Ezúttal nem mi kullogtunk haza!

Nem a szurkolói balhé, a több napos hisztéria, a szemfényvesztés érdekelt, hanem az, hogy nem lett tele a gatya. És megfogtuk őket!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

dzsudzsakbalazsnol
Elsült Ddzsudzsák lába. Fotó: nol.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 13., 14:22
4 hozzászólás. 

Végre! – 42 év után gólt rúgtunk, sőt 33 év után ismét döntetlent csináltunk Bukarestben. Mondom ezt én, aki 1981-ben ugyan meg voltam születve, de meccset még nem néztem, így Fazekas budapesti gólját csak később láttam.

Huszonévesként azonban átéltem a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején a három sima román győzelmet, illetve volt alkalmam élőben megnézni tizenhat évvel ezelőtt a Népstadionban azt az 1-1-et, amin Hrutka Jani akkora gólt rúgott Steleának, mint most szombaton Dzsudzsák Tătărușanunak. Nézzék csak:

Aztán a tavalyi két meccs, az a nagyon peches 2-2, majd a szeptemberi alázás Bukarestben. Egyiket sem volt jó érzés átélni, de ezeken is túl kellett lépni.

A szombatot megelőzően az ismerőseim egy része már előre fanyalgott, hogy a románok megint megvernek, megint megaláznak, megint hármat kapunk satöbbi.

Valahol ez is a baj velünk.

Mindig úgy megyünk neki, hogy így is, úgy is elveszítjük, hogy így megvernek és úgy megvernek, holott a közhelyből tudjuk, hogy a labdarúgásban tényleg nincs előre lejátszott meccs.

Egy román-magyar összecsapásnak pedig mindig megvan a saját pikantériája, akárcsak egy horvát-szerb vagy angol-skót összecsapásnak – nem pont olyan, de hasonló érzéseket, adott esetben indulatokat gerjeszt, az ember valahogy jobban fel van tüzelődve, mintha az osztrák „sógorokkal" vagy a „barát" lengyelekkel játszunk.

A szombati meccsnek éppen ez az üzenete, hogy soha nem szabad feladni, mert meg lehet csinálni. Nekünk is lehet szerencsénk, nekünk is bejöhet egy váratlan húzásunk, egy meccset pedig nem lehet elveszíteni tíz perc és még egy félidő után sem. Bármennyire is sokat csalódtunk a magyarokban évtizedek alatt, túl az irapuatói 0-6-on, a budapesti 1-7-en, az amszterdami 1-8-on, illetve a bukaresti 0-2-őn és a 0-3-on túl is van élet, van lehetőség. Most nem mi kellett hazakullogjunk szomorúan a stadionból vagy a kocsmából.

Lelki szemeim előtt felsejlik, ahogy Bukarestben mennek ketten haza, apa és fia, apa ráordít, „Taci mai, din gură!" Ott laknak valahol a Stefáncselmárén, minden Dinamó meccset megnéznek a balkonról, mert az „ájnostri", azok nagyon jók. Mert náluk is az van, hogy hamis a kép saját magukról, s néha kell egy jó nagy kijózanító pofon, mint legutóbb a görögök elleni pótselejtező-kettős, vagy Dzsudzsák szabadrúgásgólja.

Csak gondolni mertem, illetve reméltem a meccs előtt egy órával, hogy Dárdai Pál valami hasonlót mondhat most az öltözőben, mint Oliver Stone filmjében (Minden héten háború – Any given sunday, 1999) Tony D'Amato fociedző. És bejött!



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2014-10-17 18:07:59
Gyönyörü volt a magyar agytrösztök stadionbeli ökölvivo tudomanya.
Nem ertem, miert nem ök mennek az olimpiara?
Mert ott alarc nelkül kell kiallni, egyenlö feltetelekkel?
avatar
jutacs
2014-10-18 17:41:34
Az igaz, hogy Dobes Feri bacsi ezeket az ökölvivokat lekergette volna a Küküllön, amig megfulladnak.
Nem csipte a sunyi verekedöket
avatar
otto9876
2014-10-19 10:47:48
a barom az barom...
Mi van Jutacs? A párttitkár apádnak szúrja a szemit a döntetlen?
avatar
jutacs
2014-10-19 15:29:18
Akik a palyan voltak legalabb egyenlö eselyekkel küzdöttek.
Az alarc möge bujo senkihaziak az emberiseg szemete

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."