A köcsög piaci árus egy napja

Őstermelő. De csak papíron. Azt hiszi, hogy át tud verni a mindenfelé terített árujával. Rád sózna mindent. Ha hagynád.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

piaciarusvinete
Teríti a portékát
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. augusztus 23., 10:03
3 hozzászólás. 

Az augusztusi forró kedd délelőtt visszatérő motívum-szerűsége. Hajnalban borzas fejjel ébred a furgonban a zsákokra leterített matracról, mint a korondiak Rădăuți-on vagy Suceaván. Az első dolga köpni egy hatalmasat, majd belepisilni a híd alatt a folyóba. Régebb szarni is idejárt, de egyszer két horgász úgy megfenyegette, hogy azóta pisilni is félve megy be. Olyan folyóparti fajta. Ott szokott lábat mosni is. Néha.

Kipakolja az árut. Papírja van arról, hogy őstermelő, ezt néhány évvel ezelőtt váltotta ki egy Teleorman megyei kis falu polgármesteri hivatalában, a részeg alpolgármester pénztárcája néhány százeuróssal vastagabb lett. Azóta vígan lidérckedik Bukarest nagybani piacain, az egyik legalacsonyabb árért vásárolja fel a zöldséget és a dinnyét, majd a kocsit megpakolva siet Székelyföldre teríteni.

Hatkor már jönnek az első nyugdíjasok, ideje sincs megmelegíteni a konzerv-koszticát. Idekapott évek óta, s amíg tőle vásárolunk, itt is lesz, leosztották egymás között a piacokat, mint valami vadászterületeket.

„Bőjj, dom'le!"

Amikor dinnyét árul, szezonban, az asszonnyal felváltva őrzi a több mázsás halmot, még be is keríti deszkával vagy kartonpapírral – ennyi erővel akár körbe is pisilhetné, mint a kutya a magáét. Mesterien ért hozzá, hogy azt a dinnyét adja el a nem hozzáértőknek, ami még nincs megérve, de ő meg szeretne szabadulni tőle.

Néha elordítja magát, hangosan kínálja a portékát. Az árakat tartja, néha srófolja, ha kérdezősködnek a vásárlók, hogy mennyi az annyi, akkor kapásból tud mondani tíz okot, hogy most éppen miért ennyi és miért nem annyi.

Lemocskolja a konkurenciát, s magyarul is megtanult néhány szót – valahogy jó neki ebben a közegben, mert odalent, ahol valamikor született, sokkal agresszívebb, rámenősebb árusok vannak, ott minden egyes nap harcnak minősül az élet, s ő bizony belefáradt. Itt valamennyivel kevesebbet keres, de jól elvan, mint tehén a legelőn. Kilóg a zsíros pocak a bordázott kínai majó aljából.

Vizslat a szemével.

Csinos, fiatal lányok után is, mint a taxisofőrök némelyike, de legfőképp szemkontaktust akar teremteni, hogy valahogy odacsaljon az asztalához, ahol kínai burgonyát, holland paradicsomot, olaszországi gyümölcsöt, egyiptomi hagymát, német murkot kínál nagy dumával. Ezt odalent, a hegyek alatt már nem veszi be az értelmesebbje, mert tudja, hogy milyen egy ilyen növény a maga természetes környezetében.

De te megveszed tőle a szép paprikát, otthon kettévágod, fekete a közepe. „Köcsög" – mormolod magad elé, de már nem tehetsz semmit. De jövő héten, kedden igen. Szembeállsz vele és úgy vásárolsz mástól.

Az NY feliratú baseball-sapkát néha benyomja a szemébe, onnan néz szerteszét, mint Petőfi az őszi dombtetőről. Les. Lesi a civil rendőrt, a piaci felügyelőt, a szomszédot, az öreget, a fiatalt. Lesi a pénztárcádat. Abból él.

Délután már kevesebb a vásárló, bevételt számol, illetve olcsó, palackos sört iszik, legyezgeti róla a darazsakat. Sütkérezik a napon, bölcselkedik a bodegában, majd eszik is valamit. Táskarádión meghallgatja a híreket, majd őrködik, megkerget két-három purdét, akik megpróbálnak elemelni ezt-azt, szól az arra sétáló járőrnek. Leizzad, dühöng egy sort, s csak hajnal felé szundít el.

Irigylem, mert édes az élet neki, mint az érett dinnye leve. Habár beéri ő a koszticával és csípőspaprikával. Azt meg az ujjával, lángol és csillog a szája. Alszik és barnul tovább a napon vagy az árnyékban. Szállják a legyek.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
wadasz
2012-08-23 19:59:17
jo halottam bocs ovastam irigyled? ki tiltodtta meg neked hoy ezt csinad ?csak neked meleg van a napon? annak idejen a valutasokkal is ezt mondtatok nekik konnyu !! ha ki kelll alni a placra vazzeg es uzletelni es akko neked is konnyu lessz vazzeg!! nem partolom oket de lelemenyesek tanulhatnak politikusaink toluk!!!!!!!!!!!!!!
avatar
blazsek
2012-08-28 15:39:53
Én szeretném már olvasni a köcsög újságíró egy napja vagy a köcsög lapszerkesztő egy napja című ötletesnek és leleményesnek hazudott szösszeneteket. S, ha ilyen lesz, kénytelen leszek elismerni, hogy a szarkazmust minden irányban hatónak fogadod el és éled meg.
avatar
zkatona
2012-08-28 15:47:02
köcsög
Parancsolj! Egyébként pont a névnapomon jelent meg :-)
http://uh.ro/velemeny/8948-a-kocsog-uhapontros-egy-napja

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."