Keresztúron titkolják a kultúrát

Állítólag lesz kultúrotthon. Információinkat senki nem erősítette meg. A polgármester hírzárlatot rendelt el, elsősorban saját magának.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Színház Székelykeresztúron, az egykori mozi épületében
Az egykori mozi épületében lesz a színház. Talán.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. október 22., 15:09
6 hozzászólás. 

Kinyitotta ajtóit Székelykeresztúr a kultúra fele, gondoltuk, amikor a szerkesztőségbe elért az a hír, miszerint hosszas huza-vona után végre elkészült a régi moziból újjászületett székelykeresztúri kultúrotthon.

Nem egy bombahír, nem fogják több ezren olvasni, mint egy gázrobbanást, vagy egy tűzesetet, de egy négy évig tartó átalakítás eredménye csakis kacsalábon forgó palota lehet, illik az eseményről néhány szóban megemlékezni.

Mint az ügyben illetékes személyhez, mindenki a polgármesterhez irányított.

Telefonon hívom a polgármesteri hivatalt, de pechemre Rafai Emil keresztúri polgármester fogadóórát tart. A hivatal telefonján jelentkező hölgy szól, hogy próbálkozzak később.

Így teszek, a félretett telefonkagylóból hallom, amint a háttérben beszélget a polgármester. Szólnak neki, hogy keresi egy újságíró a kultúrotthon ügyében.

„Milyen újságíró? Ó, most tárgyalok nincs időm az ilyesmikre!"

A hallottakat a női hang is megerősíti, mármint a tárgyalós részt. De próbáljam később. Többedszer telefonálok, de a megszokott lemez szól a keresztúri hivatalban.

Hagyjuk a polgármester urat, ha ennyire elfoglalt, ki mást kérdezhetnék meg az ügyben? Igazából a kollégák is tudnának válaszolni, de a polgármester engedélye nélkül nem nyilatkozhatnak, nyugtat meg a telefonos hölgy.

Ismerős helyzet, valahol már láttam ilyen, a polgármesteri hivatal intézményét királyságként kezelő polgármestereket. Ahhoz hogy bárki nyilatkozzon, a polgármester engedélye kell, de neki ugyebár nincs ideje engedélyt adni. Ha lenne, akkor már válaszolhatna ő is, akkor meg nem kell engedély.

Futunk körbe, mint bolond kutya a farka után.

A telefonvonal másik végén is érzik, hogy kellemetlen a kialakult helyzet, udvariasságból elkérik a számom, arra az esetre, ha főnöknek lenne pár perce, akkor hívnak. Finom lepattintás, de én kitartó kultúrapárti vagyok, mégis írnék pár sort arról a kultúrotthonról, aminek négy év kellett, hogy elkészüljön, ha egyáltalán elkészült.

De lehet, hogy itt büdösödik a hal? A kotnyeles újságíró foglalkozzon csak az ő dolgával. Ha elkészült annyi, s ha négy év kellett, akkor annyi. Köze?

Másnap úgy gondoltam, spórolok egy kis pénzt a keresztúri polgármesternek, s nem várok tovább a hívásukra, felhívom én. Próbáljam később, most éppen vezet, kapom az újabb kifogást, Udvarhelyről jön vissza.

Fontos ember ez a polgármester, teljhatalmú királyként megtiltja, hogy mások nyilatkozzanak, de birodalmát építgető fontos ügyletei közepette, nem jut idő néhány válaszra. Lehet, hogy továbbképzésen vett részt? Ügyeskedő polgármesterek című fejezet, A bizalmatlankodó, egyszemélyes, görcsös városvezetés gyakorlati kérdései anyagrészt vesézték ki.

Kéne a pólgár Emil telefonszáma

Mondom a hölgynek, hogy adja meg a polgármester mobiltelefonszámát, hátha akkor könnyebben boldogulok. Még hogy direktbe zaklassam a főnököt, lehetetlen. Nem szívesen adja meg. Jelzem, hogy nem szívességet kérek, hanem egy köztisztviselő szolgálati telefonszámát. De nem, nem adják meg, nem hívnak vissza.

A kultúrotthon helyzetéről szóló cikk még várat magára, mivel továbbra sem sikerült a kapcsolatteremtés Székelykeresztúr első emberével. A lapzárta lejárt.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Reka92
2012-10-23 10:56:45
Errol annyi a velemenyem,hogy nem kotelezo senki szamara nyilatkozni,ha eppen nem akar es az ahogy irnak a polgarmesterrol az mar egy vicc. Es szemtelen is melleje!
avatar
Aramis88
2012-10-23 15:27:45
Kedves Reka92! Véleménye lehet, de annyit illik tudni, hogy polgármesterként jó ha nyilatkozik az illető a város polgárait érdeklő problémákról. Még akkor is ha számára kényes a kérdés, esetleg nem előre megbeszélt az interjú, mint általában. Másodsorban pedig, a média úgy ír a "tiszteletreméltó" polgár Emilről ahogyan ez viszonyul hozzá. Amúgy, szerintem túl kíméletesen fogalmazott az újságíró, sokan tudják bizonyára, milyen felkapaszkodott kis-király az illető, nem beszélve a technikus csatlósáról.
avatar
kalman
2012-10-23 17:30:50
söt
Senkinek nem kötelezö? hogy-hogy? Söt hogy kimondotan kötelezö, az emberek tették oda, értük és nekik dolgozik, a lakosság adja össze a fizetését, ö fizeti a mobiltelefonját, a titkárnöjét, a takaritonöjét, mindent. Hogy-hogy nem kötelezö? Egyáltalán hogy engedi meg magának hogy nem nyilatkozik?????
avatar
Reka92
2012-10-24 14:23:30
Ez az en velemenyen. Aztan ettol lehet a tietek mas,nem igy van? Szabad orszagban elunk,ezert nem kotelezo senkinek se semmi . Ennyit is illik tudni,hogy en eppenseggel ha nem akarok nyilatkozni nem vagyok koteles arra,es ha eppen olyan dologrol nem akar a polgarmester,ami lehet,hogy nem az uh-ra tartozik,akkor arrol sem kell. Majd ha kesz lesz az uj kulturotthon,akkor biztos lesz egy megnyito arra majd johetnek az ujsagirok,mert tuti hogy nyilatkozik. Szekelykeresztur varos problemait nem kell megosztani a Szekelyudvarhelyi riporterekkel szerintem. Amugy a fb-on van par kep az uj kulturotthonrol es sztm nagyon is gyonyoru!
avatar
rovi
2012-10-31 20:28:02
Keresztúron titkolják a kultúrát
Reka92 - a véleményedből kitünik, hogy a közszférához halvány lila gözöd sincs.
avatar
rovi
2012-10-31 20:52:48
Keresztúron titkolják a kultúrát
Gratulálok a cikk irójának, fején találta a szöget.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."