Autonóm szájhősöké Erdély, Székelyföld

Szombat este hátrahagytunk csapot-papot, apóst, anyóst és egy hete nem látott dedet, hogy életünkben először az autonómiáért tüntessünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Galambok az EMNP tüntetésén, Székelyudvarhelyen
Székely zászlók a szélben. Emberek ácsingóznak a szobrok körül. Végre egy újabb alkalom, amikor két szilveszter között egyszerre elénekelhetjük az összes himnuszt. | Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2013. július 22., 16:31
24 hozzászólás. 

A Magyar Polgárpukkasztó Párt volt elnöke által alapított Emlékezés Parkját újabban kisajátította a látottak, hallottak szerint egyre inkább szélsőjobbra húzódó EMNP. Ők és társszervezetük, vagy miféle, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezte az össznépi megmozdulást, melynek célja, hogy megmutassuk a román hatalomnak, mi mást akarunk, mint amit ránk akarnak erőltetni.

Köznyelven szólva: semmi kedvünk sincs Brassóba vagy Gyulafehérvárra járni ügyet intézni, amikor itt van a szászok királyi városához képest majdnem ugyanannyi kilométerre, de történelmi, kulturális és nemzeti öntudati szempontból sokkal közelebb Marosvásárhely.

Az EMNP és az EMNT autonómiatüntetése Székelyudvarhelyen, 2013. július 20-án

A helyi motorklub járgányainak bőgése sem tudta elnyomni az Ismerős Arcok remekművét, amely a távolról érkező székelyföldiautonómia-támogatóknak is eszébe juttatta, melyek azok a városok, falvak, amelyekért ünneplő ruhában, frissen borotváltan, kackiásan kiállunk ide a térre.

Meg kellett a szívnek dobbanni,  be kellett a fülnekcsattanni.

Hangulatkeltés céljából, mintegy büntetésül azoknak, akik nem voltak képesek egy nyakkendőt kötni, s a térre lefáradni, álljon itt a nóta:

Az eseményen az összes nem RMDSZ-es VIP képviseltette magát.

Pontosan 20:04-kor elkezdődött a rendezvény. Az Emlékezés Parkja körül állt a tömegecske, nem mernénk megsaccolni, hányan, de biztos, hogy a szervezők szerint legalább kétszer annyian, mint amit a rendőrség állít.

Tóth Zsuzsanna, az EMNP helyi szervezetének sajtószóvivője konferálta fel a tüntetésen elhangzó beszédeket. Elmondta, hogy Erdély-szerte 120 településen gyűlnek össze 20 órakor 20 percre az autonómia támogatói, hogy kinyilvánítsák, nem értenek egyet.

Dr. Zakariás Zoltán az EMNP és az EMNT autonómiatüntetésén Székelyudvarhelyen, 2013. július 20-án

A Szózat eléneklése után dr. Zakariás Zoltánt hallhattuk. A Néppárt országos szervezetének egyik alelnöke elmondta, hogy nem értünk egyet semmilyen olyan felosztással, amely nem veszi figyelembe a történelmi régiókat. 

Márpedig a román kormány valami ilyesmire készül, még a sátáni tervei elején van, addig pedig „sokszor el kell mondanunk, minden lehetséges alkalmat megragadva”, amit szeretnénk. „Meg kell mutatnunk, hogy a székelység egy erős, tudatos közösség, amely tudja, mit akar”. Nem mindegy, hogy ügyeink egy részét ezután Brassóban, Nagyszebenben, vagy Gyulafehérváron kell intéznünk, vagy Marosvásárhelyen. A székelyföldi régiót a 45 évvel ezelőtti kényszerű megyésítéskor felszabdalták, de a kulturális-történelmi kapcsolatok megmaradtak. Nem természetes, hogy Erdély Bukaresttől függjön, Székelyföld sokkal többre képes, esélyt kérünk, hogy bebizonyíthassuk ezt.

Az EMNP és az EMNT autonómiatüntetése Székelyudvarhelyen, 2013. július 20-án

„Kiáltsuk Bukarest felé: Székelyföld a székelyföldieké, azoké, akik lakják, akik építik!” – zárta beszédét Zakariás.

Ezután Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke tolmácsolta a civil szervezet országos vezetőségének kiáltványát,

meglehetősen unottan.

„A Kárpát-medence tündérkertje, Erdély nem Bukarest gyarmata” – magasztalt és szidalmazott egy mondatban. Idáig jegyzeteltünk, ekkor megérkezett telefonunkra a kiáltvány többi része. Idézzük:

"Azt akarjuk, hogy megkérdezésünk nélkül soha többé senki ne dönthessen azokról a különböző határokról, amelyek között élünk és élni fogunk. (...) Erdély nemzeti közösségeinek és természetes régióinak a belső önrendelkezését akarjuk! Túlközpontosított homogén nemzetállam helyett modern föderális Romániát akarunk! Benne legyen Erdély igazi európai nagyrégió! Legyenek nagyvárosai sajátos jogállású többnyelvű metropolisok! Legyen hivatalosan is Kolozsvár Erdély fővárosa! Legyen Székelyföld egységes autonóm közigazgatási régió! Legyen a Partium egységes, sajátos jogállású többnyelvű közigazgatási régió!"

Az EMNP és az EMNT autonómiatüntetése Székelyudvarhelyen, 2013. július 20-án

"A bukaresti zavarosban halászó politikusok" megbuktak. 
"Ráment a jelenünk. Gyermekeink, unokáink jövőjét nem adjuk!" - fogalmazta meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az EMNP által szervezett megmozdulás helyszínein felolvasott kiáltvány.
Ezután nyolc galambot röptetnek fel, melyek a nyolc székely széket (Udvarhelyszék, Csíkszék, Marosszék,Gyergyószék, Kászonszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) jelképezik. Mi csak ötről tanultunk az iskolában az utolsó három Háromszék kisszékeinek számított. Holnap már fotelekben fogunk lakni.

Tőlünk függ, hogy román vagy magyar fotelekben.

A Balázs Ferenc vegyeskar segítségével viszonylag dallamhűen elénekeljük a Trianoni himnuszt. Biztosan szégyen, de most hallom először, hogy ilyen is van. Még nagyobb szégyen, hogy nem is nagyon bánom.

Íme, könnyezzetek testvéreim:

Végül, mintha csak egy bohózatba toporogtuk volna be magunkat, Gajevszki Klára elszavalja Petőfi Sándor: A szájhősök című versét. Önirónia magasfokon.

A szerző fizetett bértollnok. A félreértések elkerülése érdekében közölnénk, a Zebramedia Group fizeti. 


címkék: autonómia emnp emnt

24 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guguka
2013-07-22 17:42:51
Parászka Boróka tollbamondott?
avatar
hahaha
2013-07-22 17:54:09
legyünk vagányak :)
Bicskanyitogatos egy cikk lett :D
5 perc szünet minimum kell az olvasás és kommentálás között , hanem dühből ir az ember. Eléggé hajaz egy Parászka Boróka egyénre akit száműztek a Manna.ro- ról. Tudnivaló az uh.ro is a Mannához tartozik, tehát kell egy olyan aki átveszi Boróka helyét, bár egy kicsit finomabban kell fogalmazzon ami még erőltetve de lemegy az ember torkán. Viszont később még visszajöhet...Nem vagyok egy zászlólobogtató mellveregető ember aki kézzel lábbal kapazkodik az Autonómiába, DE ne legyen már akkora probléma ha vannak akik felvállalják ezt helyettünk. Újabban meg divat lett kérdőre vonni bárkit aki autonómiát ejt ki a száján. Divatt lett cinikus cikket irni magunkról, ami nem is baj egy ideig óráig. Nem mindegy a téma amit próbálunk vagányember módjára beállitani. Személy szerint abban rosszat nem látok, ha harcolunk a régiókért. Nem az a +100 km. De ha ezt megejtik, hogy beolvasztanak akkor hellót lehet mondani magunknak és a libis emberek kánaánja bekövetkezik.
avatar
petraslajos
2013-07-22 18:23:20
Na ez röhejesre sikeredett, ugyanakkor elszomorító.
avatar
Magor
2013-07-22 19:35:20
heh:)
A cél szentesíti az eszközt, ahogy szokták mondani, így lehet előrébb nyalnia magát egy "újságíró médiaszemélyiségnek" ha ilyen minősíthetetlen cikket megír a budin ülve...hát esett volna bele...s menjen bátran úszni egyet, nem kell félni a fulladástól, mert tudott dolog, hogy a s**r fennmarad...
de legalább tudtunk egyet röhögni...mindenki saját nézőpontja szerint...javaslom, hogy fordítsa le a cikkíró románra is, hogy ők is tudjanak röhögni, végtére is nekik okozzuk a legnagyobb örömet...
Éljenek a híres médiaszemélyiségek, akik azt hiszik, hogy nekik rózsa illatú a...
avatar
PIVSZU
2013-07-22 20:36:19
Silány cikk, feltűnősködni akaró bértollnokocska, gyenge irónia, felületes kivagyiság. Pont.
avatar
Krisztofor Bonifácevics
2013-07-22 20:37:08
Hát, ha ilyen tudatformáló médiaszemélyiségek osztják az észt Erdélyben, ne csodálkozzunk azon, hogy hol tartunk.
avatar
daniel86
2013-07-22 20:49:00
kevés
Az utolsó bekezdés még elmegy. A többi erősen erőltetett. Többet is ki lehetett volna hozni a témából.
avatar
Gáspár2
2013-07-22 21:55:29
Mindig meglep.
Még mindig meglep, hogy milyen reakciókat válthat ki egyeseknél, ha oly gondolatok röpködnek körülöttük, amelyek ellentétesek értékrendjükkel.
Szerintem bátor írás.
avatar
Avarka
2013-07-22 22:15:48
Te "szerzők" királynéja. Úgy unom a süket dumáidat, hogy fájdalom. Unom amúgy ezt az egész liberális szennylapot. De "téged" kiváltképp. Ha az újságírókat egy nap felakasztanák, te ártatlanul halnál meg.
avatar
Gáspár2
2013-07-22 22:22:52
re:
... hát akkor húzd el innen a csíkot :)
avatar
sacce
2013-07-23 01:11:08
???
Trianon Himnusza??? na ez meg egy valami pihent agyú nóta... aaaa, kb. 15mp-t bírtam belőle meghallgatni... ha ez is himnusz, akkor én is költő. fene tudja, nem szeretem a nemzeti rockot, s ez az ismert dallamra szerkesztett szövegecske, biztosítékkiverő szerzemény, és nem azért mert olyan egetrengetoen zseniális... az irománnyal nekem semmi bajom... mig ilyen semmi szerzeményeket, himnusznak nevezunk, , mint ez a szomorú péntek, ami hajaz arra a bizonyos Szomorú vasárnap című dalra, addig ne blamáljuk a cikket...
avatar
zterex1
2013-07-23 08:36:59
PÁL EDIT ÉVA te ki fia borja vagy? Igen így is lehet cikket írni, de mi értelme? Bukarestbe szeretnél befutni, esetleg az Antena 3-nál? Mert akkor jó úton jársz. Netalán RMDSZ-es pályát szemeltél ki? Nem tudom eldönteni.
Tény, hogy az ilyen emberektől nem lehet sokat várni, esetleg annyit, hogy román óvodába és iskolába adja a gyerekét, majd pedig a veje-menye szintén román lesz, az unokákkal pedig már csak latinul kommunikál. Viszont az már zavar, hogy mindez a szülővárosomban zajlik a közösségem kárára.
avatar
eFBoti
2013-07-23 08:49:15
Ez most komoly ?
Te egy bátor nő lehetsz...
avatar
taylor
2013-07-23 09:08:50
Szerintem
A témaválasztás jó, DE az irónia meg a jópofizás nem a jókislányok műfaja ........ ez miatt inkább egy erőlködés lett, így pedig a műfajt sikerült kifigurázni nem pedig a rendezvényt.
Szerintem inkább visszafele sült el. A humort meg az iróniát nem szabad erőltetni, vagy jön belülről vagy nem.
avatar
szilimola
2013-07-23 09:24:17
WTF
Úgy látszik, vannak még Parászka Borókák........ Nem a bicska nyílt ki a zsebemben, hanem egyenesen a bárd. Micsoda egy förmedvény...
avatar
vogul
2013-07-23 14:15:53
bakaszag
Kedves Pál Edit Éva (ha ugyan ez a neve)!
Önnek még túlságosan a fenekén van a tojáshéj, hogy hiteles legyen politikai véleménynyilvánításban. Amúgy pedig nagyon katonaszaga van a cikkének.
avatar
szattilasz
2013-07-23 16:17:02
kackiásan
Én értem, de miért kellett gúnyt űzni az ott lévő emberekből?

Rossz indulatú, gonoszkodás. :(
A francba.
avatar
nagydd
2013-07-23 16:33:04
Kedves cikkiró..
Legyen kedves vitapartnerré avanzsálni,amolyan borbolyosan.Mert volna pár dolog a cikkében amit kulturált keretek között megvitatnánk önnel itt ,ha lehet.Nem szégyen az.
avatar
Gáspár2
2013-07-23 17:19:19
Óóóó naaa.
Ne mind óbégassatok!

Írja meg valamelyikőtök a választ rá a saját értékrendjét belefűzve és kísz.
avatar
nagydd
2013-07-23 17:32:59
re: Óóóó naaa.
avatar
Gáspár2
Ne mind óbégassatok!


Ez nem óbégatás,felkérés.Az óbégatás a Te hozzászólásaidhoz hasonló,kedves Gáspár2.
avatar
jonas a cetthalban
2013-07-24 15:10:14
kérdés
Ön magyar vagy csak magyar álnevet használ? Kedves Pál Edit Éva?
avatar
kszl
2013-07-26 10:52:24
... és szól a cenzor...
Nem tetszik egyeseknek a demokratikus, (igaz) néha - jogosan - sértő hangnem kinyilvánítása.
No nem baj, attól még a véleményem ugyan az marad, ezt megváltoztatni senki nem tudja.

Ezzel bebizonyosult, hogy nagyon a szélső bal fele halad az uh.ro. Az is lehet, hogy az udemeráj pénzeli? Ki tudja...
avatar
Krisztofor Bonifácevics
2013-07-26 21:34:02
re:
avatar
kszl
... és szól a cenzor...
Nem tetszik egyeseknek a demokratikus, (igaz) néha - jogosan - sértő hangnem kinyilvánítása.
No nem baj, attól még a véleményem ugyan az marad, ezt megváltoztatni senki nem tudja.

Ezzel bebizonyosult, hogy nagyon a szélső bal fele halad az uh.ro. Az is lehet, hogy az udemeráj pénzeli? Ki tudja...
avatar
Krisztofor Bonifácevics
2013-07-26 21:35:35
Hát persze, hogy azok pénzelik.
Aztán eléneklik közösen először a román, aztán az izraeli himnuszt és hazaballagnak...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."