Tört kövön nem marad

Új térrel gazdagodtunk vasárnap, és új művészeti stílus is kibontakozhat végre Udvarhelyen, a nonkonfigurativizmus. Megnéztük a teret avatás után.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Ördög és pokol! fotó: Bálint Kinga Katalin
Ördög és pokol! fotó: Bálint Kinga Katalin
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ
2016. május 11., 10:53
1 hozzászólás. 

Bevallom, a teresítés évekkel ezelőtt is mániám volt, sokszor kacsintottam a Rákóczi-térre, mint a jövő gyülekezőterére. Már csak a Kisköveddel kellene valamit tenni.

Ha már megvalósult, akkor szemre-szájra is kell venni. Messziről a földhantokat lehet először is kiszúrni, nálam pragmatikusabb emberek a körforgalom-tér-láthatóság hármasságán gondolkodnak el, én azon, hogy miért nem lehetett gyepszőnyeget használni. Illetve hogy az esős időszakra védtelen sírhantok nagyon hamar helyet tudnak változtatni, például egy-egy szpotlámpa ideális alapozás lehet.

rakoczi-ter-avatasutan5

Sebaj, munkahelyteremtés, lapátolni, sepregetni mindig lehet majd, a városba érkező idegen majd azt fogja látni, hogy ezen a takaros Udvarhelyen folyton takarítanak. Pí-ár. Okosan kell csinálni, hosszú távon.

A külső járdácska olyan keskeny, hogy valószínűleg az összeférhetetlenebb teherautók kedvére építették, és nem a térrendészet térkerülői kedvéért. Ami, valljuk be, szükséges közvetlenul a terelőút mellett.

Végül, de nem utolsó sorban, elkészült Udvarhely első bioaszfaltja, végre. Olyan, mint az üzleti alma, szépen megfelelő színre van mázolva. Ha valaki azzal jönne, hogy kevés az új téren a ződ, akkor szemeit a zöld aszfaltra vetve okafogyottá válik hirtelen a panasza. (Itt a jó tipp, Arros Orsolya!).

rakoczi-ter-avatasutan6

Ráadásul a gonosz, folyton panaszkodó biciklisek is kaptak egy barackot a fejükre, ők ugyanis nem ződ, hanem piros bicikliutakat vizionálnak. A városháza viszont nem úgy gondolja, hogy a bicikliútnak idomulnia kell a történelmi épületekhez (és azoknak a cserepeihez), úgyhogy ők a zöldet szokták hangsúlyozni. Talán, hogy ne higgyék azt az emberek, hogy azért piros az a sáv, mert tiltott.

Vagy csak azért, hogy majd valamikor beírhassák a mindenkinek elpostázott könyvecskébe, hogy százezer négyzetméter új zöldfelületet sikerült létrehozni. Csak nem úgy.

Természetesen fontosak a hagyományok, úgyhogy már másnap, azaz hétfőn javításokat végeztek a téren a lakók szerint. A képeken már csak a kicserélt térkövek köré rakott össszetört térkövek szétrugdosott maradványai láthatóak, de azok kellemes délutáni fényben. Így, utólag egy pohár vörösbor is elfért volna a képeken, de már késő.

rakoczi-ter-avatasutan

Valószínűleg javítani azért kellett, mert a kőműves kifelejtette a szabványos EU-konform emberáldozatot...



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
makro polo
2016-05-12 10:27:24
Értem én hogy Buntára fókuszáltok, idézitek, de ez a cikk, szöveg, írás, ... a franc tudja minek lehet nevezni, még a
nonkonfigUHrativizmus
halovány zsengéjének se tudható be.

Különben Arros (ha már megemlíttetett) ott cikázott a laza tömegben, kereste a helyét, de nem találta. Így aztán kipróbálta a zöld aszfaltot és műsorzárás előtt lelépett. Azóta szállóigévé is nemesedett a mondás: "Lelépett mint Arros a zöld aszfaltról."

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."