Ha üzen a hivatal

Kéretlen SMS üzeneteket küldözget a városháza. Mindenkinek, vagy csak a kivételeseknek?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

SMS-ben spamel a polgármesteri hivatal
SMS-ben spamel a polgármesteri hivatal
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. november 05., 09:39
4 hozzászólás. 

A spam nem más, mint azok a kéretlen reklámok, üznetek, amelyekkel naponta találkozunk a postaládánkban, telefonunkon vagy az elektronikus leveleink között. Most, hogy öt kontinensről tudok legalább húsz címet, ahonnan Viagrát lehet beszerezni a legjobb áron, megéltem, hogy az udvarhelyi polgármesteri hivatal eseményeiről is SMS-ben értesülhetek.

Vagyis nem én, a környezetem. Egyetlen logikus magyarázatom erre: telefonszámom nagy valószínűséggel a „ne vedd fel" címkézést kapta, így a feleségem kapja a kéretlen üzeneteket.

Szám ez, de honnan?

Azon gondolkodtunk, vajon mikor adhatta meg a telefonszámát, és jogosított fel ezáltal bárkit is a polgármesteri hivataltól arra, hogy ilyen SMS-eket küldjön. Beugrott. Örökbe fogadtunk egy fát a városi parkban, akkor kértek egy telefonos elérhetőséget. Megadtuk.

Arra határozottan emlékeztünk, hogy nem volt apró betűs rész, amely felhívta a figyelmet, hogy majd nyomják a reklámot is. Van egy másik eset is, ami nem illik ebbe a képletbe. Ugyancsak a környezetemben esett meg, de ott még az sem lehet tudni, honnan szerezték meg a számot, ugyanis a tulajdonosa nem tud arról, hogy bármikor megadta volna.

„Holnap 9-14 ora kozott kerul meszervezesre a Hagyomanyos helyi termekek vasara a Patkoban. Varjuk rendezvenyunkre. Szekelyudvarhely Polg.Hivatala" – olvasható az egyik üzenetben. Nem mondhatjuk, hogy kontár lenne a propagandaosztály az elmaradt ékezetek miatt, ugyanis már egy korábbi SMS-ben elnézést kértek ezek hiánya miatt, a „technika ördögére" hivatkozva.

A technika ördögét lehet, inkább az SMS karakter korlátozásával lehet magyarázni, ugyanis egy ékezet nélküli üzenetbe 160 karakter fér bele. Ha ékezeteket használunk, a kódolás miatt, a karakterek száma 70-re korlátozódik, így már nem fér el akkora reklámszöveg. Hja, a technika ördöge.

Kérsz egy SMS-t?

Felmerült a kérdés: kik jogosultak a „tájékoztatásra"? Miért nem kap ilyet minden udvarhelyi lakos, aki rendelkezik SMS-fogadására alkalmas eszközzel? Telefonszámunk és egyéb személyes adataink milyen adatbázisokban szerepelnek, ezeket ki és mekkora felelősséggel kezeli és változtatja meg rendeltetésüket?

A kéretlen SMS-ekről már többször írtunk, volt, hogy csalásra használták és a pénzünket akarták megszerezni különböző trükkökkel.

Minimum négyévente akad olyan hullám, amikor a szavazatunkat próbálják meg befolyásolni. Köszönjük, nem kérünk belőle. Mint ahogy abból sem, hogy jóhiszeműen megadott személyes adatainkat más célokra használják fel, mint amire megadtuk.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
manci pacio
2012-11-05 12:55:01
Spamétládák
Épp egy színházi előadáson ücsörögtem, amikor a 0733313013, ismeretlen számról érkezett sms zavart meg a felhőtlen szórakozásban, szerencsére le volt halkítva a mobilom.

A kultúránál nyilván fontosabb, hogy "A Digital 3 televizio 20 orai kezdetu Kozmeghallgatas cimu musoranak mai vendege Bunta Levente Szekelyudvarhely polgarmestere".

Nekem is vendégem volt aznap este, a sógornőm, aki ma este 7 órától ismét nálunk vendégeskedik, mégsem küldöm el a városházának sms-ben a nagy hírt.

Fogalmam nincs, honnan van meg nekik a számom, én lemaradtam a fa örökbefogadási akcióról, és nem szokásom a városházát hívogatni.

A kampányban továbbá a másik párttól kaptam egy szép levelet, amelyben ráadásul a gyermekem apjának! vezetéknevén szólítanak meg, azt is homály fedi, hogy honnan szedték a címem.
avatar
kerysz
2012-11-05 14:35:04
spam
En is sokat filoztam ezen es azt hiszem rajottem. A korhaz ujszulott osztalyan minden info megvan.(apa anya neve, min az anyuka telefon szama, mert azt elkerik mindig, lakhely, stb.) Ez egy komoly adatbazis.
avatar
Lakatos
2012-11-05 14:57:13
A Megoldás
Én éppen a vécén ültem székrepedéssel, osztán jött az sms a hivataltol, szerencsére összeszartam magam a röhögéstől. Köszönöm.
avatar
kalman
2012-11-05 17:42:54
re: Spamétládák
Erösen korlátolt felelősségű gyártás lehetett, ami során az agyad kialakult, barátom ü igaz, én is unom az smseket, de a te hozzászólásod csak ellenkezés semmivel sem több ...

[quote=manci pacio]Épp egy színházi előadáson ücsörögtem, amikor a 0733313013, ismeretlen számról érkezett sms zavart meg a felhőtlen szórakozásban, szerencsére le volt halkítva a mobilom.

A kultúránál nyilván fontosabb, hogy "A Digital 3 televizio 20 orai kezdetu Kozmeghallgatas cimu musoranak mai vendege Bunta Levente Szekelyudvarhely polgarmestere".

Nekem is vendégem volt aznap este, a sógornőm, aki ma este 7 órától ismét nálunk vendégeskedik, mégsem küldöm el a városházának sms-ben a nagy hírt.

Fogalmam nincs, honnan van meg nekik a számom, én lemaradtam a fa örökbefogadási akcióról, és nem szokásom a városházát hívogatni.

.... [/quot]

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."