Mars a szakiskolába!

Túl nagy a forgalom, rosszfele kalimpálnak szárnyacskáikkal, lábacskáikkal a méhek. Megjöttek a darazsak, és kérik a lépet.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Peda
Benedek Elek Pedagógiai Líceum, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ
2016. december 22., 10:44
9 hozzászólás. 

Mátkaváros szorgos méhecske polgárai messzeföldön híresek az aranyló mézükről. De nagy a baj, az idők szele rossz felé fújja a méheket, túl sok lett az akácméz, és túl kevés a repceméz. Mit lehetne tenni?

Mit, mit, nem sokat habozott a méhkirálynő és a bölcsek tanácsa, eldöntötték. Egyszerű a válasz, ki kell vágni gyökerestül az akácfákat, behinteni a helyüket sóval, majd elégetni a fájukat. Biztos, ami biztos, szívós fajta az akác. És hogy miért baj, ha több van az egyikből, mint a másikból? Mert a tanács azt mondta.

Székelyudvarhelyen, az iskolavárosban, egy iskoláért kell, hogy aggódjanak szülők, tanárok, diákok. Az erdélyi magyar média mostanában több komoly iskolaügyről tudósított, de ritkán fordul elő, hogy a bajt a magyaroknak magyarok csinálják – jön az nélkülünk is, idén el is mentek sokan szavazni, hogy hátha majd megvédenek idén a képviselőink a bajtól.

Erre a helyi képviselőink, akárcsak a kis mesében a méhek képviselői, összedugják a fejüket, és döntenek.

Eldöntik, hogy ha a piac kér az egyikből, és nem kér a másikból, akkor márpedig tenni kell ám, éspedig nekik kell lépniük. Ha a szülők és gyerekek nem látják, mi a jó nekik, és rossz intézménybe adják a gyermekeket, akkor egyszerű a dolog, el kell vágni tőlük a lehetőséget. Mert a falu bölcsei tudják, mi a jó másnak.

Illetve ők jobban tudják.

Az apolgármester megmondja: túl kevés a gyerek, de mégiscsak túl nagy miattuk a forgalom, mert nem jó felé mennek a kis lábaikkal meg autóikkal, át kell őket csoportosítani a nagy könyvben.

Fel sem merül, hogy esetleg a szakoktatással, önmagával vagy a róla kialakult képpel, kellhet valamit kezdeni, mert esetleg amiatt kicsi rá az igény. Arról nem is beszélve, hogy kis igény mutatkozik. Nem jó így, mert megmondtuk. Punktum.

„A jelenlegi gazdaságfejlesztési stratégia szerint a szakoktatást kellene erősíteni Udvarhelyen" − nos, egy ilyen oktatási terv után óhatatlanul is felmerül a sötét kérdés, hogy a gazdaságfejlesztési stratégia megalkotásakor vontak-e be gazdasági szereplőket, netalán számokat.

De elég a rosszindulatból, feltételezem, hogy jó a gazdaságfejlesztési stratégia, a munkaadók szempontjából valóban több szakképzett munkaerő kell, és hajlandóak is nekik éhbérnél egy kicsikét többet fizetni. Ez így rendben is volna.

Ám az a bizonyos csúnya nyugati métely, a piacgazdaság, amit szidni divat, egyszerre áll kínálatból és keresletből. Ha valóban felmérték a keresleti oldalt, érthetetlen számomra, hogy

miért bántak el így a kínálati oldallal?

Miért az átrendezés, miért Udvarhely egyetlen világi, magyar nyelvű elméleti iskoláját kellene bántani? Miért azelőtt, hogy megkérdeznék a szülőket és gyermekeket, hogy miért mennek inkább a Marin Predába, mintsem szakiskolába? Nem lehet, hogy ez a probléma egy kissé összetettebb annál, hogy emberanyagot kell dobni a szakiskoláknak, és minden jó lesz?

És mi van akkor, ha a diákok nem kérnek a jóból, és inkább ingáznak messzire, de nem járnak úgysem szakiskolába?

Ha a tanártársadalom félelmei nem alaptalanok, és netalán egyes szakiskolák szintjének emelése a cél a jobb jegyeket szerző diákok becsatornázásával, akkor az elég ijesztő képet fest a városatyák kompetenciájáról az iskola és az oktatás működését illetően.

Illetve diákokon kísérletezni ugyancsak nem olyasvalami, aminek, én a magam részéről, tapsikolni tudnék. És ha esetleg az ingatlanra áhítozik ez vagy amaz a szereplő... De Udvarhelyen nem történhet ilyesmi, csakis a diákok jóléte a fontos.

Csak ne kérdezzük meg őket, meg az őket nevelőket-oktatókat, hogy ők hogyan látják a helyzetet, hiszen ott van a négyéves terv, azt pedig bizony teljesíteni kell, mert az idő fogytán. Az iskolavárosban kevés a szakmunkás, tikk-takk. Esetleg meg lehetne kérdezni a szakmunkásokat is, hogy jó-e nekik az állapotuk, mert lehet, hogy a munkaadójukkal nem mindenben értenenék egyet. Tikk-takk.

Fából vaskarika

Ugyanekkor fel lehetne hozni, hogy sok informatikai cég vezetője pénzt és erőt nem sajnál a kiemelten jól fizető ágazatot fejleszteni Székelyudvarhelyen, hogy a város ne maradjon a múlt században. De ők sem tudnak előrelépni, mert nincsen elég képzett munkaerő. És a tanácsban tudnak erről. Legalábbis néhány jóindulatú tag.

Nem biztos, hogy a következő évtizedekben is megéri fémet feldolgozni az EU területén, amikor Kína és más ázsiai gazdasági óriások aprópénzért állítanak elő tonnákat, de az informatikai tudás már ma húzza előre a román gazdaságot.

Ha muszáj változtatni a természettudományok-angol szakon, akkor miért ne lehetne esetleg olyan elméleti képzést indítani, amellyel a káposzta is megmarad, a farkas is jóllakik, azaz a gazdaságot megtámogatják angolul tudó informatikusokkal, az átszervezést megejtik, és a diákok is jól járnak?

A hatástanulmány, közvéleménykutatás, az érintettek megkérdezése és a számok nem a gyengék ismérvei, hanem a bölcseké. Aki pedig azt hiszi, hogy önmagától tudja, mi a jó másoknak, az minden, csak nem bölcs.

Vallomás: Az első pedás természettudományok-angol évfolyamban jártam, bocsássanak meg, ha elfogult vagyok.9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pendulum
2016-12-23 15:26:48
Nem elfogult, csak retardált
Ezért a cikkért kár volt felkelni, jobban tette volna, hogyha egyenesen a Kukába teszi.
Ez az írás tökéletesen bizonyítja, hogy nincs szükség több természettudományos emberkére.
avatar
Zakuszka
2016-12-23 23:36:11
re: Nem elfogult, csak retardált
avatar
pendulum
Ezért a cikkért kár volt felkelni, jobban tette volna, hogyha egyenesen a Kukába teszi.
Ez az írás tökéletesen bizonyítja, hogy nincs szükség több természettudományos emberkére.


Már nem azért, de a természettudományokról gyakorlatilag bárhova elhelyezkedhet valaki. Orvos akar lenni? Tökéletes az alap. Van 2 év programozás, tehát egy gyenge alapit infóból is kapnak a gyerkőcök, az összes többi tantárgyról nem is beszélve...
De tudom én, kell a sok diák a szakiskolákba, aki majd egy helyi vállalkozónak gürizik havi 1000 lejért, mert annó nem volt segge/esze hogy bejusson egy rendes iskolába. Akinek esze van, az általában dobbant innen, mert a fizetések összehasonlíthatatlanok a kintivel, vagy egyáltalán Románia szinten bárhol báshol lazán többet kaphat bárki.
Valljuk be, szakiskolába olyan megy manapság, aki h*lye ahhoz hogy tanuljon. Van kb 0.5% kivétel, a többire ez igaz. Végig lógja azt a 4 évet, b@szik a világra, a végén se érettségi se jó szakember n...
avatar
guru
2016-12-24 05:17:09
Ez van, ha a polgármester 10 osztályos. Vagy ez van ha Jenőnek kéne az ingatlan?! Megszüntetik ami jól működik? ! ! Szégyen-gyalázat!!! Szüntessék meg azokat az osztályokat , ha már meg kell szüntetni valamit ( eddig nem kelett ! ), ahol az egész iskolából 3-4mennek át az éretségin ( Bányai, Eötvös )
avatar
guru
2016-12-24 05:19:48
lici
Orbán Árpiban is csalódtam !!
avatar
futsal
2016-12-24 17:54:01
tlsgrlol
Jencikének kell az épület, bővítené hőn szeretett főiskoláját, a MÜTF-öt
avatar
Kontraszt
2016-12-24 21:50:27
re: Nem elfogult, csak retardált
Hát kedves pendulum, ezért a hozzászólásért is kár volt ám felkelni, gondolom, ''Ön'' nem itt végzett, ellentétben jómagammal és a cikk írójával, aki mellesleg átlagon feletti ember s végül,de nem utolsó sorban jó barátom, ézért nem csak számára, hanem számomra is sértő ez a kijelentés és mind ezek mellett teljesen alaptalan. Viszont ''Önt'' annál jobban jellemzi és azon se lepődnék meg, ha ''Önnek'' semmi,de semmi köze nem lenne a Mi Alma Materünkhöz, hanem csak egy tipikus visszamaradott kommenthuszár lenne ?! P.S. Ha szügséges: odaláncoljuk magunk az épülethez, amig ezt vagy az ehhez hasonló rendeleteket ki sem merik gondolni !!! Üdvözlettel egy első generációs természettudomány-angol osztályt végzett és minden tekintetben erre büszke ember.
avatar
pendulum
2016-12-25 16:24:36
Part I.
Kedves Kontraszt, először is engedje meg, hogy Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánjak mindenkinek.
Most pedig válaszolnék az ön által felvetett dolgokra.
Igenis volt értelme a hozzászólásomért felkelni.
Ha a cikk írójával az utcán vagy egy kávé mellett elbeszélgetünk akkor semmi gond.
Még ha nem is értek vele egyet akkor is tiszteletben tartom a véleményét.
De amikor már egy közösségi portálon cikként jelenteti meg és ráadásul nem pártatlanul, elfogultan akkor ne csodálkozzon senki, hogy ha nem pozitív kritikát kap.
A cikk végén saját maga fejti meg, hogy ő tulajdonképpen miért is nem bölcs. Q.E.D.
Én is kitűnően tudok zsonglőrködni az irónia, szarkazmus és a gúny hármassal, de mégsem teszem.
Az ilyen cikkek, a rosszindulat és a félretájékoztatás miatt van, hogy a kevésbe értelmes emberek felülnek arra a "mesevonatra" ami aztán elviszi őket egészen a Peda bezárásának kapujába.
Az egész botrányt Bálint Mihály úr robbantotta ki és sokan meggondolatlanul követték.
avatar
pendulum
2016-12-25 16:25:51
Part II.
Az ominózus megbeszélésen csak javaslatok hangzottak el, szó sem volt bármilyen (végleges) döntésről.
De sajnos úgy látom, hogy sokaknak érdekükben áll exkrementummal dobálózni.
Ha jól tudom a cikk szerzője a 2010-es évfolyam végzőse.
Így inkább tapasztalatlansága és talán nem a rosszindulatúsága számlájára írnám ezt a cikket.
Igaza van nem a Pedában végeztem, én egy jóval régebbre visszanyúló múlttal rendelkező intézményben végeztem, amit rangosabbnak tartok mint a Pedát.
Mielőtt megvádolna, igen, ez az én szubjektív véleményem, viszont nagyon sokan velem értenek egyet, mindazonáltal, hogy objektív igazság nem létezik ez ügyben.
Ön is szépen belesétált a sztereotípiák csapdájába, csupán két soromból arra enged következtetni, hogy "csak egy tipikus visszamaradott kommenthuszár" lennék.
Tehát nem árt egy kicsit a kontraszton állítani, talán ön is más színben fogja látni a világot.
avatar
pendulum
2016-12-25 16:34:18
Part III.
Én soha nem mondtam, hogy zárják be a Pedát, nem is fogom, csupán az igazságtalanságot nem bírom elviselni.
Amúgy, ha már ennyire értelmes a cikk írója akkor álljon ki Alma materja mellett objektíven, védje és támogassa pozitívan, ne mások lehúzásával vagy rágalmazásával érveljen mellette.
Adjon ötleteket, hogy mivel lehetne jobbá tenni a Pedát, hogy ha már a drága igazgató úrnak csak ennyire futotta a tehetségéből.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."