A köcsög karácsonyfa-állító egy napja

Dönget, csattogtat, káromkodik. Közben pálinkázik. Szenteste van, szentségel, utasít, ordít. A lényeg, hogy a fa álljon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A köcsög karácsonyfaállító
A talp fém, szűk, rozsdás, természetesen nem talál bele a fenyő, ki kell faragni belőle
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 20., 10:32
12 hozzászólás. 

A nagy nap azzal kezdődik, hogy elmegy fenyőt venni. Végignézi az összes kapualjat, végigkérdezi gyakorlatilag az összes darab fenyő árát egyenként, alkudozni is kezd, végül nem veszi meg. Az árusnak már mindene kivan vele, az se baj, hogy ha nem vesz semmit, csak menjen már el onnan, ne mind kérdezősködjön.

Egyébként őt sem kell sajnálni. Nagy bót, nagy biznisz a „karácsonfa", kár, hogy egy évben csak egy karácsony van – ha rajta múlna, még bevezetne egyet-kettőt, csak lehessen árulni. Fázik, issza a pálinkát. Több napig egy helyben topog, mint a vett malac a jégen, persze szenteste úgy otthagyja a megmaradt fenyőket és a mocskát, mint a kutya a szarát.

Emberünk büszkén viszi haza végre megvásárolt, tömött, magas fát – fontos, hogy az autó csomagtartójából kilógjon, hogy mindenki észrevegye, hogy ő mekkora fát vett. Attól szebb a karácsony, ugye, minél nagyobb a fa, s akkor szép az erdő, mikor zöld.

„Né, milyen szép fát vett, szomszéd!

Há ugyambiza hól vette, hallám?" – kérdezi meg a szomszéd kedvesen, mire egy morgás, illetve az „Ahhoz magának semmi köze!" a válasz, lévén, hogy két nappal azelőtt azon vesztek össze, hogy büszke karácsonyfa-vásárlónk rácsapta a liftajtót a lépcsőházban a szomszédra. „Köcsög." – mordul utána a szomszéd, miután emberünk két emelet távolságból szuszog és liheg a cipelt karácsonyfa alatt.

Szóval dél van, mire a fa hazaérkezik. Az asszonyka főz, miközben ő sáros, vizes bakanccsal s a tűleveleit köztudomásúan hullató fával átlépked a nagyszobán, a fa alsó ága szinte lehúz egy nippet a kisasztalról. Az üveghal némán figyel a tévé előtt, a fenyőfa a mosott ruhák közelébe kerül az erkélyre.

Emberünk megpihen. De előbb megiszik két pohár pálinkát, gyors egymásutánban. Az első iszonyatos káromkodást akkor ereszti el, amikor észreveszi, hogy a fa rádőlt a ruhákra, mindegy, az asszony összeszedi a ruhákat, végül is az a dolga. Ahogy sötétedni kezd,

eljön a faállítás szent napszaka.

Előkerül a talp – fém, szűk, rozsdás, természetesen nem talál bele a fenyő, ki kell faragni belőle. A fa már az előszobában, a fogasnak döntve. Előtte egy pálinka. Na jó, kettő, egy az asszonnyal. Emberünk lehajol, elfingja magát, megfogja a fa alsó végét, mire eldől az egész, az előszoba már tele van tűlevéllel, a levegő pedig izzadságszaggal. Gyors egymásutánban hagyják el a száját a válogatott szitokszavak.

„Bicskával nem fog menni..." – szól ki a bejgliillatból a jóravaló feleség. „Te ne szójj belé." – ennyi a szúrós szemmel visszaosztott válasz. Nekiáll bicskával faragni, nem megy, nem viszi, a tenyere már ragacsos a gyantától. Beletörli a szakadt mackónadrágba, lehajolva kivillan belőle a segge árka. Újabb pálinka.

„Ejiszen inkább add ide a nagykést a fijókból,

s én kihozom a kalapácsot, s annyit ne mongy..." Következik a legnevetségesebb jelenet: az odarendelt feleség tartja a fát, emberünk pedig lehajolva, a fa tövéhez illesztett kést teljes erőből püföli kalapáccsal. Röpködnek a forgácsok, az asszony nem tartja jól. Mármint a fát, magát igen.

„Fogmeg rendesen, te, az isten mekfizeti, ne úgy fogd, mintha a tehén valagát fognád!" – szól rá hangosan a feleségre, de ez már kihallatszik a lépcsőházba. Véletlenül felrúgja a földre tett pálinkáspoharat, szeszszag terjeng az eddigiek mellé.

„Én régóta mondogatom, hogy elválok..." – szólal meg csendben a feleség, mire az „Akkor kellett volna elforduljak, amikor megláttalak, te..!" a következő megjegyzés, s a következő lépés az, hogy a feleség ledobja a fát, s bevágja a konyhaajtót.

Emberünk a fát közben kiráncigálja a lépcsőházba. Ott fog neki ismét, néha iszonyatosan nagyot koppan a kalapács a földön, a villany lekapcsolódik, majd magától újra, a fa pedig nem akar belegyömöszölődni a fémtartóba. Kidugja a fejét a szomszéd is, ugyanazt csinálja éppen - érdekes, hogy az tudja normális körülmények között állítani a fáját, nem ordít, nem káromkodik.

Amikor hozzászól, megkérdezi, hogy segíthet-e valamit, akkor a „Fogd bé, szomszéd, a pofádot te is, értedé, me karácson fejibe a bicskát ma minnyá úgy ütöm beléd, hogy az isten se szedi ki a beledből!" Szóval nincs apelláta. „Köcsög! Rohadj meg." – csukja be az ajtót a szomszéd. Nem boldog.

Áll, mint a lakodalomban

Még egy-két finom metszés, és tárámmmm! Áll a karácsonyfa. Ránéz. Ferde... Kinéz az asszony is. „Nem egyenes..." – jegyzi még. Még ott, a lépcsőházban elkezdenek hangosan veszekedni arról, hogy a fa görbe vagy a talp nem áll-e egyenesen, netán a faragással van a gond. Egyezség nincs, „újranekikeseredés" viszont van.

Újabb néhány perces faragás következik, amikor végre egyenesen áll az egész – gyönyörködik benne, bámul, mint bakkutya a holdvilágra. De annyi ideje már nincs, hogy a nyíló liftajtóhoz odaugorjon. Jött a másik szomszéd, belülről nyitotta az ajtót kifele, a fa előtte volt, eldőlt, a fémtalp ismét csattant a földön, az első szomszéd ismét kijött, már egyszerre hárman káromkodtak. A blokkfelelős is feljött.

Kezdhette elölről. Szép estéje volt. Elkívánkozott innen. Bement a lakásba, töltött még egy pohár pálinkát... „Ne igyál annyit, na.." – szól rá a feleség.

„Fogmeg a szájadot, te is, te, me ma minnyá hezzád vágok valamit karácsony fejibe..."



12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2012-12-20 15:41:11
köcsög
Gondolom, magadról írtad a szentestét is lerondító, örökös köcsögözést...
avatar
hunilaszlo
2012-12-20 18:58:03
:))
..es mennyire igaz ez az iras!:))) Nagyo jo ez is mint a tobbi kocsogos tema!:)) Csak igy tovabb!Csak ezert jarok uh.ro-ra:)
avatar
...anyád álruhában...
2012-12-20 19:23:44
Nem értem miért veszi magára, kedves pek. Ez csak egy ironikus, szórakoztató iromány...
Továbbra is várjuk a hasonló írásokat, Zoltán! -The rest of the world...
avatar
pek
2012-12-21 14:30:01
köcsög
Azért veszem, nem magamra, hanem KZ-ra, mert Freud szerint is az emlegeti legtöbbször ugyanazt a szót, akinek az a betegsége. A köcsög azt jelenti, hogy buzi... Ez KZ magánbetegsége, nem értem, miért kell megosztania ezt Udvarhely lakosságával?
avatar
Lakatos
2012-12-21 14:49:44
Idiota
S te pek mi a turoert kell megosszad a velemnyed baszki ?
avatar
pek
2012-12-21 15:35:07
válasz
Azért, mert nem vagyok Lakatos.
avatar
hahaha
2012-12-21 18:07:42
szilveszter
Egy ilyen cikk jöhet a 'köcsög piromániásról vs. petárdázó' így Szilveszter közeledtével :)
avatar
PIVSZU
2012-12-23 17:53:01
A cikk nagyon jó,és (sajnos) továbbra is aktuális. Aki lázong ellene,valószinüleg otthon hasonló kenyeret süt mint a köcsög fa-állító.
avatar
Nadragulya
2013-01-01 20:01:03
Csak így tovább KZ !!
pek :
A jó modor azt jelenti, hogy eltitkoljuk, milyen sokat tartunk magunkról, és milyen keveset a többiekről.
avatar
Misi
2014-12-27 15:53:20
Nem létezik még egy ujság ahol ilyen zagyvaságot kiadnának.
Katona Zoltán újságiró vagy nem, de nagyon gyengén irsz, egészen "köcsögösen".
Éltem már egy pár évet, de még ilyenröl nem hallottam hogy a lépcsöházban állitják fel a fenyöt. Viszont olyant sem olvastam újságban ahol igy lepocskondiázzák az embert. Az irásod szerint igy megy karácsony estén Udvarhelyen?
Vagy a gyerekkori élményeidet irod le? Nagyon ellehetsz keseredve igy karácsonykor kisköcsög.
Mindenesetre nem szorakoztató, és azt sem értem meg a becsületes Udvarhelyiek hogy nem rugnak fel az utcán mikor láttnak.
avatar
otto9876
2014-12-28 08:11:57
köcsögözés...
Lehet,hogy megtörténik ilyesmi egy ekkora városban de nem hiszem,hogy ez lenne jellemző Udvarhelyre.Inkább a "mindenki magából indul ki"lehet igaz.Csikban viszont már hallottam a KÖCSÖG UDVARHELYI
avatar
sunloverdj
2014-12-29 04:22:41
RACIST&HATER...
SHAME FOR YOU:RACISM&XONOFOBIA./Nevetséges ez a magát újságírónak képzelő maradinak a megnyilvánulasa/lehetséges,hogy valami őshüllők&komcsi maradvány maradt a szókincseiben&maradi alpári megnyilatkozásaiban.Az ilyen,mar valóban a legutolsó az Európai Unió&Globalizált világban.Saját magát fényezgeti csikkjeivel,szerintünk,mindenki magából indul ki:mar valóban nevetséges a köcsög szó fényesítése,azt árulja el róla,hogy nincs egy szívből alkotott írása.Csak ilyen elkopott szo villogtatasokkal tud ekeskedni a saját maga megásott súlyésztőben.HI HI HA HA ,B U E K.2015.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."