Tech » Web

Töltsd fel magad a felhőbe

Ha nem férsz a gépeden, vagy bárhol el akarod érni a legfontosabb dokumentumaidat, ejtsd be őket a felhős dobozba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

A Dropbox bejelentkező képernyője
Mindig otthon hagyod a legfontosabb dokumentumaid? Használj e-Cavintont!
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. május 23., 15:00
0 hozzászólás. 

Mindannyian kerülhettünk már olyan helyzetbe, hogy szükségünk lett volna egy képre, dokumentumra, hanganyagra, de az épp az otthoni vagy irodai gépen volt, legalább 10 kilométerre tőlünk.

Mivel a távoli elérést biztosító szoftvereket sok helyen korlátozzák biztonsági aggályok miatt, gyakran más megoldás után kell néznünk: ilyenkor jön kapóra a felhő.

Felhők közül a nap

A felhőben tárolás (cloud storage) lényege, hogy egy szolgáltató ingyen vagy pénzért tárhelyet biztosít számunkra, amit webes felületen vagy a saját programjukat használva érünk el, természetesen interneten keresztül.

A Dropbox webes felületének fő képernyője

Az ingyenes tárhelyek célja általában nem az, hogy a görögországi nyaralásunk mind az ezer fotójáról biztonsági mentést készítsünk, hanem hogy olyan fontos állományokat töltsünk fel, melyeket lehetőleg mindenhonnan el szeretnénk érni. Ha nem sajnáljuk a pénzt, a tárhelyet bővíthetjük, és valóban mindenünket feltölthetjük.

A felhőalapú tárolás virágzik, egyre több szolgáltató kínálja. Az egyik legismertebbet, a Dropboxot néztük meg közelebbről.

Dropbox, az e-Cavinton

A Dropbox az elsők között, 2008 szeptemberében jelent meg, a céget két végzős diák, Drew Houston és Arash Ferdowski alapította. Drew-nak onnan jött az ötlet, hogy állandóan otthon felejtette az USB-s pendrive-ját és vele a dokumentumait. Az akkori online tárolási szolgáltatások megbízhatatlanok voltak, valami újat és jobbat akart létrehozni.

A fiókunkhoz kapcsolt eszközök a Dropbox webes felületén

A működési elv a lehető legegyszerűbb: regisztráljunk egy felhasználói fiókot a szolgáltatás weboldalán, majd töltsük le a kliensprogramot. Ez létrehoz egy Dropbox mappát számítógépünkön, és minden, amit ide teszünk, a háttérben észrevétlenül feltöltődik a Dropboxos tárhelyünkre.

A programot további számítógépeinkre, telefonunkra is telepíthetjük, a kliensszoftver elérhető Windows-ra, Mac OS-re, Linuxra, iPhone-ra, BlackBerryre, valamint Android, Symbian és MeeGo alapú készülékekre is. Telepítés után a Dropbox letölti a korábban szinkronizált fájlokat. Ha nincs szükségünk az összesre, kiválaszthatjuk, hogy melyeket szeretnénk magunknál tudni.

Adj helyet magad mellett

Dokumentumainkat a programban és a szolgáltatás webhelyén is nézegethetjük – itt egyébként áttekintést kapunk arról is, milyen eszközökre telepítettük a szoftvert, és mennyi tárhelyünk maradt még.

Ingyenes tárhelybővítési lehetőségek a Dropboxban

Alapból 2 gigabájt jár, ezt ingyen és pénzért is bővíthetjük: beköthetjük Facebook és Twitter profilunkat, követhetjük a fejlesztőket Twitteren, és írhatunk nekik visszajelzést – ezek mindegyikéért 125 megabájt tárhely jár. Ha végighaladunk az alapvető funkciókat ismertető bemutatón, azért még 250 megával bővülünk, de a legjobb, ha ismerősöket hívunk meg.

Ajánlhatjuk a Dropboxot ismerőseinknek emailen, vagy valamelyik közösségi hálózaton. Minden regisztráló és a programot letöltő illetőért további 500 megabájttal bővül mindkettőnk tárhelye. Ezzel a módszerrel legtöbb 16 gigabájt pluszt szedhetünk össze.

Tárhely elemzés a Dropbox webes felületén

Ha engedi a pénztárcánk, havi 10 dollárért 50, egy húszasért pedig 100 gigát kapunk. Igazán nagyban gondolkodóknak is van ajánlat, hiszen megosztott tárhelyet is vásárolhatunk. Ennek ára már borsosabb, 795 dollárnál kezdődik a tarifa, ezért viszont 1 terabájt jár, amihez 5 felhasználó férhet hozzá.

Megosztás, ami összeköt

A Dropbox is közösségben gondolkodik: nagyon egyszerűen meg is tudjuk osztani tartalmainkat másokkal. Ha a Dropbox mappánkban bármelyik fájlra vagy alkönyvtárra kattintunk jobb gombbal, a Get Link opcióval azonnal publikus linket kapunk, amit elküldhetünk ismerőseinknek, és ők is megnézhetik, mit töltöttünk fel a felhőbe.

Publikus linkek a Dropbox webes felületén

A webes felületen a Links-re kattintva láthatjuk, milyen dokumentumokat osztottunk meg. Ha valamelyik esetén meggondoljuk magunkat, a Remove-ra kattintva megszüntethetjük a linket, a hozzá tartozó fájlt csak mi látjuk ezután.

A Sharing résznél megosztott könyvtárakat (shared folders) is létrehozhatunk. Erre rácsatlakozhatnak Dropboxos ismerőseink, és az ebbe feltöltött adatokat mindenki azonnal elérheti.

Bár a szolgáltatás rengeteg eszközön működik és jól, ha alternatívát szeretnénk, az is akad. A Microsoft SkyDrive-ja nemrég erősített és bővített, a Google pedig szintén a közelmúltban rukkolt elő a Google Drive-val. A Linux megszállottjainak kecsegetető lehet az Ubuntu One, ha pedig csak pofonegyszerű, regisztrációt sem igénylő megosztási szolgáltatás kell, jó lehet a Dropcanvas.

Lehetőség ezer, a felhőalapú tárolás a ma elérhető gyors internetkapcsolatok mellett teljesen jól használható. Így már nyugodtan otthon felejthetjük a pendrive-ot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."