Tech » Web

Csillagtúra a tejben

A csillagok közé repít a Google egyik legújabb kütyüje. Csakis oktató jelleggel, űrutazóknak kevésbé ajánlott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

100 ezer csillag a Google-től
Csillagközi utazás sulisoknak és űrkedvelőknek
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. április 09., 15:27
0 hozzászólás. 

A csillagászat és a világűr kedvelőinek nyújt egy felettébb látványos, és információkkal gazdagon megpakolt játékszert a Google.

A 100 000 Csillag néven futó webes alkotás egy interaktív, vizuális térkép, ami a galaxisunk, a Tejút egy részét, a legközelebbi csillagokat mutatja be. Összesen 119 617, közeli csillagot lelhetünk fel rajta, amiket különböző felderítő küldetések, mint például az 1989-es Hipparcos kísérlet, során térképeztek fel.

Az egér görgőjét, vagy a jobb oldali zoom-sávot használva ráközelíthetünk egyes részekre, és 87, asztronómusok által behatóbban tanulmányozott csillagról kaphatunk részletes információkat, rájuk kattintva. Az egyes csillagokról, valamint magáról a galaxisról bámulatos, művészi igényességgel kidolgozott képeket nézhetünk, míg a háttérben Sam Hulick által komponált zene szól. Ő egyébként a Mass Effect, az elmúlt évek egyik legjelentősebb sci-fi játékának zeneszerzője.

Utazni nem alkalmas

A 3D-s térképen egyébként nem csak a csillagok vannak feltüntetve, hanem néhány egyéb extra is, mint például az Oort-felhő, a Naprendszer legkülső tartományában található üstököszóna, de a készítők azt is bejelölték viszonyítási pontként, hogy mekkora egy fényév. Túl nagy bátorságot ne merítsünk ebből, az információs részben külön jelzik, hogy a tudományos pontosság nem garantált, így csillagközi utazásra semmiképpen se használjuk a térképet.

100 ezer csillag a Google-től

Ettől függetlenül akár középiskolás oktatási eszközként, akár csak egyszerű vizuális rágógumiként is hasznos lehet a térkép, amin a csillagok hőmérsékletét is vizsgálhatjuk, a weboldal rövid bemutatójában pedig egyéb apró érdekes információkat is megtudhatunk.

A 100 000 Csillag működése csak Chrome böngészőn garantált, részben ennek a promoválására is készült. A projekt a Chrome Experiments névre keresztelt technikai játszótér része, ami nem más, mint több webes kísérletezés bemutatására szolgáló kirakat.

Kísérletezz a jövővel

A Chrome Experiments azzal a céllal jött létre, hogy tehetséges művészek és programozók munkáin át bemutassa, mi mindenre képes a web a legújabb szabványok, mint a HTML5, az SVG, a WebGL, vagy a CSS3 használatával. Lényege, hogy technológiai bemutatókkal, kis, látványos projektekkel felhívja a figyelmet a webes böngészés legújabb lehetőségeire.

100 ezer csillag a Google-től

A projekt elindítói azt remélik, hogy a Chrome Experiments keretében ötleteket és ihletet nyújtsanak mindazokra, akik kreatív módon szeretnék felhasználni a web lehetőségeit. Ugyanakkor azt is meg szeretnék mutatni, hogy mennyire megváltozott a web az utóbbi években, mennyire kiterjedtek a lehetőségek, mennyivel nyitottabb, gyorsabb és szórakoztatóbb lett mind a tartalmak készítése, mind pedig ezek fogyasztása.

A Chrome Experiments oldalain található projektek felhasználói munkák, a tér pedig bárki számára nyitott. Ha érzel magadban késztetést, hogy valami ötletes webes alkalmazást készíts, akkor ne fogd vissza magad, addig is irány az Experiments főoldala, ahol biztosan mindenki talál magának bőséggel olyan alkalmazásokat, amik sokszor egészen bámulatos dolgokra képesek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."