A lovakat ellopják, ugye?

Tombol a lóhúsbotrány Európa-szerte, marhahúsként adták el a lovat. Nem tud nem eszünkbe jutni, hogy vidékünkről mennyi lovat lopnak el.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Ilyenkor irigyelhetjük a vegetariánusokat.
Ilyenkor irigyelhetjük a vegetariánusokat.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 13., 17:22
1 hozzászólás. 

Napok óta gyűrűzik Nyugat-Európában az ún. lóhúsbotrány, ami nagyvonalakban arról szól, hogy bizonyos Angliában vásárolható húskészítmények nem a termék megnevezése szerinti marha-, hanem lóhúst tartalmaztak.

Az angol (a magyarhoz hasonlóan szintén lovas nemzet) pedig nem eszi meg a lovat, a marhát viszont határozottan szereti, s kiakad, hogyha keverik a kettőt. Arra meg pláne pipa lesz és begőzöl, hogyha egy francia adja el neki a terméket, ami Romániából származik.

Mint tudjuk, ma az élelmiszeripar nagy biznisz, s a válság évei alatt egyre-másra derülnek ki hasonló botrányok, mert egyeseknek semmi sem szent ebben a szakmában sem. A mostani lóhúsbotrány lényege is az lenne, hogy ha a ló húsát marhahúsként adják el, hatalmasat lehet kaszálni vele, mert sokkal olcsóbb a marhánál.

lohus4

Az itteni ember is viszolyog a lóhústól, mint ördög a kereszttől, holott állítólag jó az íze, egészséges, satöbbi. Ám itt még mindig tartja magát az a szokás, hogy amit megülsz, azt nem vágod le, Kelet-Európában főleg a második világháborúban ettek sok lovat az emberek, de egyáltalán nem jókedvükből.

Tény, hogy Magyarországon sem sok lóhúst adnak el, s éppen ezért laikus ember számára nehéz is volna megkülönböztetni a két, alapvetően vörös húst. Ne menjünk el odáig, mint a Zöld hentesek című dán film, de egyáltalán nem vicces a helyzet.

Már csak azért sem, mert az utóbbi években nagyon sok haszonállatot lopnak el Romániában, köztük lovakat is – valóságos iparággá nőtte ki magát a lótolvajok tevékenysége az országban. A képlet egyszerű: az ellopott lovakat a beültetett chip miatt eladni nem lehet, ezért vágóhidaknak, feldolgozóknak adják el.

A gépezet beindulására nagyon sok példa van, hiszen nap mind nap hallani élelmiszerhamisítás eseteket - átcímkézett termékek, a húsok színezése. Csináltak már disznóhúsból marha-vesepecsenyét.

A megyei rendőrség adatai szerint sok állatlopás van Hargita megyében is – a legszámottevőbb a néhány héttel ezelőtti juhlopás, de 2012-ben összesen 21 lovat loptak el a megye területén. Egy korábbi lólopásos ügy kapcsán a károsult maga is említette, hogy gyanúja szerint vágóhídra kerülnek az állatok.

Nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük: a Romániában (adott esetben a környékünkről) ellopott és levágott, elődolgozott lóhús már marhahúsként kerül a Franciaországban előállított, de angol áruházban árusított lasagne-be.

Arról, hogy a székelyföldi áruházakban forgalmazott húskészítmények összetétele elméletileg ott van a címkén, de hogy mindaz a "gyakorlatban" hogy valósul meg, az élelmiszeriparban dolgozó vagy dolgozott személyek tudnának beszélni. S itt már nem arról van szó, hogy marha vagy ló, netán bărăgan-i szamár izomrostjai vannak-e beleőrölve a szalámiba.  

Ilyenkor irigyelhetjük a vegetariánusokat. Ámbár, ki tudja. Paradicsomot nem lehet paprikaként eladni, de azért sem mindegy, hogy a pityóka Csíkból vagy Egyiptomból került-e az asztalra. S ki tudja, hogy az is milyen. Jó étvágyat.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-02-13 20:38:32
"Az itteni ember is viszolyog a lóhústól," - tévedés, errefelé is sokan szeretik ( főleg Csík, Gyergyó )

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."