Színes » Érdekességek

Csiripel a pápa

A Vatikán közleményben ismerte el az új médiaeszközök lehetőségeit, amelyek alkalmasak az evangéliumi igazság tanítására is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

A pápa elküldi első tweetjét
Így küldte el első Twitter-bejegyzését a pápa
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. december 13., 14:25
0 hozzászólás. 

December 3-án jelentette be a Vatikán, hogy létrehozták XVI. Benedek pápa Twitter-fiókját. A pápa első csiripelései december 12-én, szerdán jelentek meg mikroblogján, de máris több mint egy millió követője van.

Benedeknek igazából meg sem kellett szólalnia ahhoz, hogy kövessék, ugyanis a fiók regisztrációjának napján már ötszázezer fölé ugrott a követők száma, majd az első üzenetek posztolásának hatására gyorsan elérte az egymilliót.

Áldás a 140 leütésnyi hitre

A témában Antonio Spadaro, az olasz jezsuiták La Civiltà Cattolica című folyóiratának igazgatója, az új technológiák és a digitális kommunikáció szakértője nyilatkozott. Antonio a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elmondta: „A kommunikáció mai logikája szerint az értelmes üzeneteket, következésképpen a vallási üzeneteket sem elegendő mindössze közzétenni, hanem azokat meg kell osztani másokkal".

Más vallási vezetők is használják a Twittert, ezért teljesen természetes, hogy a pápa is megosztja követőivel a 140 karakteres üzeneteit – mondta Antonio Spadaro.

Amikor az egyház nyit a világ fele

A kor fejlett kommunikációs eszközeinek használatát II. János Pál kezdte népszerűsíteni, először ő engedte be a televíziók kameráit a Vatikánba. Ezt követően 2001-ben apostoli buzdítását, e-mailben küldte el az óceániai híveknek. Azóta az egyházi kommunikációban, az újkor technikai lehetőségei közül, a Vatikán az elsők között alkalmazza az internetes és mobilcsatornák nyújtotta lehetőségeket, így próbálja eljuttatni Isten üzenetét a hívekhez.

XVI. Benedek pápa Twitter oldala

Az első áttörés azonban még régebbre nyúlik vissza. 1931. február 12-én, XI. Piusz pápa első rádióüzenetét intézte a világhoz a Vatikáni Rádión keresztül. Ő is a fejlődő technika híve volt, hitte, hogy a technológiát az emberi kapcsolatok szolgálatába kell állítani és nem csak a propagandára használni.

Több nyelven csipog és kérdezni is lehet

XVI. Benedek Twitter-fiókját @Pontifex (Egyházfő) néven jegyezték be, ahol a jelenlegi római pápa angolul twittel, a hitet érintő kérdéseket az #askpontifex hashtag használatával lehet feltenni. A pápa mikroblogja olasz, angol, francia, spanyol, portugál, német, lengyel és arab nyelveken is követhető.

A pápa bevallása szerint nem ért a számítógépekhez, könyveit, beszédeit mindig kézzel írja, így a válaszokat csak felügyelni fogja, viszont a neki szóló üzeneteket, kérdéseket személyesen olvassa el.

Eddig hét bejegyzése jelent meg a pápánk, amelyek az Istenbe való hitre, bizalomra és imádkozásra buzdítanak. Első bejegyzését egy érintőképernyős készülékről küldte.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."