Tech » Web

Nézd meg, hol a legolcsóbb

Tévedtél már el a mobilszolgáltatók kínálatában? Mi igen, és egyre többször. De most végre az illetékes hatóság segít virtuális iránytűvel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Veritel.ro, a szolgáltatók iránytűje
Veritel, a szolgáltatók iránytűje
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. október 29., 12:26
0 hozzászólás. 

Rettenetesen frusztráló tud lenni, amikor éppen lejár a mobilszolgáltatóval kötött szerződésünk, új kártyát veszünk, vagy akár szolgáltató-váltáson gondolkodunk: ilyenkor újra dönteni kell. Sok szolgáltató még több szerződéses ajánlata, plusz a feltöltőkártyák és a hozzájuk járó millió opció.

Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni az egykori, most éppen érvényes, csak egy hónapra bevezetett, csak pár városban élő, kiemelt, elsüllyesztett, promovált, ajánlott, félretett és istentudja még milyen ajánlatok között. Az ANCOM, vagyis az Országos Távközlési Hatóság a szolgáltatókat és önmagát kötelezte segítségre.

A veritel.ro testre szabja

Még 2009-ben hozott határozatot a hatóság a szolgáltatók tájékoztatási kötelezettségéről. Ebben előírja a mobiltelefon-, vezetékes telefon- és internetszolgáltatóknak, hogy az ANCOM számára is tegyék elérhetővé ajánlataikat annak érdekében, hogy létrejöjjön egy kereshető adatbázis. Ez lenne a Veritel.

Ez lényegében egy olyan online alkalmazás, ami bekéri a felhasználótól az opciókat, amiket használni szeretne, majd összehasonlítja a piacon elérhető összes ajánlatot, amiben szerepel az összes kért opció, és ezeket ár szerint sorba rendezve megmutatja.

Lényegében arról van szó, hogy összeállítjuk azt a szolgáltatáscsomagot, ami nekünk tökéletesen megfelel, majd a veritel.ro ez alapján végigböngészi az összes szolgáltató publikus ajánlatait, és megmutatja, melyek azok a legolcsóbb csomagok, amelyek mindent tartalmaznak, amit mi kértünk, vagy esetleg többet is.

A Veritel nemcsak mobilszolgáltatókat szemléz, az internet-, vezetékes telefon- és mobil internet-szolgáltatók is szerepelnek az adatbázisában. Frissességét az garantálja, hogy a szolgáltatóknak bármely csomag piacra dobása után legtöbb négy nappal fel kell tölteniük a kérdéses csomagot a Veritelre.

A legjobb árak három lépésben

A legjobb árú szolgáltatásokat három lépésben kutathatjuk fel. Először is a veritel.ro-ra látogatva öt kategória közül kiválasztjuk, mire van szükségünk. Az öt kategória a mobiltelefon- és mobil internet-szolgáltatás, a vezetékes internet, a vezetékes telefon, a számítógépre csatlakoztatható mobil internet, illetve olyan szolgáltatáscsomag, amely az előző négy valamilyen keveréke.

Ezután következik a testreszabás. A mobilszolgáltatás esetén például megadhatjuk, nagyjából hány percet akarunk hálózaton belül és azon kívül beszélni – akár csúcsidős és azon kívüli hívásokra lebontva –, hány SMS-t tervezünk küldeni, vagy körülbelül hány megabájtot navigálnánk el az interneten. Minden a végletekig testre szabható, így tényleg pontosan az alapján tudunk keresni, ami minket érdekel.

A harmadik lépés maga a keresés, amit természetesen a weboldal végez, átböngészve az összes szerződéses vagy feltöltő kártyás ajánlatot, attól függően, hogy mit választottunk. Ezután kapunk egy ár szerint rendezett listát, amit tovább szűrhetünk szolgáltatók szerint. Célszerű ezt megtenni, ha mondjuk ismerőseink túlnyomó része egy bizonyos hálózaton telefonál, és ezért mi is oda szegődnénk.

Ha mondjuk otthonunkba akarunk internetet bekötni, akkor egyszerűbb a dolgunk, csupán a lakóhelyünket kell megadnunk, és azt, hogy milyen sebességű internetkapcsolatra vágyunk, majd érkezik is a lista.

Ami nem fért bele

Nyilván a Veritel sem tökéletes. Első ránézésre picit bonyolultnak tűnik: főleg a komplex csomagok összeállításánál akadhatnak gondok, hiszen tényleg minden apró részletet megadhatunk, és egyszerre ez elég sok, talán egy varázsló szerű, több lépésű információ-bekérés okosabb választás lett volna, mint az egy oldalra besűrített, listázott opciók.

Szintén lehetnek bajok a sebességgel is: ha sok részletet megadunk, és kártyás, valamint szerződéses ajánlatok között is keresünk, az percekig is eltarthat, hiszen rengeteg ajánlatot, plusz a hozzájuk kapcsolható extra opciók milliónyi kombinációját bogarássza át a rendszer.

Néha kicsit furcsán szövegezi a találati listát is, így nem teljesen egyértelmű, mi található a csomagban, amit megkapott. Ilyenkor célszerű felkeresni a szolgáltató weboldalát, és ott megnézni a csomag tartalmát.

Néhány korlátozás elkerülhetetlen

egy ilyen keresőnél. Értelemszerűen csak a publikus, bárki számára elérhető ajánlatok közül válogat a szoftver, egyedi ajánlatot kialkudni csak a saját vérünkkel és verítékünkkel tudunk.

Továbbá a veritel.ro nem tudja figyelembe venni az egyes szolgáltatások földrajzi lefedését, a szolgáltatás minőségét, a terméktámogatás és ügyfélszolgálat milyenségét vagy a biztosított hardvert, például a szolgáltatók által kínált olcsó vagy ingyenes telefonokat sem.

Ezekkel a hiányosságokkal együtt is hasznos eszköz a Veritel. Bár teljes képet nem kapunk, de szinte biztosan érnek meglepetések, még ha meg is voltunk győződve, hogy mi kötöttük a legideálisabb szerződést.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."