Teljesen megváltozik a KRESZ

Amint átlépi Székelyudvarhely határát. Így közlekedjen városunkban, ha kedves az élete.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Turisztikai látványosságaink egyike | fotó: szégyenfal
Turisztikai látványosságaink egyike | fotó: szégyenfal
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. június 13., 14:15
11 hozzászólás. 

Az első szabály, hogy semmin se lepődjön meg, ami a székelyudvarhelyi közutakon, közterületen történik. Az alábbi +12 csak bónusz, és bár más romániai helységekben is előfordulhatnak, ebben az egyvelegben udvarhelyikumnak számítanak. Ne próbálja ki otthon!

1. Az útkereszteződés

Az útkereszteződés legkevésbé sem arra való, hogy az egyik utcából a másikba való áttérést biztosítsa. Az útkereszteződés Székelyudvarhelyen az a közösségi tér, ahol bátran megállhatunk rég nem látott ismerőseinkkel egyet trécselni, és így elfoglalva legalább két közlekedési sávot.

gyalogos

Az útkereszteződésben érvényesül a két pont közötti legrövidebb út az egyenes szabálya. Ez azt jelenti, hogy gyalogosan ügyet se vessünk az átjárókra, ne kerülgessük a forró kását, nyugodtan vágjunk keresztül átlósan, a közepén. Esetleg csatlakozzunk a beszélgetéshez, melyet a komáék az autóikból, leengedett ablakkal folytatnak.

Városunk bármely közterülete – beleértve az utcasarkokat, kapubejárókat, éles kanyarokat és gyalogátkelőket, busz- és taximegállókat – alternatív parkolóhelynek, helyi kifejezéssel parkírozónak számít. Tízezer eurón felüli autóval az útkereszteződés kellős közepén, kifejezetten erre a célra kijelölt csíkokat használja, azon alul az utcasarkot vagy átjárót. A biztonság kedvéért kapcsolja be a vészjelzőt is.

kozpont

Az utcasarkon, gyalogátjárón történő parkolás elsősorban a gyalogosok biztonságát szolgálja, hiszen alaposan körül kell nézniük, hogy át tudjanak kelni az utcán. Már ha ezt a nehézkes módot választják. Ha ön alacsonyabb rendű társadalmi réteghez tartozik, magyarán gyalogos, használja inkább az útkereszteződés közepét, vagy találomra slisszoljon át a dugóban ácsingózó autók között.

2. A dugó

Kisvárosi járművezetők kompenzációs és feszültséglevezető módszere. Arra való, hogy a túl rövid távolságokat megfelelően hosszú időtartam alatt tudják megtenni, és mindenért a közlekedést okolni.

3. A parkolás

Mint említettük, Udvarhely a szabad parkolás, – bocsánat, parkírozás! – városa. A fentieken kívül a járdaszegélyeket is foglaljuk el bátran, a babakocsisok és kerekes székesek amúgy is szabadságon vannak, van idejük kivárni, amíg elhajtunk. Továbbá a mozgássérültek közlekedése városunkban nem alapjognak, hanem extrém sportnak számít, ezért ne hagyjuk üresen penészedni a számukra fenntartott helyeket.

babakocsi-0613-ok

Ha nem akarja, hogy turistának nézzék, ne vegyen parkolójegyet, egyből keresse meg az ellenőrt, és bölcsen ajánlja fel a büntetés kifizetését.

A zsúfolt parkoló a legjobb hely arra, hogy bemutassuk vezetési tudományunkat, és hogy mennyi idő alatt gyorsulunk 100-ra.

4. A bicikliút

Egy járdára festett keskeny sáv, más szóval akadálypálya, amelyet épp a legforgalmasabb útszakaszokra pingáltak fel. Szintén alternatív parkolóhely, melyre a kereket ne, csak a kocsi orrát engedjük rá.

bicikliut2

A bicikliút ugyanakkor lassítósáv a gyalogosoknak, akik egymással beszélgetnek, majd hangosan figyelmeztetik egymást, ha jön egy biciklis, hogy „Vigyázz, mert elütnek a járdán!"

Az a hely, ahol a cukrászda előtt a tilosban parkolhatunk, amennyiben túl nagy a tortánk, hogy a legközelebbi parkírozóig elcipeljük, vagy a református templom előtti csíkos rész már foglalt.

Ha gyakran parkolnánk a bicikliúton, szuper csináld magad ötlet, hogy tegyünk ki a bicikliútra kis virágos, vagy italos ládákat, amelyek foglalják nekünk a helyet.

5. A körforgalom

A körforgalom az udvarhelyi autósok temploma. Csak lábujjhegyen lépjünk a gázra, és a többiekhez hasonlóan imádkozzunk, hogy eltaláljuk, kinek van elsőbbsége.

A körforgalomba nehezen lehet bejutni, de ha már beértünk, tíz körig nyugodtan lehet benne forogni, mert így minden oldalról látszik, milyen szépen feltuningoltuk az autót.

Ha rossz lelkiállapotban vagyunk, járjuk meg magunkat többször is benne, és élvezzük ki, hogy mindenkivel szemben nekünk van elsőbbségünk.

6. A gyalogátjáró

Alternatív parkolóhely és (ön)gyilkossági eszköz. Az általános szabállyal ellentétben Székelyudvarhelyen az átjáró előtt gyorsítunk, majd az áthaladás után lassítunk, hogy megtekintsük, nem ütöttünk-e el valakit.

Gyalogátjáró

Épp ezért mielőtt otthonról gyalogosan elindulnánk, gyakoroljunk ír táncokat, hogy minél gyorsabban tudjuk letenni a lábunk, majd visszakapni onnan.

Amennyiben sikerült az úttestre lépnünk, ne nézzünk se balra, se jobbra, gyönyörködjünk Mári néni első emeleti muskátlijaiban nyugodtan. Ha elütnek, úgyis az sofőrt zárják be.

7. A rendőrautó

Kapjunk a szívünkhöz, és tegyünk úgy, mintha szívinfarktussal a kórházba sietnénk. A segesváriba, a brassóiba, a vásárhelyibe vagy a csíkiba.

8. Alkoholteszt

Étel előtt pálinka, étel után bor. Akkor is, ha az autóban eszünk. Tagadjuk meg a szondába fújást, hányjunk inkább bele. Ha szédülünk, keressük meg a legközelebbi körforgalmat, és forogjunk benne az ellenkező irányba egész addig, amíg jobban leszünk.

A büntetés mértéke rendszámfüggő: ha ismerik a rendőrök, integetnek, ha nem, akkor kötekednek.

9. A riasztó

Bekapcsolása a következő esetekben kötelező:

- ha új autót vettünk, és szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy a mienk

- ha forgalmas, zsúfolt helyen tartjuk a járművet, ahol minden 5 percben hozzáérhet véletlenül valaki

- ha szeretnénk, hogy az összes környékbeli gyermek, anyuka és éjszakai műszakos egyszerre sírjon fel délután kettőkor.

Ha megszólalt, várjunk egy félórát, s azután káromkodva húzzunk papucsot, hogy lemenjünk megnézni, ki nyúlt hozzá a járgányhoz.

10. A montenbájk

Kétkerekű, de többfunkciós közlekedési eszköz. Arra használjuk, hogy minden létező közlekedési szabályt áthágva jól felidegesítsük az autósokat. Például a dugóban araszolókat előzgessük úgy, hogy ha nincs helyünk, cikázva felugratunk a járdára.

Közlekedjünk az út közepén, mert nekünk is ugyanannyi jogunk, van, mint az autósoknak. Ahol csak lehet, menjünk a bicikliút helyett a főúton, mert a bicikliút úgyis foglalt.

Közlekedjünk a forgalommal szemben, ragadjunk rá egy autóra, szorosan kövessük mindenhová. Ahol neki elsőbbsége van, ott nekünk is.

11. A dudálás

Hagyományos székely menyasszony-búcsúztató.

12. A jelzőlámpa

Háromszínű nappali diszkófény. Mosolyogjunk, ha sárga.



11 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
manci pacio
2014-06-13 21:20:04
Nem hiszem el!
Ez valami vicc? Mi ez a hulyeseg? menyetek inkább kapalni.
avatar
TIKE
2014-06-13 21:43:02
A piros GOLF-al mi a gond?
avatar
editeva
2014-06-13 21:48:58
csak az, hogy úgy elfoglalja a járdát, hogy a hölgy a babakocsival a ház előtti zöld gyepen kell, hogy eljöjjön. S úgy néz ki, rendszeresen, mert eléggé le van taposva a fű. De a szégyenfalon talál esetleg jobb példákat is. Ahol semmi hely nem marad a gyalogosoknak.
avatar
TIKE
2014-06-13 21:59:55
Szerintem a jarda allapotat neztek.

avatar
ÁgnesÁgneske
2014-06-14 14:43:11
amilyen az ország olyan a vezetési stílus
Természetesen az említett autótulajdonosok a leginkább hibásak, de a rendőrök is, mert megy a csúszópénz, amit lehet BMW-vel nem lehet Dacia-val...Ezért pedig az ország és az egész rendszer a hibás...Sokszor engem is zavarnak ezek a dolgok...

Azonban ez a cikk azért íródott, hogy egyet jót nevessük, hát tessék! Ne legyünk már annyira savanyúak...
avatar
talaldkivagyok
2014-06-14 23:22:35
Udvarhely akkora város, hogy az egyik végétől a másikig fél óra alatt el lehet szaladni. Mégis mindenki kocsival jár munkába, bevásárolni, színházba, moziba stb., a gyereket is autóval viszik suliba akkor is ha már nem elemista. Ezért van olyan zsúfoltság az utakon, nem lehet parkolóhelyet kapni illetve nem lehet a járdán közlekedni az ott parkoló autóktól stb.
avatar
...anyád álruhában...
2014-06-15 19:02:24
Az első két hozzászóló egészen pontosan megfogalmazta az udvarhelyiek szokásos hozzáállását a dolgokhoz. Very fucking mature.
avatar
kemil27
2014-06-17 11:55:02
re:
Akkor miért is kell gyalogos járda, ha mindenki kocsival jár, lehetne az egyik oldali járda bicikli sáv a másik, elég lenne a gyalogosoknak mint más normális országba, mert itt a központon kívül alig van használva a gyalogos járda. A parkolási szokások kriminálisak de ez csak egy kis odafigyelés és jó indulat oldhatja meg.

avatar
laco51
2014-06-30 10:16:59
A KRESZ egy "örökzöld" téma
Ez egy "örökzöld" téma. Elég régóta vezetek, az ötödik autómat "nyűvöm el"
Szóval
Nagyon sokan megfeledkeznek arról, hogy a KRESZ egy kollektív dolog. NEM a személygépkocsival közlekedők "belügye" - vonatkozik (megfelelő részekkel) MINDENKIRE aki a közlekedésben részt vesz. Erről sok esetben megfeledkeznek, vagy egyszerűen legyintenek.
Ha egy gyalogos, vagy kerékpáros átmegy a piroson - az "polgári engedetlenség", Ha egy autó az egyszerűen felháborító. (pedig a "homlokán" van a beazonosíthatósága - ezért is büntetik, míg az előbbieket NEM, Miért??) A tömegközlekedési járművek szabálytalansága esetén meg egyszerűen elfordúlnak. A parkoló járműveket meg egyszerűen, kényelmesen, ásítozva meglehet büntetni.
Ahogy a KRESZ kollektív dolog a közlekedési morál is az - ennyi
(mellesleg a piros Golf iskola példája a kultúrált parkolásnak. Ezt már csak úgy lehetne fokozni, hogy behajtja a tükreit)
avatar
laco51
2014-06-30 11:01:33
Még valami az "örökzöld" témához
Elgondolkodtató az is, hogy:
- sok esetben nem történik (szerencsére) semmi , de egyszerűen nem büntetik a veszéllyes közúti magatartást
- mint ahogy az is elgondolkodtató, hogy egyes esetekben elegendő lenne egy figyelmeztetés
avatar
PIVSZU
2017-06-14 09:42:36
Szerintem a cikk szarkazmusa nagyon jól kifejezi az udvarhelyi közlekedési rögvalóságot.
Kicsit magunkba kellene szerényedve szállni.

Kerékpárral közlekedni Udvarhelyen,(szabályosan,törvényesen), eléggé veszélyes müfaj,de továbbra is reménykedünk...

Jó lenne csökkenteni az autós közlekedést,de ennek több előfeltétele van.
Normális bringasávok (ne szük járdán,pl.tamási Áron), parkolók ( a hosszútávú május 40 kategória), mentalitásváltás (majd az unokáink,ha még keresztény vallásúak lesznek) stb.

Egy (főleg) bringás,de néha autós és gyalogos (is).

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."