Észrevételek Székelyudvarhely, de csak titokban

Titkosítja észrevételeinket a polgármesteri hivatal. Saját projektjének hitelét rombolta le.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

eszrevetelek-kikep2
Már csak privát üzenetekben jelezhetünk.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. április 18., 16:11
7 hozzászólás. 

Még tavaly július elején jött létre az Észrevételek Székelyudvarhely csoport a Facebook közösségi oldalon. Azzal a céllal indult, hogy az udvarhelyi lakók még egy kommunikációs felületen tudják közölni a városvezetéssel észrevételeiket, olyan problémáikat, amikre megoldást a polgármesteri hivatal szakosztályaitól várnak. Sőt, itt reagálhat a hivatal is, hogy éppen hol tart a probléma megoldásában, esetleg, ha csak később tudnak foglalkozni az üggyel (pl. egy nagyobb projekt keretében), akkor az mikor, és milyen formában történik.

A működése pofonegyszerű, ha meglátunk egy tönkrement járdát, egy összetört utcabútort, kiborogatott szemetest: telefonunkkal csak lefényképezzük, és néhány információ kíséretében már mehet is a csoportba, ami jelenleg több mint 1200 tagot számlál, s ott bárki további megjegyzéseket tehet, hasonló eseteket jelezhet.

Polgármester úr, csak az a kérésem

A csoport létjogosultsága és létrehozása nem volt alaptalan, hisz még a csoport előtti időszakból tudomásunk van több olyan köztéren történt intézkedésről, amely problémára a felhívást valaki egy Facebook bejegyzésben tette közzé, benne bejelölve Bunta Levente polgármestert vagy más hivatali alkalmazottat. Az intézkedés nem maradt el. Valószínűleg ennek akartak egy rendezett formát adni a hivatalban, ami egy igen jó ötlet, és valóban nem a polgármestert kell terhelni minden kimozdult kockakővel.

Mindenki számára feltérképeződnek a város lakóit érintő problémák, amelyeknek megoldását, a hivatal reagálását vagy éppen nem reagálását is nyomon követhetjük, ez pedig nagyban növeli az emberek bizalmát az intézmény iránt, főleg ha eredményes munka is társul hozzá. Viszont, ha nem, vagy ez nem olyan mértékű, mint amit elvárnak az adófizetők, akkor már kínos a hivatalra nézve. Így könnyen megeshet, hogy a fagyi visszanyal.

Kampány vagy nem kampány

Múlt héten arról értesített a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, hogy a továbbiakban csak privát üzenetben lehet elküldeni az észrevételeinket, amelyhez telefonszámunkat is csatolni kell. Három napon belül visszajeleznek, hogy milyen formában tudják megoldani az általunk felvetett problémát, a megoldásról pedig bennünket és a Facebook csoportot is értesítik. A titkosítást azzal magyarázzák, hogy kampány időszak lévén egyesek visszaélnek lehetőségeikkel és lejárató eszközként használják fel a csoportot.

Igen ám, de a nyomonkövethetőség eltűnésével a szóbanforgó csoport is kampányeszközzé vál(ha)t. Tegyük fel, jelzünk egy beszakadt járdarészt, aminek a felújítása most épp nincs tervben. Ha nem javítják ki, egy gyors válasszal hárítanak az észrevételt jelző személy felé, s valószínűleg itt vége a történetnek. Ellenben, ha gond nélkül kijavítják, akkor arról mind az 1200 tag értesül. Akkor ez így rendben van?

Egyszer volt csak kóbor eb

A polgármester pénteki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre röviden kitért erre is. Azt nehezményezte, hogy olyan problémákat posztolnak azok a személyek, akik nem szimpatizálnak vele, amiket már rég megszüntettek, és inkább csak zavarkeltésre használják az oldalt.

Valóban egyszerűbb titkosítani az egész folyamatot, mintsem feltölteni egy fényképet a befogott kóbor ebekről – mert ez volt az egyik kifogás, amit többször is közzétettek a csoportban – vagy a zavarkeltőket, ha valóban vannak ilyenek, figyelmeztetni, szükség esetén kizárni.

Csak remélem, hogy véletlen egybeesés és nem kiváltó oka volt a titkosításnak, hogy az utolsó észrevétel éppen az általam posztolt Gábor Áron utcai megsüllyedt kanális volt, amit nemrég csináltatott meg a polgármesteri hivatal több hét alatt.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2016-04-18 17:41:28
... tipikus Bunta-féle
dolog az is. Ha név nélkül jelentkezel, rögtön kitiltanak, ami rendjén is lenne, ha a "Székelyudvarhely Észrevételek" is felvállalná a nevét!
avatar
hunikovacs
2016-04-18 18:33:34
Kilátásokk
Nem pont ide vág,de észrevettem jó két hónapja hogy a két kamerátok közül az egyik nem működik és a másik piszkos (az már lassan egy éve ilyen),hogy alig látni vmit.
avatar
editeva
2016-04-18 19:15:59
re: Kilátásokk
Köszönjük az észrevételt! A kettes kameránk épp költözőfélben van. Ha valakinek van forgalmas és látványos, egyben internetközelben levő helyen egy kis helye a számára, kérjük, jelezze a szerkesztoseg@uh.ro címen. :) Nagyon kis helyen is meghúzódik, nem beszél, nem nyafog, nem ír hülyeségeket, esküszünk, hogy nagyon ritkán zavar bárkit is.

Ui: Valaki tudja, hogy kell webkamerát pucolni? Válaszokat a fenti címre várunk :)

avatar
hunikovacs
Nem pont ide vág,de észrevettem jó két hónapja hogy a két kamerátok közül az egyik nem működik és a másik piszkos (az már lassan egy éve ilyen),hogy alig látni vmit.

avatar
erőspista
2016-04-18 21:28:00
"...A polgármester pénteki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre röviden kitért erre is. Azt nehezményezte, hogy olyan problémákat posztolnak azok a személyek, akik nem szimpatizálnak vele, amiket már rég megszüntettek,"

Akik nem szimpatizálnak vele csak kizárólag egyetlen problémát jelezhetnek burkoltan, ami még nincs megszüntetve... És ez a probléma maga a Bunta úr személye, illetve a jelenleg elfoglalt tisztsége... Minden probléma posztolgatása megszűnik majd a főprobléma eltávolításával... :-)
avatar
bdbogyo
2016-04-18 22:39:27
Észrevételek Székelyudvarhely
UH.ro itt lehetőség indítani egy nyílt csoportot ugyan ezzel a témával. Nyíltan, cenzúra nélkül, civilizáltan.
avatar
Isty
2016-04-19 14:01:53
aztat
A mult heten amit beirtam oda, 2 nap mulva toroltem, pedig 10 hozzaszoloja volt es vagy 50 like. Semmi politika nem volt benne, csak a kikapart aszfaltrol volt szo az utakon mint naponta szenvedo udvarhelyi lakos.

UI. Ok, rendben, titkositsak csak....a szavazatom is titkos lesz akkor, es nem Bunta lesz az biztos (most dontottem el!)...
avatar
Isty
2016-04-19 18:30:57
A fennti beszolasban toroltem=toroltek!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."