Csaba királyfit minden falunak

Állítólag van valahol egy raktár, ahol Csaba királyfik sorakoznak, és ha ilyet szeretnénk, besétálunk, kosárba tesszük, fizetünk, felállítjuk, és hívunk egy kövért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Csaba királyfi szobra Tibódban
Csaba királyfi Tibódban - vannak még ikertestvérei | Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. július 11., 17:04
13 hozzászólás. 

Legutóbb Tibód kapott egy millió forintokban kifejezhető ajándékot, melynek értéke bronzban mérhető. A mitikus személy, Csaba királyfi bronzba öntött mása, aki lehetne akár egy hun-magyar-székely Mása, ugyanis cseppet sem egyedi, és ezért, de nemcsak, művészeti értéke elhanyagolható.

Sorozatmű, amely arra jó, hogy ünnepségekkor koszorút lehessen akasztani a nyakába, és a magyar turisták a „De szép itt, nálatok Erdélyben!" meg a „Ti hol tanultatok meg ilyen jól magyarul?" között könnyes szemmel nemzeti színű szalagot akasszanak a tokájára. Hogy ezzel elintézzék a nemzeti összetartozást, melyen csak sírni lehet a jó oroszhegyi pálinka mellett.

Még nem vizsgáltam meg, nem-e írja a hátán, Made in China. Abszolút találna az ázsiai eredetmítoszba, és a pentatóniát is magyarázná.

... egy a ráadás

Bár konkrét bizonyítékok nem léteznek róla, a székely himnuszban szépen alliteráló Csaba királyfik, akár a lépfene, úgy terjednek a Kárpát-medencében. Fel-felbukkan egy-egy elszigetelt eset, Blaskó János eredetileg az Emlékezés parkjában felállított művét igény szerint minden helységnek elkészíti.

Valószínűleg nem potom pénzért. Ugyanez a semmibe révedő tekintet – nevezzük dacosnak, hisz székelyek vagyunk – néz szembe veled Nyárádszeredában, és ha az Anyaországban támadna honvágyad, utazz le Zalaegerszegre, a Landorhegyi Általános Iskola és a Technoroll közé. Ugyanazt látod a betűtípustól a talapzatig. Talán az idézet változik.

Szépnek szép, de a katarzis elmarad

Nem értek különösebben a szobrokhoz, művészetekhez, habár viszonylag rendesen eljártam a művészettörténet órákra. A reprodukcióról mint művészeti irányzatról valószínűleg lemaradtam.

Annyit tudok, hogy művészeti értéknek az nevezhető, ami egyedi, és úgy tükrözi a valóságot, – mely nem feltétlenül a tárgyi valóságban nyilvánul meg –, hogy meg nem ismételhető üzenete, hatása van a közönség számára. Érzést, gondolatot vált ki, katarzist okoz.

Ahogy Lévai Anikó, anyaországi first lady a Tereskova kézjegyét viselő Orbán-festmények kapcsán megjegyezte: „kérdéseket tesz fel a szemnek".

Aminek élvezeti vagy manipulációs értéke van csupán, az nem műalkotás. Tibód megérdemelt volna egy katarzist, amelyért érdemes kilátogatni akár többször is a faluba, amit nem találsz meg a Küküllő szálloda, a Landorhegyi Általános Iskola és a nyárádszeredai református templom előtt. Kapott helyette egy rakás mellét verő, szép szavakat, nemzetegyesítést hangoztató politikust, és egy általuk finanszírozott politikai giccset.

Tibódot csak most fedeztem fel magamnak a hétvégén, egyik nap nem volt, a másik nap, amikor a páromnak akartam megmutatni az élményt, már ott fényeskedett Csaba királyfi a templomudvaron. Ennyire vitte. Szegény.



13 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2014-07-11 19:45:23
Legalabb egy elvontabb megjelenitese lenne, nem Kis Joska ejjeliör portreja.
Olyan, mintha az Istent akarna valaki bronzba önteni.
Ki a fene tudja, hogy nez ki?
avatar
Magor
2014-07-11 20:05:22
:)
Egy újabb cikk, ami nem szól másról, mint a szerző elfogult nézeteiről, amiket időként a nagyközönség elé tár. Szomorú, hogy ennyire frusztráltan próbál valaki mindenben csak a negatívumot meg a hibát látni. De Ő egy újságíró, értelmiségi, megmondja a tutit, pont úgy, mint az általa említett magyarországi, "jön a helyi újságíró, nincs jobb dolga hétvégén, kimegy egy faluba, mosolyog, álszent módon még el is beszél a helyiekkel, majd hazamegy s a garzonlakás szép falain belül elkezdi, azt amit Ő tud, gúnyolódni"... De hát ha arról ír, hogy esetleg pozitív hatása is van a szobornak, azzal nem lehet röhögni nagyokat a kocsmai félhomályban. Nektek ez a katarzis, hogy a pórnépen röhögtök, s várjátok az újabb alkalmat, hogy kifigurázhassatok valamit, ami esetleg a helyieknek érték is lehet...de hát ki ahogy szereti... btw...Ha csak olyan egyszerű lenne, hogy minden olyan szobrot, ami egy sose látott személyt ábrázol eltüntessük,hát akkor elég sivárak lennének a templomaink stb.......
avatar
jaxi
2014-07-13 23:15:29
Ez igy igaz sajnos
avatar
jutacs
2014-07-12 08:38:29
Nem kell aggodni!
A Müvesz Ur alkotasait elnezegetve, van neki meg a sufniban egy halom Csabaja, egyik snajdigabb, mint a masik, jut minden falunak belöle.
Meg kell elni valamiböl, legegyszerübb a divatbol.
avatar
sengi
2014-07-12 23:15:43
Egy szintre eljutni, vagy maradandót alkotni, nem kis dolog. Aki tesz valamit, támadni csak azt lehet, a többi azért van, hogy támadjon, vagy értékeljen. Lehetséges, hogy többen emlékeznek az alkotóra mint a támadóra. Érdemes elgondolkodni melyik oldal a boldogabb.Lássuk meg a szépet a jót valamiben és máris mosolyra derül az arc.
Vannak még nagylelkű emberek...................Hála Istennek.
avatar
jutacs
2014-07-13 15:25:29
Müveszileg hatalmas erteke van az alkotasnak. Legalabb olyan jol sikerült, mint egy eredeti taplosapka
avatar
jaxi
2014-07-13 23:13:32
Hallod te egy hatalmas nagy gyökér lehetsz, te cikkíró :)
avatar
kiralybiro
2014-07-14 15:06:52
kielégítetlen
Ha egy kielégítetlen mísz p... cikket ír, bármiről is ír, abban az irigységtől kezdve a politikai hazudozásokig minden összevegyül.
Sajnos pál edit is ilyen!
avatar
kiralybiro
2014-07-14 15:20:27
művészet kell?
Minden tisztességes székely ember megfelelő alkalomkor kiteszi házára Székely Mózes zászlajának mai változatát jelezve ezzel az autonomiára való igényét.
Egy kielégítési hiányban szenvedő mísz p.... bizonyára kifogásolná, hogy mennyire nincs művészi értéke a zászlónak, szinte minden házon ugyanaz van, sőt a kövér még az anyaországi parlamentre is kitűzi, és nem kéri a gyilkostói engedélyét.
jutacs fintorgásai bizonyára arra utalnak, hogy blaskó nyersanyag áron adja azoknak, akik kérik. Persze, ha Jutacs rendelne egy új megformálású és elképzelésű csaba, vagy akármilyen, Székelyföldre passzoló szobrot, az is elkészülne, csak kérdés, hogy Jutacs kifizetné-e, vagy csak bőcsködik, mert az ingyen van, s ezért ő kétszer is megteszi....
avatar
Csedo
2014-07-14 15:48:22
re: művészet kell?
Már bocsánat de eddig s ne tovább! Ne te mond meg, hogy ki egy tisztességes székely, kurvára ne !
avatar
jutacs
2014-07-14 19:09:14
Kiralybiro, en azt sem banom, ha a keritesedre körbe 66 Csaba-kiralyfit raksz, föl, azt sem, ha akkora kokardaval jarsz ejjel.-nappal, hogy ugralnod kell, hogy mögüle kilass, azt sem banom, ha reggeltöl estig himnuszt enekelsz.
Ha mindezek utan is ugy erzed, hogy nem vagy eleg hazafi, tetovaltasd a homlokodra, akkor talan elhiszik
avatar
kiralybiro
2014-07-14 19:35:19
csedo & jutacs
Nem én mondom meg, hogy ki egy tisztességes székely ember. De feltételezem, hogy milyen. Aki feltételezésemmel nem ért egyet annak más képzetei vannak Székelyföldről, hazáról.
Ha a művészeti magyarázgatás felvezetőjét veszi valaki tartalomnak, és felháborodik, tegye. Feltehetően így van ez nála az autonomia melletti kiállással is, és megérdemli, azt a sorsot amiben él. A második bekezdésem már tartalom, melyre nem reflektál, ugyanis ahhoz egy kis humorérzék is kellene, mely a hőbörgőknek nem sajátja. Hitványság.
A harmadik bekezdés lényege jutacs állandó negatív kritizálása minden kommentjénél, melyet csináld jobban, és nyúlj a zsebedbe, és te fizesd ki már átesik szürkekéregállományának hatalmas szitáján, és annyi fárdtságot sem vesz magának, hogy a gépet átállítsa magyar betüsorra. Hitványság.
avatar
Soós Róbert
2014-07-14 19:56:13
Imádom a moralizáló, feltételező, és más hálószobájából messzemenő következtetéseket levonó pajtásaimat. Mindig feldobják a napomat. Főleg, ha a hőbörgésüket a hitványság szóval is megtetézik. Nem másért, csak mert megérdemeljük :)

Jaj, és az csak a minimum, hogy szeretnek kiállni kiüresített fogalmak - például autonómia - mellett. Szinte megérdemelnék, hogy szoborba öntsük őket.

De hát nem minden nap karácsony. Sajnos :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."