vissza az eredeti téten felül. Egy 13/2-es szorzó esetén minden két dollár után 13 jár vissza, plusz az eredeti tét: így, ha mondjuk tíz dollárt teszünk az adott jelöltre, akkor 65+10, vagyis összesen 75 dollár üti a marunkat, ha bejönnek a számításaink.

És a befutó...

Az oddschecker a tippelésben is próbál segíteni, például kékkel jelöli azokat a lehetőségeket, ahol várhatóan csökken a szorzó, pirossal meg azokat, ahol növekedés történhet. Ugyanakkor minden jelölt sorában vastagon és aláhúzva szerepel az aktuálisan legnagyobb szorzó.

Mint minden más fogadásnál, a szorzó itt is fordítottan arányos a jelölt esélyeivel, vagyis minél kisebb az adott szám, annál valószínűbb, hogy a jelöltet pápának választják. Ez alapján jelenleg Marc Ouellet és Peter Turkson között nagyjából holtverseny alakult ki, őket követi Francis Arinze, Angelo Scola, majd Leonardo Sandri.

Erdő Péter bíbroos

Erdő Péter bíboros | Fotó:  Illyés Tibor/mti

A magyar bíboros, Erdő Péter neve mellett 20-as, 30-as és 66-os szorzó is látható, esélyei a fogadóirodák szerint alacsonyak. Bár hozzá kell tenni, a 100-as és még nagyobb odds-szal rendelkező jelöltek névsora igencsak hosszú.

A fogadóirodák számainak némileg ellentmondanak azok az esélylatolgatások, amelyek szerint Angelo Scola velencei pátriárka a legvalószínűbb befutó, de két másik olaszban, Angelo Bagnasco genovai és Carlo Caffara bolognai érsekben is bíznak.

Az Italian Insider szerint az európai jelöltek közül Erdő Péter magyar bíboros a legesélyesebb életkora és európai elismertsége miatt. A neve viszont hátrányt jelenthet egy jövendölés miatt, ami szerint Krisztus második eljövetele akkor várható, amikor pápává választják II. Pétert. Az nem egyértelmű, hogy a pápa eredeti, vagy felvett nevét kell ezen érteni, de a bíborosok ódzkodnak a Péter névtől.

Egyházi hagyomány a szerencsejáték?

A szerencsejáték vallási megítélése változott a történelem során. Néhány ősi hindu vers, mint a Szerencsejátékosok Panasza vagy a Mahábhárata, bizonyítja a szerencsejátékok népszerűségét az ősi indiaiak körében. Ugyanakkor az Arthashastra javasolja a szerencsejátékok felügyeletét és adóztatását.

A katolikus és zsidó hagyományokban is külön nap szerepel a szerencsejátékok számára (a zsidóknál ez a Hanukka), bár a vallási hatóságok általában elítélik a jelenséget. A katolikus egyház álláspontja szerint a szerencsejátéknak nincs erkölcsi akadálya, amíg az tisztességes, és minden fogadónak egyenlő esélyei vannak a győzelemre, nincs szó csalásról, és egyik résztevőnek sincs tudomása az események végkimeneteléről.

A szerencsejátékra gyakran tekintenek társadalmi következményekkel járó jelenségként, ami a vallási okokkal egybevetve azt eredményezi, hogy a legtöbb országban szabályozzák, sőt korlátozzák az űzését. Egyes iszlám nemzetek teljesen be is tiltották, de már a szomszédban, Magyarországon is igyekeznek visszaszorítani, ott legutóbb a nyerőgépeket tiltották be arra hivatkozva, hogy azok épp a legrászorultabb réteget teszik játékfüggővé.

Székelyudvarhelyen nemrég civil kezdeményezés indult a fiatalok védelme érdekében, ennek egyik pillére a szerencsejátékok népszerűségének és elérhetőségének visszaszorítása a kiskorúak körében.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."