A románok büszkék ránk

Az országos sajtó is foglalkozott a töltött káposzta rekorddal. Ki-ki tehetsége és látásmódja szerint.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A töltött káposzta mindenkié.
A töltött káposzta mindenkié.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. november 10., 17:11
3 hozzászólás. 

A magyar nyelvű médiumok egységesen székelyudvarhelyi, székelyföldi vagy erdélyi rekordként emlegették az eseményt.

Viszonylag korrekt módon tálalták a töltött káposzta-rekordot a román sajtóorgánumok is, említették a rengeteg önkéntest, a hatalmas fazekat, a szakácsmestert, Papp Jenő mérnök-inoxfazekasmestert, a káposzták számát, tömegét, Székelyudvarhelyt, Hargita megyét stb.

A Mediafax hírügynökség hosszas tudósítást közölt, amelyből kifelejtették, hogy ez végül is a Kaufland által kezdeményezett, a székelyföldi városok önkormányzatai által pártfogásba vett esemény volt, mely a pr-értéket a társadalmi szerepvállalással ötvözte. Pont úgy, ahogy a marketing nagykönyvében meg van írva.

A legtöbb médiaorgánum az Agerpres közszolgálati hírügynökség részletes összefoglalójából tájékozódott, amelyben nagyon helyesen felsorolták a szervezőket, a főtámogatót egy nagy szupermarket-lánc néven nevezve.

Nagyon sok helyen nem spórolták ki Komoróczy Zsolt nyilatkozatát, amely a Romániában élő nemzetiségek töltött káposzta szeretetéről szól, és mivel mindegyikük valamilyen módon a magáénak érzi a töltött káposztát, a közösségvállalást a multikulturális műsorral is erősíteni próbálták.

A szárma mindenkié

Persze, voltak kivételek, amelyektől kinyílt a bicska a zsebünkben. Aztán vissza is csukódott. Érdekes, hogy a magyar-román viszonyban legtöbbször konfliktust kereső, és rendszerint találó, vagy épp alkotót médiumokban nem jelent meg a rekord. Érintetlenül hagyta a töltött káposzta rekordja az Evenimentul Zilei, az Adevărul és a Napocanews.ro lapjait.

Az enyhébben bicskanyitogatók közül való a spynews.ro bulvárportál cikke, amelynek címében az áll, hogy a románok egy újabb világrekorddal büszkélkedhetnek, az egy edényben főtt töltött káposztáéval. A wall-street.ro is elsőként az országnevet emelte ki, ahol a rekorddöntés született, és az n24plus.ro sem bírta kihagyni a románok büszkeségét.

Az Antena3 híre viszont egyenesen rosszul esett éhgyomorra: A román töltött káposzta rekordot döntött címmel próbálkoztak, még néhányszor megemlítik a hírben, hogy a töltött káposzta hagyományosan román étel.

Persze a kommentelők több helyen is a billentyűk közé csaptak, hogy kié is kedvenc ünnepi ételeink egyike, talán még a magyarországi portálokon alakult ki hevesebb vita, amely egyből a politikai szkizma áldozatává vált.

Ahogy a meghívott együttesek etnikai sokszínűsége is jelezte, a közel-keleti eredetű étek, amely a török hódoltság idején terjedt el a Balkánon - annyi különbséggel, hogy ott nem disznóhússal ették -, nem lehet egyetlen nemzeté, a töltött káposzta mindenkié.

Így a dicsőség is mindenkié, de leginkább azoké a önkénteseké, akik minden érdek nélkül részt vettek az eseményen.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2014-11-11 08:17:56
zsákulé-fótulé
Tudomásom szerint a felsoroltakból éppen az antena3 operatőre udvarhelyi magyar...
avatar
watson
2014-11-11 10:41:31
re: zsákulé-fótulé
Az operatőr igen, de a szövegeket nem ő írja, s a konferálást sem ő csinálja.

avatar
ooloo
Tudomásom szerint a felsoroltakból éppen az antena3 operatőre udvarhelyi magyar...
avatar
ooloo
2014-11-11 15:33:31
úgy úgy...
Az ilyenre szokás mondani: ő ott se vót...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."