Tech » Mobil

Ötvenszer többe is kerülhet a roaming

Legalábbis, ha nem az EU-ba utazunk. Érdemes megnézni az árakat, mielőtt elmennénk nyaralni az Európai Unió országain kívülre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

Sokba kerülhet a roaming
Egy ilyen hívás nem lesz olcsó, ha épp Törökországban tárcsázunk. | Fotó: lifehacker.co.uk
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 28., 14:39
1 hozzászólás. 

Az Európai Unióban élve és utazgatva megszokhattuk, hogy az utóbbi években egyre alacsonyabbak lettek a külföldön bonyolított hívások, ugyanis egyre csökkentek a roaming, vagyis barangolási tarifák, sőt, ezek hamarosan teljesn eltűnnek. Azonban nem csak EU-ból áll a világ, és ha az idei nyaralást máshova tervezzük, nem árt tájékozódni.

Az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) arra figyelmeztet minden, az Európai Unió országain kívülre utazót, hogy például Szerbiában, Montenegróban, Egyiptomban, Marokkóban, Kanadában vagy az Amerikai Egyesült Államokban akár percenként két eurót is fizethetünk egy romániai szám hívásakor, és percenként több mint egy euróba is kerülhetnek a fogadott hívások.

Ezzel szemben az EU-ban érvényes roaming tarifák szerint, ha bármelyik másik uniós országot hívjuk, percenként legfeljebb 0,19 eurót kell fizetnünk, míg a bejövő hívás legtöbb 0,05 euróba kerül percenként.

Sokba kerül a mobilnet

Az adatforgalom még ennél is drágább: Törökországban, a Moldáv Köztársaságban és az USA-ban 5 euróba kerül egy megabájt adat, Egyiptomban és Marokkóban 10 euró, míg Ausztráliában 13 euró fölé is mehet ez a tarifa. Az Európai Uniós alaptarifa szerint a térségben maximum 0,20 euró/MB lehet ez az összeg.

Az óriási telefonszámlák megelőzése érdekében, ha külföldre utazunk, szolgáltatónk értesíteni fog, ha a roamingban bonyolított adatforgalmunk közelíti az 50 eurós értéket – ennek amúgy kérhetjük a módosítását, így akár már kisebb összeghatárnál is kaphatunk figyelmeztető üzenetet.

Az Országos Hírközlési Hatóság minden külföldre utazónak azt javasolja, hogy érdeklődjön mobilszolgáltatójánál a lehetséges roaming csomagokról, hogy a számára legmegfelelőbbet választhassa. Ezek az ajánlatok a veritel.ro oldalon egyébként összehasonlíthatóak.

Spórolunk az unión kívül

A romániai állampolgárok egyébként 2013 harmadik negyedévében összesen 10 millió megabájt adatforgalmat bonyolítottak le valamelyik másik Európai Uniós országban, míg az EU-n kívülre utazók ennek tizedét, összesen 1 millió megabájtot használtak el.

Telefonhívások tekintetében is hasonlóak az arányok: míg a fent említett időszakban összesen 29 millió perc kezdeményezett és 93 millió perc bejövő hívást bonyolítottak le a román állampolgárok az EU-ban, az unión kívül csupán 3 millió perc kimenő és 3,7 millió perc bejövő hívást jegyeztek a szolgáltatók.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lovely
2014-08-04 11:31:13
Mobilnet
Nagyon kell vigyázni a határoknál! Ha bekapcsolva marad a mobil net, akkor a határ előtt jóóóóval kapcsoljátok ki, mert ha átkapcsol a nem úniós ország hálózatára, akkor máris számláz! Ez történt velünk is, s lett 30 eurós cost supliment!!! Nem is interneteztünk! csak fizetünk! :(

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."