Cigányútra ment pizza

A fiatal pár pizzát szeretett volna egy étteremben enni. Nem jött össze. Szerinted miért? Vitaindító.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Nem büdösek, nem harsányak.
Nem büdösek, nem harsányak.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. május 14., 14:34
25 hozzászólás. 

Verőfény, tavaszi hétfő délután. Udvarhely egyik füstmentes, hangulatos éttermében ücsörög a család. Szeretjük azt a helyet, olyan nagyvilági kicsiben. Vidáman trécselünk, amíg egy látványosan roma pár be nem fordul a vendéglőbe. Na, nem a romaságuk vette el a kedvünk.

Rokolyás fiatal lány, kalapos úriember.

Nem büdösek, nem harsányak, csak látszik rajtuk, hogy cigányok. Saját nyelvükön egyezkednek, majd a férfi megkérdezi az amúgy ritka szívélyes pincérnőt, melyik a legolcsóbb pizza és kóla van-e. A válasz hallatán egyezkednek, az a baj, nincs kóla.

Mielőtt döntenének, a pincérnő udvariasan közli velük, akárhogy is, a pizzát csak csomagolva adhatja, nem ülhetnek le. Nincs hely, minden asztal foglalt. Zárásig. A pár szó nélkül,

üveges tekintettel távozik.

Az étterem szinte üres, rajtunk kívül még egy asztalnál ülnek valakik. Aki utánuk érkezik, és nem roma, mind talál helyet, pedig nem is foglalt asztalt. Kollégámtól tudom, abban az étteremben nem is lehet előjegyeztetni.

Három helyen meséltem el az esetet. Kétszer a pincérnőnek adtak igazat. Te mit gondolsz?



25 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
weedor
2014-05-14 16:06:54
Azt gondolom, hogy jó nagy parasztság volt a pincérnő részéről. (bár valószínű a felettese utasítására tette)
És mi van akkor, ha egy iszonyatosan büdös román vagy magyar ember megy be? Hagyná könnyezni a többi vendéget a szagtól, csak mert nem cigány? :D

Vannak helyek, ahol még nincs 2014. (Biztos nem a Pizza 21-ben volt:)
avatar
meli89
2014-05-14 16:20:11
Ez dobenetes hogy ilyen megtortenhet, annak ellenere ahogy irtak "nem budosek,nem harsanyak" . no comment.
avatar
guguka
2014-05-14 17:10:54
Nem büdös, nem harsány, de belépve a pizzázóba első slukkra odaböki, hogy melyik a legolcsóbb pizza, és "kola vané"...

Namármost, ha ez a beköszönés, akkor ellehet képzelni, hogy mire számíthat a pincér/tulajdonos az illető vendégtől.

Vannak társadalmi szabályok, amiket illik betartani, és ha ennek nem teszünk eleget, akkor nem kell csodálkozni, ha valaki nem enged be a privát szférájába. Ilyen pl., hogy a mocskot nem hajítjuk az útra, ilyen pl. hogy miképpen viselkedünk egy koncerten, egy színházban.

Egészen biztos vagyok benne, hogy az illető család, amennyiben bemegy, leül az asztalhoz, köszön a pincérnek, veszi az étlapot, elolvassa, megállapítja, hogy melyik a legolcsóbb pizza, majd megnézi, hogy csak pepsi termékek vannak, levonja a következtetést, hogy coca nincs, és rendel a legolcsóbb pizzából kettőt, és mellé egy ásványvizet kiszolgálják.

De az a család, amelyik így ront be az étterembe nincs amiért csodálkozzon, ha nem sozlgálják ki. Legyen az arab/roma/fehér ...
avatar
trabant
2014-05-14 20:36:16
pfff
Hat ilyenkor a minimum, hogy en is diszes tarsasagommal egyut felallok es ott hagyom a helyet, sutyo, fonokostol, pincernostol, fustmentessegel egyut a francba.
avatar
cskaatkaa
2014-05-14 20:51:36
nem semmi
hat ez eleg meglepo. azt hiszem az o penzuk is er annyit mint a "feher" embereke..... azert kivancsi lennek melyik pizzazoban volt ez?!
avatar
kalman
2014-05-14 21:42:52
juhéé
Én örvendek hogy vannak, maradnak helyek, ahol nyugodtan megehetek valamit és nem kell nagyhangu nagykalapos, rokolyás embereket, oltonyben járó olajos fejü 5 éves hangos kölyköket kerülgetnem. Részemröl nem csak támogatom a hasonlo eljárást az értékes és sajátos kulturáju elemekkel szemben, hanem ezuttal is megköszönöm hogy nem játsza el az emberbarátot és csodálkozik 10 perc mulva hogy a város tele van feketével és a normális munkásember magát össze kell huzza ha adott központi !!!!! helyein megy át a városnak.
avatar
guguka
2014-05-14 21:53:14
re: pfff
avatar
trabant
Hat ilyenkor a minimum, hogy en is diszes tarsasagommal egyut felallok es ott hagyom a helyet, sutyo, fonokostol, pincernostol, fustmentessegel egyut a francba.


A díszes társaságod remélem nem ír ennyire helytelenül... ha már ennyire igényes meg kifinomult és együttérző vagy, erre is adhatnál egy kicsit. (tipp: együtt, suttyó).
avatar
trabant
2014-05-14 21:55:46
re: re: pfff
avatar
guguka
[quote=trabant]Hat ilyenkor a minimum, hogy en is diszes tarsasagommal egyut felallok es ott hagyom a helyet, sutyo, fonokostol, pincernostol, fustmentessegel egyut a francba.


A díszes társaságod remélem nem ír ennyire helytelenül... ha már ennyire igényes meg kifinomult és együttérző vagy, erre is adhatnál egy kicsit. (tipp: együtt, suttyó).[/quote]

Orullok, hogy csak ennyi kifogasod van a hozzaszolasomal kapcsolatba, te nyelvtanaci te!
avatar
guguka
2014-05-14 22:24:09
re: re: re: pfff
avatar
trabant


Orullok, hogy csak ennyi kifogasod van a hozzaszolasomal kapcsolatba, te nyelvtanaci te!


Új tananyag: örülök, hozzászólásommal, kapcsolatban.
Ha írsz, írj helyesen, ha meg nem tudsz, akkor ne tedd. Egyszerűen bántja az ember szemét a sok mocsok...
avatar
tazsu
2014-05-14 22:30:26
Joga van egy egységnek megválogatni a vendégeit! Ők is emberek, csak az a baj, nem mindig tudnak úgy viselkedni! Ha megengedi, hogy leüljenek, biztos valamiben bele fognak kötni, ha egyébe nem, akkor más vendégbe, vagy esetleg megérkezik az egész pereputty...na és akkor aztán próbáld meg kirakni őket! Volt tapasztalatom ezzel kapcsolatban!
avatar
Nadragulya
2014-05-14 22:44:21
előítélet
Ha valaki mások szerencsétlenségeinek képes örülni, még ha csak titokban is, az azt jelenti,
hogy önmagával van baja, vagyis alacsony az önértékelése.
avatar
mondok
2014-05-14 23:06:29
Ennek vagy egy ugyanilyen helyzetnek lehettem tanúja nemrég a Pizza 21-ben. Meglepődtem nagyon az általában kedves pincérnő határozott válaszán, ám egyértelmű volt, hogy a felettese utasítására reagált így.
Gondolom, attól tartott, hogy elriasztanák az egyébként családias hangulatú kis étterem további vendégeit.
Nem alaptalanul.
avatar
vogul
2014-05-15 10:11:45
cigánysors
Olvasom a hozzászólásokat. Van fehér is, fekete is. A véleményem az, hogy:
1. Egy nyilvános vendéglátó egységben a vendégnek joga van a kiszolgáláshoz (Kereskedelmi Törvénykönyv, Polgári Törvénykönyv).
2. Egy kereskedelmi, vagy vendéglátó egység tulajdonosának, vezetőjének, vagy alkalmazottjának nincs joga kitiltani és nem kiszolgálni a vendéget, főleg fajra, nemzetiségre, vallásra, vagy bármilyen diszkriminatív okra való hivatkozással. Még üzletpolitikai (?!) okokból sem.
3. A cikk szerint a roma pár tiszta ruhában (de saját viseletben) volt, nem hangoskodott, nem volt erőszakos. Tehát semmi sem indokolta a pincérnő viselkedését. Mi lenne, ha egy amerikai városban székely, vagy csángó viseletben nem szolgálnának ki? El sem lehet képzelni. Le kell bontanunk végre a faji előítéleteket, mert ez sehova sem vezet.
avatar
vogul
2014-05-15 10:26:54
cigánysors 2
4. Én éltem a szórványban, és a bőrömön tapasztaltam a diszkrimináció keserves hatását. Azt hiszem, hogy Udvarhely néhány öntelt és elbizakodott lakosának halvány lövése sincs arról, hogy ez milyen érzés.
5. Arról gondolkodtak-e a tisztelt hozzászólók, hogy mit érzett a fiatal cigány pár? És mégis szó nélkül távoztak. Én minimum egy kávét a pincérnő fejére öntöttem volna (na jó, lehet, hogy ezt csak indulatból mondtam).
6. Lehet, hogy a fiatalember csak kedveskedni akart a lánynak (fiatalasszonynak), és ennyire rosszul sült el. Ha ilyen tapasztalatokat gyűjt egy fiatal, akkor mit várunk tőlük?
7. Különbözőek vagyunk, tudom. De ahogyan a többi nemzet lassan hozzászokott az arabokhoz, a különböző kúltúrájú afrikaiakhoz, az indiaiakhoz, a keletiekhez, úgy mi is elkezdhetnénk már a tolerancia jegyében gondolkodni. Arról nem is beszélve, hogy másoktól mi is toleranciát várunk.
avatar
vogul
2014-05-15 10:19:18
cigánysors 3
8. Mindez nem azt jelenti, hogy a nem megfelelő viselkedésű embereket - vigyázat, fajtól, nemzetiségtől, stb függetlenül - nem kell rendreutasítani. Azonban az is téves megközelítés, hogy a szerencsétlen, vagy rosszemlékű precedensekre hivatkozva minden cigányra ugyanazt a kalapot húzzuk.
avatar
fenyile
2014-05-15 10:34:22
re: cigánysors
Vogul, ha a gyermeked telefonját, biciklijét cigány suhancok veszik el tőle, a kis kertedben megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket cigányok gyűjtik be, az udvarodról a fémet vagy bármit ami értékesíthető ők lopnak el és majd öreg kordoban a nyugdíjadért leütnek, akkor is így fogsz vélekedni? akkor is előítéletnek tartod a cigányokkal szemben levő fenntartásokat? Ha a postára bemész és a budvár negyedi cigányok büzétől kifordulsz, mert éppen tolakodnak a szociért, akkor az előítélet vagy csak rontja a konfortérzeted?
Ha annyira toleráns vagy, talán fogadj be egy népes roma családot a házadba, élj velük együtt, segíts nekik beilleszkedni...
avatar
vogul
2014-05-15 10:48:05
@ fenyile
Nem értetted a hozzászólásom lényegét. Én itt nem társadalmi jelenségeket boncolgattam, hanem a diszkrimináció ellen szóltam, teljes meggyőződésből.
Olvasd el a hozzászólásom 8. pontját még egyszer.
És a kérdésedre a válaszom IGEN. Akkor is elítélném a diszkriminációt, ha lennének olyan cigányok, akik tőlem lopnak. Ezt persze elítélném és küzdenék ellene. De nem azért, mert cigány, hanem azért, mert tolvaj. Téged életedben csak cigányok loptak meg? Gondolom, nem. Akkor?
A kérdés sokrétű, lehet belőle nagy elefántot is csinálni. De én maradnék a cikknél: ott és akkor ez a viselkedés egy elítélendő diszkrimináció volt.
Tudod, minden emberi fajnak sajátos szaga van. A négerek szerint mi, fehérek, ronda savanyú, áporodott szagúak vagyunk. Ettől mi még felsőbbrendűnek tartjuk magunkat.
avatar
fenyile
2014-05-15 11:12:06
re: @ fenyile
Amikor a bűnesetek 70%-át ők követik el, nem lehet nem társadalmi jelenségként kezelni a jelenséget. Az a fiatal cigány pár tényleg nem lehetett túl zavaró a leírás alapján, de sajnos a többségük az. Bár nincs pontosítva, hogy melyik pizzériáról van szó, sokan sejtjük, hogy melyik lehetett az, és tudjuk, hogy a tulajdonosnak voltak már gondjai a cigányokkal, volt, hogy tettlegességig is fajult a dolog, így hát nem csoda, ha kitiltotta őket a helyiségből.
avatar
hangfalat
2014-05-15 11:37:07
Ha a pincérnő hazudott a párnak és az utánuk érkezők valóban foglalás nélkül kaptak helyet, akkor az eset elfogadhatatlan. Mindenhol az lenne de Udvarhelyen különösen undorító. Pont abban a városban vonnak meg alapvető jogokat emberektől és alázzák meg őket, amelyikben oly sokszor és olyan nagy hévvel követelnek több jogot a kisebbségnek?
Elkap a gyomorideg, ha elképzelem, hogy mit érezhetett az a pár. Azon túl, hogy szembesülnek a nyílvánvaló álszentséggel, tehetetlen megaláztatásban meg kell hátrálniuk.
avatar
vogul
2014-05-15 12:18:25
re: re: @ fenyile
A bűnözési ráta társadalmi probléma, nem faji kérdés. A rezervátumba kényszerített indiánoknál, a gettók négereinél, a kaliforniai meszticeknél, mivel ezek a kategóriák a társadalom peremére sodródtak, nagy volt a bűnözési ráta. De ez nem jelenti azt, hogy ma már nem lehet néger az amerikai elnök. Ez egy hosszú út. El tudod képzelni azt, hogy Udvarhely polgármestere cigány legyen? Ha másképpen egy tanult, művelt ember lenne is?
Na úgy-e, hogy nem. Erről beszélek.
Az amerikaiak azzal kezdték, hogy kemény törvényekkel szorították vissza a rasszizmust. Még a megnevezésben sem lehetett nigger, vagy fekete, hanem afroamerikai. Mindenki rájön egyszer, hogy az örökös ellentét sehova sem vezet. Ma már egész jó a helyzet náluk. De ehhez társadalmi és politikai akarat kellett.
avatar
Nadragulya
2014-05-15 18:51:46
antiszemitizmus
weedor
Pontosan ez ellen harcolt annak idején Martin Luther King az 1960-as években.
Szomorú, hogy ez megtörténhet a XXI században, ennyire le vagyunk maradva.
avatar
Soós Róbert
2014-05-16 18:37:46
Nem tartom magam különösebben nagy fajgyűlölőnek, de eszembe jutott egy történet. Egy évvel ezelőtt boldogan rollereztem a kedvenc kajás helyem fele - ugyanarról a helyről van szó - táskámban a frissen beszerzett hetilapommal, s szinte előre ittam a kis espressom bőrére, ám amikor benyitottam észrevettem, hogy a hely tele van rokolyákkal és Gábor kalapokkal. Ültek a legnagyobb asztalnál. Pizzáztak és beszélgettek. Volt még pár asztal szabadon. De nem ültem be. Ez lenne a nincs semmi bajom a cigányokkal, de…tipikus esete, amitől csak pár logikai ugrásra van Hitler gázkamrája? Miközben elegánsan hajítjuk a követ minden vélt és valós fajgyűlölőre…
avatar
hangfalat
2014-05-16 20:35:54
re:
Mindenkinek vannak előítéletei, nem lehet mindent és mindenkit szeretni. A tolerancia itt a kulcsszó. Nem fogom elutasítani a cigiző ember kézfogását, csak azért, mert meggyőződésem, hogy egy gyenge jellemű ember. Ugyanakkor elvárom, hogy senki ne üsse le a szemüveget a fejemről, azért mert azt hiszi, hogy a könyvek mellett nem jut időm judo edzésre.
Ki nem szarja le, hogy nekem vagy neked mi a véleményed pl a Gábor kalapokról? Egy a 7 milliárdból. Egészen addig, amíg a véleményed mentén konkrétan bele nem avatkozol a másik ember életébe. Úgy, ahogy tette ezt a pincérnő, vagy éppenséggel a felettese. Nem érdekel ha a pincérnő péntekenként kopaszgyűlölő összejövetelekre jár, de ha a hajhiányom miatt nem ehetek pizzát az éttermében, az már kicsapja a biztosítékot.
avatar
stefensoon
2014-05-30 12:31:28
re: juhéé
avatar
kalman
Én örvendek hogy vannak, maradnak helyek, ahol nyugodtan megehetek valamit és nem kell nagyhangu nagykalapos, rokolyás embereket, oltonyben járó olajos fejü 5 éves hangos kölyköket kerülgetnem. Részemröl nem csak támogatom a hasonlo eljárást az értékes és sajátos kulturáju elemekkel szemben, hanem ezuttal is megköszönöm hogy nem játsza el az emberbarátot és csodálkozik 10 perc mulva hogy a város tele van feketével és a normális munkásember magát össze kell huzza ha adott központi !!!!! helyein megy át a városnak.


Namármost: ugyanezt elmondhatnák a románok is veled kapcsolatban. Hogy örvendenének, ha lenne egy országuk, ahol nyugodtan élhetnek, és nem kell más nyelvet kerülgető embereket kerülgetniük. Ha ennek alapján ilyen eljárásokat támogatsz, akkor mehetünk magunktól Auschwitz-ba.
avatar
laco51
2014-06-04 19:35:59
Bő 20 éve velem is megtörtént a Felvidéken egy kis
Nem azért mert cigány vagyok hanem azért mert magyar.
Parkoló, mellette egy nagyobb méretű faház. Látszott rajta, hogy vagy büfé vagy étterem.
Az ajtó előtt a nejemmel a fiammal és az anyósommal meg kellett álnunk, mert az ajtónyílást csípőre tett kézzel el állta egy szekrény méretű tót. Majd tört magyarsággal megszólalt:
- Mi tetszik?
- Ebédelni szeretnénk
- Nincs ebéd
- Ne mondja már, a háta mögött egy asztalnál 10-12 ember ebédel - látom
- Magának nincs ebéd...
Összenéztünk, majd csendesen elmentünk. Azért én még vissza néztem az illető úgy röhögött, hogy a nyála is fröcskölt.

Aki nem hiszi, merengjen el azon hogy kb. egy hete Szlovákiában két nőnek abból volt problémája, hogy magyarul beszélgettek egymással egy szórakozó helyen. Mivel két férfi a védelmükre kelt olyan balhé lett, hogy ki kellett hívni a rendörséget - elég sokat cikkeztek rólla

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."